Horn, Trevor

The Reflection Wave One

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Butler Records
Website: https://nl-nl.facebook.com/trevorhornofficial/
Tracklist
Sky Show (3:26)
Battle Begins (2:31)
Reflection (0:46)
Here Them Come (1:34)
In Chaos and Confusion (3:54)
From on High (3:15)
My Daily Life (2:07)
Reflected (0:53)
Peace in Blue (1:38)
In a World of Unreason (2:56)
I Am Alone with Sadness (2:28)
Loneliness and Solitude [Dialogue Version] (3:19)
Main Theme (1:34)
Hear Them Come (Again) (1:25)
Left in a Bleak and Desolate Land (2:07)
The Transition (2:57)
From Battle to Flight (1:41)
The Future of Happiness (1:35)
Greater Expectations (2:12)
Reflection [Reprise] (0:39)
SunSunSunrise [TV Edit] (1:31)
Sky Show ["Bel Air" Reflected & Extended Mix] (5:13)
Future Boyfriends (4:07)
Sky Show [Unplugged] (0:51)
Trevor Horn: basgitaar, toetsen, akoestische gitaar, zang
Paget Shand: zang
The Reflection (2018)

Vorig jaar bracht de Japanse publieke omroep NHK de geanimeerde superheldenreeks ‘The Reflection’ uit. De 67-jarige legendarische Engelse muzikant/producer Trevor Horn werd als muziekproducent voor de anime aangetrokken. Het soundtrack-album dat hij maakte is het eerste album onder zijn eigen naam. Hoewel Horn grote successen boekte als lid van The Buggles, Yes en Art of Noise, werkte hij ook voor veel populaire musici, zoals Paul McCartney, Frankie Goes To Hollywood, Tom Jones, Cher, Grace Jones, Seal, Tina Turner, Lisa Stansfield, Pet Shop Boys, Simple Minds, Mike Oldfield en tATu. Een indrukwekkend lijstje.

De serie is geschreven door Stan Lee (Spider-Man, X-men comic creator) en Hiroshi Nagahama (Mushi-shi anime director) en geanimeerd door Studio Deen (KonoSuba, Showa Genroku Rakugo Shinju). Het verhaal van ‘The Reflection’ speelt zich af in een wereld waarin een mysterieus atmosferisch fenomeen, die ‘The Reflection’ heet, wereldwijd miljoenen mensen doodt. Tegelijkertijd ontwikkelen de overlevenden bovennatuurlijke krachten. Sommige van de overlevenden worden helden, andere schurken… Tot zover de officiële toelichting van platenmaatschappij Butler Records.

Ik heb er met stijgende verbazing naar geluisterd: hoe is het mogelijk dat een gerenommeerd producer/artiest als Trevor Horn uitgerekend de soundtrack van een relatief obscure animatiefilm gebruikt om zijn debuut als soloartiest te maken?! Oké, er staat een aantal interessante nummers op zoals de openingstrack Sky Show, My Daily Life en Future Boyfriend. Daarnaast zijn er flarden van goede muziek te horen zoals op Peace In Blue, The Transition en Loneliness And Solitude, maar daar verpest een dialoog (ja, werkelijk waar) weer grotendeels het muzikale effect. Ideeën zat, daaraan is geen gebrek, maar op het moment dat het interessant dreigt te worden komt er weer een kort en daardoor soms armoedig thema voorbij. Jammer. Ik realiseer me ten zeerste dat het komt door het beperkende format dat een soundtrack nou eenmaal inhoudt. Plus mijn onbekendheid met het genre en misschien ook wel het verlangen naar goede (progressieve) rockmuziek waar een man als Trevor Horn toch toe in staat moet worden geacht. Ach, hij is niet de enige, Yes ‘collega’ Trevor (zou het aan de voornaam liggen?) Rabin, is hem al langer voorgegaan en heeft zelfs een eerbiedwaardige en ongetwijfeld lucratieve carrière opgebouwd in dit genre.

James Bond-achtige filmmuziek op zijn best, zoals in Battle Begins, The Future Of Happiness en Greater Expectations. Met ondersteuning van beelden ongetwijfeld zeer indrukwekkend, de trailer is daarvan het bewijs, maar als op zichzelf staande audio toch te fragmentarisch. Dan is zelfs SunSunSunrise een verfrissende oprisping, Japans gezongen en met een duidelijke disco signatuur, maar weer uiterst kort. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Sky Show krijgt nog een echte Reflected & Expanded mix mee van de onmiskenbare hand van de meester, maar daarmee is het wel gezegd.

Nee, ik geloof niet dat hier iemand op zit te wachten, behalve misschien de fans van anime in het algemeen en deze film in het bijzonder. Helaas, ik hoor de man toch veel liever als producent van kwaliteits (pop-) muziek, dit schaar ik meer onder de noemer ‘curiositeit’. Next please.

Alex Driessen
Koop bij bol.com

Send this to a friend