Tomorrow's Eve

Mirror Of Creation

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Source Of Deluge Records
Website: www.tomorrows-eve.de
Tracklist
Prof. Brandon (0:56)
Optimization (8:02)
Cold Science (0:56)
If Eyes Turn Blind (9:22)
Lost (10:26)
Live Your Dream (8:55)
Next Chapter (0:30)
New Orders (8:10)
Crazed Gunman (7:07)
Mirror Of Creation (2:51)
Too Many Lies (2:06)
Point Of No Return (9:27)
Tomorrow? (1:12)
Rainer Grund: gitaar
Oliver Jungmann: drums
René Müller: bas
Oliver Schwickert: toetsen
Peter Webel: zang
The Tower ep (2007)
Mirror Of Creation 2 - Genesis II (2006)
Mirror Of Creation (2003)
The Unexpected World (2000)

Het leven van een recensent gaat niet altijd over rozen. Natuurlijk is er een aantal grote namen waar je reikhalzend naar uitkijkt (en dan misschien tegenvallen) en soms stuit je op een (voor mij) onbekende band die de sterren van de hemel speelt.

Tomorrow’s Eve (TE) is uit Duitsland afkomstig en brengt met “Mirror Of Creation” hun tweede album uit. Een conceptalbum waarbij het verhaal handelt over genetisch gemanipuleerde embryo’s die worden opgevoed in een beschermde omgeving. De vraag is echter of alle embryo’s zich hetzelfde zullen ontwikkelen. Dit intrigerende onderwerp wordt op voortreffelijke wijze in al even intrigerende muziek uitgebeeld.

De cd start met de mededeling van Prof. Brandon dat het experiment ‘Tomorrow’s Eve’ begint. Hierna start het optimaliseren van de muziek en daar is maar weinig tijd voor nodig. Vanaf het begin laat TE een zeer gevarieerd geluid horen, dat qua complexiteit in de buurt van Dream Theater komt, maar toch een eigen ik heeft. Zanger Peter Webel heeft een prettig, zeer gevarieerd stemgeluid en bovendien nauwelijks een accent. Het geheel luistert erg prettig doordat de structuur van het nummer nergens uit oog wordt verloren. Natuurlijk zijn er de nodige breaks en sfeerwisselingen, maar nergens is er sprake van ongebreidelde krachtpatserij. Alles staat in dienst van het nummer. Het korte Cold Science vormt een brug naar If Eyes Turn Blind. Ook dit is weer een nummer vol afwisseling, duetten tussen toetsen en gitaar, complexe gitaarmuren, heerlijke toetsentapijten. De lange nummers bieden dermate veel afwisseling dat je niet eens in de gaten hebt dat ze zo’n zeven tot tien minuten duren.

Lost start met vrolijk aandoend toetsenthema waarover gitarist Rainer Grund een gevoelige solo legt, om vervolgens weer een onvervalste gitaarmuur op te bouwen. De band is zo verstandig om in dit langste nummer van de cd een rustpuntje in te bouwen, zodat er evenwicht ontstaat tussen het massale, complexe en het rustige, bijna melancholieke. Drummer Oliver Jungmann beheerst het snelle voetenwerk, maar varieert dit en laat de bassdrums niet continu voortrazen. Dit nummer gaat ook weer ongemerkt over in het volgende, Live Your Dream. In dit nummer wordt de zang van Peter Webel op een gegeven moment een beetje vervormd. Het toetsenthema van het begin keert nog een aantal keer terug. Met Next Chapter zijn we aangeland bij het tweede gedeelte van de cd dat met New Orders gewoon voorgaat op de ingeslagen weg. Dit nummer is, zeker in het begin, lekker rustig en bouwt op naar de versnelling en het complexere gedeelte van het nummer.

Een van de meest gevarieerde nummers van de cd is Crazed Gunman. De gitaarmuur wordt ondersteund door innovatief drumwerk, terwijl toetsenist Oliver Schwickert geweldige solo’s en sinistere toetspartijen toevoegt. Het korte instrumentale Mirror Of Creation biedt eenzelfde aanblik als de voorgaande nummers. Afwisseling is troef. Het kortste niet instrumentale nummer, Too Many Lies laat zanger Peter Webel in topvorm horen, terwijl hij slechts wordt begeleid door  toetsen.

Inmiddels is er geen weg terug en worden we met Point Of No Return nog éénmaal getrakteerd op de optimale afwisseling tussen de verschillende instrumentalisten, de goede stem van zanger Peter Webel en nummers met kop en staart. Oliver Schwickert en Rainer Grund laten zich nog een keer gaan in puntige solo’s. Het afsluitende Tomorrow? is een pianothema dat telkens wordt herhaald en langzaam wegsterft en ons achterlaat met de vraag of er nog een morgen is.

Voor TE is die morgen er zeker en ik durf zelfs verder in de toekomst te kijken: als de band zich op deze wijze verder evolueert, dan gaat Tomorrow’s Eve een toppositie innemen in de progressieve metal-wereld. Een positie die men trouwens op basis van dit album al verdient.

Rob van Oosten

Send this to a friend