Musca, Tom

Lucifer My love

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.muscamusic.com
MySpace: www.myspace.com/tommusca
Tracklist
All This Light (4:28)
Poor Soldier (3:48)
Ghost (4:11)
Two Knives (4:12)
Disappear (5:07)
Butter in Your Hands (2:34)
Lucifer My Love (2:53)
My Father (3:28)
Hungry Mouths to Feed (3:04)
Final Spin (4:27)
It's the End of the Day (3:28)
Tom Musca: zang, gitaar, piano, basgitaar, snaararrangementen, effecten
Met medewerking van:

Francis Musca: piano op All This Light
Pimba: drums en percussie
Tom Sikkers: basgitaar op Poor Soldier, Ghost, Lucifer My Love en My Father
Lucifer My Love (2009)
A Thousand Lives (2005)

Voor mij kwam de kennismaking met de muziek van Bosschenaar Tom Musca toen hij tijdens de West Pole Tour in het voorprogramma van The Gathering mocht optreden. Bij uitzondering smaakte een voorprogramma naar meer en nu ligt ’s mans tweede en recentste album, “Lucifer My Love” hier ter bespreking.

De muziek van singer-songwriter Musca kent elementen van (moderne) folk en, voor wie het horen wil, progressieve rock. Het resultaat is eigenzinnig, maar wie referenties zoekt, kan bijvoorbeeld denken aan Jeff Buckley, Patrick Watson en Anathema tijdens hun rustige momenten. De zanger-met-gitaar en wat verspreide begeleiding vormt een vertrouwd beeld, dat uitgebreid wordt met wat vocale acrobatiek en wat zang- en gitaar-effecten.

“Lucifer My Love” brengt ons 42 minuten muziek, waaronder ballades die intens zijn in hun breekbaarheid (Two Knives), groots en meeslepende instrumentale tapijten met minimale middelen (All This Light, Disappear) en wat bescheiden rockers die, als enige, ook hun minder overtuigende momenten kennen. Tekstueel is een poging gedaan het persoonlijke te koppelen aan een metafoor over het terugbrengen van de duivel (Lucifer) tot zijn oorspronkelijke status als gevallen engel. Dat is weliswaar ambitieus, maar, zoals vaker bij Nederlandse artiesten, doet het Engels idioom de wenkbrauwen wel eens wat fronsen.

Met die kanttekeningen is de kou wel uit de lucht: “Lucifer My Love” is een opwindend album, dat een aandachtige beluistering vergt. Door de wat lichte productie ligt anoniem voorbijglijden wel een beetje op de loer, wanneer de muziek op de achtergrond speelt. Dat de muziek live nog een stuk energieker en intenser overkomt, zal dan ook geen verwondering wekken.

Wat nog het meeste verwondering wekt, is de geringe bekendheid die de goede man geniet. De nieuwsgierige lezer kan op Musca’s website (niet op de myspace) wat materiaal beluisteren en de cd bestellen. Wie eens wat anders uit Nederland wil horen dan alweer een middelmatige neoprogband, zal hier niet teleurgesteld worden.

Casper Middelkamp

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend