Transient State

Rearranged

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst:  Nederland
Label: Eigen Beheer
Website:  http://transientstate.nl/
Luisteren kan je hier: https://transientstatemusic.bandcamp.com/
Tracklist
Regenerative Cycle (6:16)
Invocation (4:38)
Promise (4:41)
Transcedence (5:06)
Omni (0:55)
In Motion (3:40)
Maelstrom (4:00)
Reparture (4:34)
Thomas Cochrane – basgitaar
Bram Heijs – gitaar
Matthijs Vliegenthart – gitaar
Jeoffrey Warmerdam – zang
Nico de Wit – drums
Rearranged (2017)

Transient State is een nieuwe naam in de Nederlandse prog metal wereld. En deze band geeft met zijn debuutalbum “Rearranged” een visitekaartje af waarvan het de vraag is of een groot deel van onze lezers het kan waarderen, want dit is wel een pittig plaatje hoor.

Als referenties geeft de band zelf namen als Periphery, Monuments, Humanity’s Last Breath en Textures op. De keiharde metal staat bol van laag gestemde gitaarmuren en de ritmesectie gaat af en toe als een machinegeweer te keer. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de band ook goed naar een groep als Meshuggah heeft geluisterd. Super strak allemaal en de heren beheersen hun instrumenten.

De zang is een apart hoofdstuk. Zanger Jeoffrey Warmerdam beheerst een heel palet aan stijlen. Hij schreeuwt en grunt en ook cleane zang komt geregeld voorbij. De grunts zijn prima, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik met de schreeuwende zang niet zo goed uit de voeten kan. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar als Warmerdam schreeuwt is hij zeer dominant aanwezig. Ook de cleane zang komt zo nu en dan wat monotoon over. Desalniettemin is de zang zeer passend bij de muziek die Transient State speelt. Ik verwacht dan ook wel dat liefhebbers van bovengenoemde referenties prima uit de voeten kunnen met deze zanger.

“Rearranged” is geen album om rustig bij te gaan zitten genieten. Daarvoor is de muziek te complex en te hard. Ongetwijfeld is dit een band die live voor een buitengewoon energieke show zorgt. Als we hier een genresticker op moeten plakken zal dit veeleer onder het kopje metal vallen, dan onder prog. De zeer avontuurlijk ingestelde liefhebber van prog metal kan hier wellicht nog wel mee uit de voeten, maar vermoedelijk zal de groep aanhangers van deze band veel meer in de hardcore en metal te vinden zijn.

Ralph Uffing

Send this to a friend