Trettioåriga Kriget

Glorious War (Recordings From 1970-1971)

Info
Uitgekomen in: 1970 - 1971 (eerste uitgave: 2004)
Label: Mellotronen
Website: www.trettioarigakriget.com
MySpace: www.myspace.com/trettioarigakriget
Tracklist
Intro (0:35)
Amassilations (8:55)
Konserten (18:18)
Ontro I (1:11)
Ontro II (1:03)
Thirty Years War (5:19)
From Your Streets, Parts 1-3 (16:55)
Outtro (1:03)
Stefan Fredin: basgitaar, zang
Johan Gullberg: drums
Dag Kronlund: piano, orgel, voordracht
Dag Lundquist: drums, percussie
Pocke Öhrström: elektrische gitaar, akoestische gitaar, zang
Olle Thörnvall: harmonica, gitaar
I Början Och Slutet (2007)
Elden Av År (2004)
Glorious War [Recordings from 1970-1971] (2004)
Om Kriget Kommer (1996)
War Memories (1992)
Kriget (1981)
Mot Alla Odds (1979)
Hej På Er! (1978)
Krigssång (1976)
Trettioåriga Kriget (1974)

In de zomer van 1970 formeren drie voormalige leden van de groep Erkson Drive Car, bassist Stefan Fredin, drummer Johan Gullberg en gitarist Pocke Ohrström, in Saltsjöbaden, een klein badplaatsje ten zuidoosten van Stockholm, met toetsenist Dag Kronlund, drummer Dag Lundquist en gitarist Olle Thörnvall een nieuwe band. Na de schoolvakantie komen Fredin en Ohrström tijdens geschiedenisles met de naam voor de band op de proppen: Trettioariga Kriget. Daarmee vernoemt het stel zich naar de “Dertigjarige Oorlog” (1618-1648), een oorlog waarin Zweden een Europese grootmacht is.

Onder deze nieuwe naam geeft Trettioariga Kriget in de laatste week voor kerstmis 1970 zijn eerste concert in het jongerencentrum van Saltsjöbaden. Naast een opslagruimte voor apparatuur beschikt dit jeugdtheater ook over een kleine opnamestudio met twee tweesporen taperecorders. Omdat de zaal in de kerstvakantie dicht is, mag het sextet hier wat materiaal voor een eigen plaat opnemen. Daar helaas geen enkel platenlabel enige interesse toont om deze composities uit te brengen komt een deel van deze opnamen uiteindelijk terecht op “Glorious War”. Deze cd, met de veelzeggende subtitel “Recordings From 1970-1971”, verschijnt echter pas in 2004.

Dat het Zweedse zestal deze opnamen oorspronkelijk op een plaat wil uitbrengen, blijkt onder meer uit de rangschikking van de muziekstukken. Onder de acht composities bevinden zich namelijk vier zeer korte instrumentaaltjes. Deze vier bestaan uit evenzoveel gitaarsolo’s van Pocke Ohström, die in verschillende interpretaties steeds aan het begin en einde van elke plaatkant zijn geplaatst. Op deze nieuwe digitale uitgave schiet deze volgorde vanzelfsprekend haar doel voorbij, zodat dit resulteert in een ietwat onsamenhangend schijfje.

De overige vier muziekstukken, samen goed voor bijna vijftig minuten, laten een tamelijk gedateerd samenraapsel horen waarin Trettioariga Kriget allerhande elementen van hardrock (Black Sabbath), proto-progressieve rock (Pink Floyd), psychedelische rock (The Doors) en rhythm and blues (Rolling Stones) vermengt. Ondanks de aanwezigheid van twee percussionisten, vervullen het sprankelende pianospel van Dag Kronlund en het geanimeerde gitaarspel van Pocke Ohrström hierbij de werkelijke hoofdrollen, waarbij het harmonicaspel van Olle Thörnvall de muziek een geheel eigen draai geeft.

Dat de groep vooral tijdens de lange, epische composities een schrijnend tekort aan enig talent voor organisatie en structuur aan het licht brengt, kan ik eigenlijk meteen aan de jeugdige leeftijd (lees: naïviteit) van het stel toeschrijven. Desondanks toont het jonge sextet met deze redelijk unieke benadering een immens potentieel, dat zich overigens pas op het debuutalbum voor het eerst daadwerkelijk manifesteert. Om die reden beschouw ik “Glorious War – Recordings From 1970-1971” dan ook als een alleraardigst hebbedingetje. Niets meer, maar zeker ook niets minder…

Voor een betere weerspiegeling van de ware muzikale talenten van deze opmerkelijke band, verwijs ik de liefhebbers van typische jaren zeventig muziek dan ook met veel plezier naar de schitterende heruitgave van “Trettioariga Kriget”. Wanneer je echter toch wilt weten op welke manier deze jonge groep kan uitgroeien tot één van de voornaamste grondleggers van de Zweedse progressieve rock, vormen deze oude opnamen een essentieel, maar kortstondig onderdeel in de rijke geschiedenis van Trettioariga Kriget.

Ongeveer een maand na de opnamen in deze studio, besluiten Johan Gullberg en Pocke Ohrström de band immers te verlaten. In de herfst van 1971 voegt gitarist / zanger Robert Zima zich bij de groep, maar in 1972 vertrekt Dag Kronlund. Nog datzelfde jaar komt gitarist Christer Åkerberg, zodat Olle Thörnvall zich vanaf nu louter en alleen op het schrijven van de songteksten kan richten. Vanaf dat moment is de bezetting die verantwoordelijk is voor het titelloze debuut dan ook een feit…

Frans Schmidt

Send this to a friend