Tokamak

Tokamak

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Frankrijk
Label: Eigen beheer
Website: http://www.tokamak.fr
MySpace: -
Tracklist
La Sablier (6:34)
Juste Un Pion (7:06)
Envoie La Foudre (5:12)
Evolution (9:43)
Jorge Dias: zang
Marcel Gallimard: basgitaar
Marc Gallimard: drums
Rémi Gallimard: toetsen
Thierry Vidal: gitaar
Tokamak ep (2010)

Het apparaat tokamak is in 1950 ontworpen en wordt gebruikt om met behulp van sterke magnetische velden kernfusie te bestuderen. De naam is een samentrekking van de Russische woorden toroidalnaja, kamera, magnitnaja en katoesjka die torusvormig, ruimte, magnetisch en spoelen betekenen. De tokamak (torums als vrije Nederlandse interpretatie) is ontworpen door Igor Tamm en Andrej Sacharov en is de meest gevorderde technologie op weg naar het bereiken van rendabele kernfusie. Tot zover deze korte natuurkundeles, waarvan het kwintet Fransen van Tokamak er waarschijnlijk veel van heeft gevolgd.

De groep Tokamak draait om de drie broertjes Gallimard, die worden ondersteund door Thierry Vidal op gitaar. Zanger Jorge Dias weet in zijn moedertaal een flink portie dramatiek aan de dag te leggen, waarbij hij zich op momenten wat vertilt en geforceerd overkomt. De muziek kent invloeden van popmuziek, metal en progressieve rock en meandert tussen stevig met soms ruige en donkere gitaarakkoorden en melodieuze en atmosferische stukken. De afwisseling wordt gevormd door gemakkelijk in het gehoor liggend toetsenwerk en prettige gitaarsolo’s. Kortom, Tokamak is niet origineel, baant zich geen nieuwe wegen maar weet op een listige wijze diverse stijlen met elkaar te verbinden.

Deze uit vier nummers bestaande ep met een speelduur van een half uur laat een groep horen die nog duidelijk zoekende is naar een eigen geluid, maar op mij een goede indruk heeft achtergelaten. Het is te hopen dat deze ep gevolgd gaat worden door een volwaardig album. Op de website van de band zijn twee nummers volledig te beluisteren. Met een mailtje kan je deze ep bestellen.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend