Transatlantic

Live In Europe

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Insideout
Website: www.transatlantic.com
Tracklist
Duel With The Devil (26:00)
My New World (16:20)
We All Need Some Light (6:41)
Suite Charlotte Pike Medley (30:00)
Stranger In Your Soul (30:36)
All Of The Above (30:19)
Neal Morse: zang, toetsen, gitaar
Mike Portnoy: drums, zang
Roine Stolt: gitaar, zang
Pete Trewavas: bas, zang

Met medewerking van:

Daniel Gildenlöw: toetsen, gitaar, zang
Live In Europe (2003)
Bridge Across Forever (2001)
Live In America (2001)
SMPTe (2000)

Dit is de cd-registratie van het concert dat Transatlantic tijdens de laatste tour gaf in Tilburg, en met gemak de meest overbodige release van het jaar 2003. Laat ik beginnen te zeggen dat voor mij Transatlantic inderdaad dè supergroep van de afgelopen jaren was, en dat hun studioplaten (“SMPTe” meer dan “Bridge Across Forever”) het hoogtepunt vormen van prog tot nu toe. Dan nog laat “Live In Europe” me volkomen koud.

Dat komt in de eerste plaats door het materiaal. Dat wordt -op een enkele uitzondering na- zo netjes mogelijk nagespeeld. Gezien de complexiteit van deze muziek is dat al heel wat, natuurlijk, en we hebben het hier over topmuzikanten, maar per saldo zit je toch met een paar matige kopieën van de oorspronkelijke nummers. “Ja”, hoor ik je al zeggen, op dat betweterige toontje van je: “Maar Suite Charlotte Pike Medley dan? Die is toch wel heel anders dan op de studioplaat?” Nou ja, goed, jij je zin, Suite Charlotte Pike wordt inderdaad op gezette tijden onderbroken door een potpourri van de liedjes van kant 2 van The Beatles‘ “Abbey Road”. Echt prettig luistermateriaal levert dat overigens niet op: het is knap bedacht maar niet erg goed gedaan. Vooral de zang is ruimschoots onder de maat en het aan flarden geragde einde is erbarmelijk. Mogen we nog blij zijn dat extra toegift Shine On you Crazy Diamond er niet op staat, want daarvan heeft iedereen op de, via internet overal verkrijgbare, bootleg al kunnen horen wat een bende dat eigenlijk was. Twee jaartjes na “Live In America” (ook al een dubbel livecd, met voor een deel dezelfde nummers) is dit toch wel veel van het (niet zo) goede. Een live-album hoort pas te komen als een band uit een in jaren opgebouwd oeuvre nummers kan kiezen die een mooi overzicht geven of die inmiddels een andere interpretatie hebben gekregen, niet na élke studioplaat. Dat zal wel weer ouderwets van me zijn, maar dat moet dan maar. Laat Morse het maar niet in zijn donder halen om van de Testimony-tour ook een liveplaat en een dvd uit te brengen! Eh… waar was ik gebleven?

“Live In Europe” klinkt zonder meer goed, de band speelt gretig en enthousiast, maar kan toch niet voorkomen dat er slordigheidjes in het spel sluipen, steeds meer naar mate het concert vordert.
De zang is helemaal een zwakke schakel. Neal Morse is in het begin redelijk bij stem maar wordt steeds schorder en moet in de toegift All Of The Above steeds meer om de lastige noten heen laveren, Roine Stolt klinkt live nog wat zeurderiger dan op de plaat en Mike Portnoy en Pete Trewavas zingen ook niet bepaald de sterren van de hemel.

Aan de pluskant valt me op dat de ingetogen, relaxte passages uit de nummers, zoals het jazzy gedeelte uit Duel With The Devil en part IV van Stranger in Your Soul live meer adem krijgen, waardoor respectievelijk een heerlijke (en onkarakteristieke) solo van Stolt en de emotionele zang van Morse prachtig uit de verf komen. Dat laatste nummer heeft nu ook een mooier slot dan op “Bridge To Forever”. Het aan New York opgedragen We All Need Some Light krijgt een bezielende, maar ook een beetje pathetische uitvoering.

Tot slot is “Live In Europe” ook overbodig omdat er een fraaie DVD registratie van is. Een cd uitbrengen van een concert dat ook op DVD verkrijgbaar is, net zoals Rush onlangs deed, wat is daar nou nog het nut van? Wie koopt alleen het geluid als er voor een grijpstuiver meer ook bewegende beelden bij zijn? Terwijl de meeste fans waarschijnlijk zullen opteren voor de onvermijdelijke “limited” editie van twee DVD’s mét twee CD’s? Het riekt allemaal naar geldklopperij, en dat voor een matige plaat die ik niet snel meer zal draaien!

Erik Groeneweg

Koop bij bol.com

Send this to a friend