Tonefloat Label Night

25 april 2010, Paradox, Tilburg

Locatie
Paradox, Tilburg (www.paradoxtilburg.nl)
Dirk Serries' Microphonics
Dirk Serries: gitaar, effecten

Tim Bowness & band
Michael Bearpark: gitaar
Steve Bingham: viool, baspedalen en effecten
Tim Bowness: zang, baspedalen en effecten
Peter Chilvers: vleugelpiano
-

Het Nederlandse platenlabel Tonefloat heeft in de loop der jaren een aardige reputatie opgebouwd op het gebied van hoogwaardige (her)uitgaven op vinyl en compact disc. Eens in de zoveel tijd organiseert dit Rotterdamse label zogenaamde ‘Label Nights’, met aan het label gelieerde bands en/of artiesten. In Paradox te Tilburg vond op 28 april 2010 al weer de derde Tonefloat Label Night plaats, waarbij volgens de aankondiging drie acts uit de catalogus hun kunsten zouden tentoonstellen. Helaas moest het Nijmeegse The Use Of Ashes wegens ziekte verstek laten gaan, zodat uiteindelijk alleen Dirk Serries’ Microphonics en Tim Bowness en zijn band de vergaarde liefhebbers konden vergasten op een avond gevuld met fraaie muziek.

Microphonics

Dirk Serries (Continuum, Fear Falls Burning en VidnaObmana) ontpopt zich zo langzamerhand als de huisact van het kleine label. In het kader van zijn Microphonics project trakteerde de Antwerpenaar het publiek deze zwoele lenteavond op een bescheiden set. Met slechts een gitaar en een immense set aan effectenpedalen weefde de sympathieke Vlaming een telkens verdikkend en weer afnemend organisch geluidstapijt ineen, waarbij hij aan het einde zelf nog even besloot om zijn eigen werk vanaf de andere kant van de zaal te beluisteren. Terwijl op het spaarzame verlichte podium de geloopte soundscape bleef doorgaan, stommelde de muzikant van het podium af om even bij de geluidsman naar zijn eigen kunstje te luisteren. Terug op de planken maakte Serries abrupt een einde aan de minimalistische ambientklanken om vervolgens na een kort dankwoord het applaus in ontvangst te nemen.

Tim Bowness & Band

Na de meanderende klanken van Serries’ Gibson was Tim Bowness aan de beurt om op het kleine podium te klauteren. Geruggensteund door oudgedienden Michael Bearpark, Steve Bingham en Peter Chilvers bracht de introverte zanger een selectie van zijn (solo)werk ten gehore. Bowness staat natuurlijk voornamelijk bekend om zijn werk met No-Man, het project met Steven Wilson dat al ruim twee decennia bestaat. Vanavond was Wilson er echter niet bij, zodat de setlist voornamelijk minder bekend werk van No-Man en Samuel Smiles bevatte. Hoewel Bowness niet vaak optreedt, slaagt hij er met zijn zang en podiumpresentatie altijd wonderwel in om een bepaalde intieme en melancholische sfeer op te roepen. Ook in de Paradox leidde dit weer tot wonderschone muziek en we vermoeden dan ook dat er over dit exclusieve optreden nog lang nagepraat zal worden. We denken ook dat iemand die op diezelfde avond optrad in Charlotte (North Carolina) diep in zijn hart liever in Tilburg had willen zijn.

Tim Bowness

Het verschil tussen de breed uitwaaierende (ambient)klanken van Dirk Serries’ Microphonics en de meer traditionele, typisch Engelse songstructuren van Tim Bowness & Band is uiteraard niet gering. Toch weten beide acts ons op hun eigen wijze zeker te boeien, zodat we – ondanks de laattijdige afzegging van The Use Of Ashes – andermaal kunnen spreken van een geslaagde muziekavond. De muziek van het label komt goed tot zijn recht in de Paradox en de samenstelling van deze avonden biedt een interessant perspectief op de catalogus van Tonefloat. De hoop is dan ook dat deze traditie nog vele jaren navolging mag vinden…

Verslag: Christopher Cusack & Frans Schmidt
Foto’s: Leon Versmissen –
www.ftgrf.nl

Send this to a friend