Rundgren, Todd

Todd (live)

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Floating World Records
Website: www.tr-i.com
Tracklist
CD:
How About A Little Fanfare?
I Think You Know
The Spark Of Life
An Elpee's Worth Of Toons
A Dream Goes on Forever
Lord Chancellor's Nightmare Song
Drunken Blue Rooster
The Last Ride
Everybody's Going to Heaven / King Kong Reggae
Number 1 Lowest Common Denominator
Useless Begging
Sidewalk Café
Izzat Love?
Heavy Metal Kids
Don't You Ever Learn
Sons Of 1984

DVD:
How About A Little Fanfare?
I Think You Know
The Spark Of Life
An Elpee's Worth Of Toons
A Dream Goes on Forever
Lord Chancellor's Nightmare Song
Drunken Blue Rooster
The Last Ride
Everybody's Going to Heaven / King Kong Reggae
Number 1 Lowest Common Denominator
Useless Begging
Sidewalk Café
Izzat Love?
Heavy Metal Kids
Don't You Ever Learn
Sons Of 1984
+ Todd Rundgren interviewed by Roy Firestone, 22 September 2010 (part one)
Jesse Gress: gitaar
Grag Hawkes: toetsen
Prairie Prince: drums, percussie
Todd Rundgren: gitaar, toetsen, zang
Kasim Sultan: basgitaar
Bobby Strickland: saxofoon
+ Barbara Ingram School For The Arts Singers
Todd – live (2012)
Healing – live (2012)
Todd Rundgren's Short Johnson (2010)
Arena (2008)
Liars (2004)
One Long Year (2000)
With a Twist (1997)
The Individualist (1995)
No World Order (1993)
2nd Wind (1991)
Nearly Human (1989)
A Cappella (1985)
The Ever Popular Tortured Artist Effect (1983)
Healing (1981)
Back to the Bars – live (1978)
Hermit of Mink Hollow (1978)
Faithful (1976)
Initiation (1975)
Todd (1974)
A Wizard, A True Star (1973)
Something/Anything? (1972)
Runt - The Ballad Of Todd Rundgren (1971)
Runt (1970)

Het kostte Todd Rundgren bijna veertig jaar voordat hij een aantal klassieke albums uit zijn rijke oeuvre integraal op het podium zou brengen. Nadat hij onder meer het Amsterdamse Paradiso in februari 2010 had getrakteerd op een memorabele uitvoering van “A Wizard, A True Star” (1973) volgde later dat jaar de andere twee delen uit deze ‘livetrilogie’: het dubbelalbum “Todd” (1974) en “Healing” (1981). Deze werden beide slechts zes keer op een avond samen uitgevoerd tijdens een minitournee door Amerika en het concert in Akron (Ohio) via een webcast live uitgezonden. Deze opnames zijn nu integraal op twee afzonderlijke cd’s en dvd’s verschenen.

“Todd” is het logische vervolg op “A Wizard, A True Star”. De muziek die Rundgren in die jaren maakte, had een nogal in zichzelf gekeerd karakter en toonde een artiest die op zoek was naar zijn ware muzikale identiteit. Anders dan “Wizard” klinkt “Todd” wat aardser, gematigd progressiever en minder pretentieus, maar ook legt het werkstuk weer wat grillige momenten vast waarin Todd volkomen los gaat, zoals Everybody’s Going To Heaven/King Kong Reggae en Heavy Metal Kids. Met A Dream Goes On Forever herbergt het dubbelalbum tenminste één Todd-klassieker; een stuk dat later onder andere door Mathilde Santing is gecoverd.

Met een zeskoppige groep en een jongerenkoor voert Rundgren de plaat bijna volledig uit: alleen het instrumentale In And Out The Charkras We Go is gesneuveld, maar daar zal bijna niemand rouwig om zijn. Meteen vanaf het eerste moment staat de show als een huis, met oudgedienden Sulton, Prince en Strickland om Todd heen. De performer zelf beweegt zich tussen gitaar en toetsen en ziet bijna na ieder nummer het podium om hem heen veranderen, net als zijn eigen outfit. Een eigenschap die ook de live-uitvoering van “Wizard” zo speciaal heeft gemaakt. Voor het publiek biedt het zowel een muzikaal sterk en afwisselend concert, alsmede een stuk entertainment. Hoogtepunten zijn The Last Ride, Useless Begging, Don’t You Ever Learn en Sons of 1984 die volledig gebruik maken van de mogelijkheden op het podium. De live-versie voegt een lekker 21-eeuws randje toe aan het oorspronkelijke materiaal: geen typische jaren zeventig Todd-productie, maar een glashelder levendig geluid. Beide kunnen dus prima naast elkaar in de kast staan.

Het mag duidelijk zijn dat Todd Rundgren niet voor niets al die jaren heeft gewacht met deze integrale uitvoering van een van zijn beste albums uit de jaren zeventig. De durf is er nu eindelijk, maar ook de technische mogelijkheden om zoiets live te kunnen brengen laten niets aan het toeval over. Na “Todd” verscheen in 1975 het even boeiende “Initiation”, met een tweede plaatkant gevuld met een elektronische symfonie van Todd en zijn – toentertijd – nieuwe maatje Roger Powell. Zal die ooit nog live op het podium worden gebracht zoals de Amerikaan nu met “A Wizard, A True Star”, “Todd” en “Healing” heeft gedaan? Of blijft het bij deze al niet misselijke prestatie? Gezien de grilligheid van de 64-jarige componist is bij hem niets meer uit te sluiten.

“Todd (live)” is te koop als cd, maar ook in combinatie met een dvd, waarop het concert door meerdere camera’s en met een perfecte geluidsmix is vastgelegd. Let wel, deze is alleen uitgebracht als Regio 1-dvd, dus even de boel regiovrij maken en erin met de schijf. Als bonus ligt nog een ware briljant verscholen op de dvd: de helft van een drie uur durend interview dat de Amerikaanse verslaggever Roy Firestone twee jaar geleden met Todd had in een theater in Philadelphia voor een paar honderd man publiek. De anekdotes uit zijn leven (en die Todd over andere bekende musici heeft!) en de uitstekende vragen van Firestone bieden het openhartige gesprek een interessante autobiografie van een man die nooit veel interviews heeft gegeven. Het tweede deel staat op de dvd van “Healing (live)”, dus schaf beide aan om dit complete ‘interviewoptreden’ te kunnen beleven. Het zijn prachtig verzorgde producten van een nog steeds boeiende muzikant.

Wouter Bessels

CD + DVD:
Koop bij bol.com

Send this to a friend