Toundra

IV

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Spanje
Label: Superball Music
Website: www.facebook.com/toundra
Tracklist
Strelka (07:49)
Qarqom (09:38)
Lluvia (4:54)
Belenos (7:23)
Viesca (4:35)
Kitsune (8:17)
MRWING (2:17)
Oro Rojo (6:30)
Esteban Giron: gitaar
David Lopez: gitaar
Alex Perez: drums
Alberto Tocados: basgitaar
VI (2015)
III (2012)
II (2010)
I (2008)

Toundra is een in 2007 geformeerde band uit Spanje en houdt van eenvoud. Zo kiest men voor een lekker klassieke line-up met (bas)gitaar en drums en krijgen albumtitels gewoon de volgorde van verschijnen mee. In 2015 zijn we dus we album “IV” beland. Heerlijk overzichtelijk.

Toundra is een band die leeft van touren langs de Europese podia (plus Brazilië) en barst van de podiumervaring. In 2012 (album “III”) werd men terecht beloond met een platendeal bij het toonaangevende ‘Superball Music’ en “IV” is dus het tweede album onder deze vleugels. Op dit album geeft men een aangename mengeling van postrock, progmetal en indie ten beste en dat pakt echt heel behoorlijk uit.

Hoewel Toundra een instrumentale band is, heeft men van “IV” een album met een concept gemaakt. Het betreft twee vossen die een bosbrand ontvluchten en dit is een metafoor voor de wijze waarop wij als mensen moedertje aarde naar de knoppen helpen. Tekstueel zou dit wellicht wat al te makkelijk en platgelopen zijn, maar juist doordat men dit concept instrumentaal vorm geeft, wordt het geheel zeer smakelijk aan de man gebracht. De verschillende stemmingen die horen bij het verhaal komen in de muziek glashelder naar voren. Van aangenaam rustieke geluiden die het beeld schetsen van de twee dartele vosjes tot de kolkende explosie van gitaren die de paniek en respectievelijke vlucht verwoorden. Als luisteraar beleef je dit heel intens tussen hoop en vrees, van stemmige melancholie tot daadkracht in het hier en nu.

De uitvoering is er een om de spreekwoordelijke vingers bij af te likken en kenmerkt zich door speelse, zeer geïnspireerde en mooi gelaagde dubbele gitaarpartijen. De basgitaar wandelt daar lekker laag tussendoor en het geheel wordt naar grote hoogten getild door drummer Alex Perez. Toundra vormt dit alles tot acht zorgvuldig opgebouwde en uitgevoerde songs die gemiddeld mooi rond de acht minuten klokken en de aandacht probleemloos weten vast te houden. Het album staat bol van de emotionele gitaarsolo’s en verrassend subtiele tempo- en sfeerwisselingen die vakkundig en dynamisch in het gareel worden gehouden (en doorgaans geïnitieerd worden) door drummer Perez.

Worden conceptalbums vaak wat lacherig ontvangen, juist in deze instrumentale versie is daar geen sprake van. Op “IV” weet Toundra een intens en spannend verhaal neer te zetten waar elke liefhebber van perfect uitgevoerde postrock zich heerlijk aan kan laven. Doe er je voordeel mee.

Govert Krul
Koop bij bol.com

Send this to a friend