Trigon

2011

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Duitsland
Label: Eigen beheer
Website: www.trigon.in
MySpace: http://www.myspace.com/heavyzenjazz
Tracklist
Peitscht Das Kamel (6:03)
Roter Mond (6:02)
Spacechick Strikes Back (4:14)
Tückischer Tonterror (4:00)
Wunder (6:05)
Tanzen (5:17)
Zensation (4:31)
Raff An Dörte (5:06)
Herz Der Sonne (5:08)
Dekadenz Und Korruption (5:30)
Fata Morgana (6:07)
Trommeltraum (4:53)
Kamasutra Debakel (4:23)
Rainer Lange: gitaar
Stefan Lange: bas
Rudi Metzler
2011 (2011)
Emergent (2006)
Herzberg 2004 (2004)
Continuum (2004)
Das Umo-Mandat (2003)
Live 2002 (2002)
Heizen (2002)

Sommige groepen doen niet moeilijk. Trigon is zo’n voorbeeld. De cd’s hebben simpele titels, en bij de live-cd’s staan zelfs voor het gemak de jaartallen erbij. Op hun nieuwste cd maken ze het helemaal bont. De voorkant laat slechts een mooi, doch eenvoudig symbool zonder enige betekenis zien, en de cd heet gewoon “2011”. Nou, da’s makkelijk!

Het Duitse Trigon maakt instrumentale muziek in de ook simpele basis van gitaar, drums en bas. Geen gezeik met toetsen, geluidseffecten en productionele foefjes. Hoewel de cd is geproduceerd door Eroc, oftewel drummer Joachim Ehrig van Grobschnitt, is het geluid van de groep zonder ook maar enige opsmuk. Alsof ze het live in de studio hebben ingespeeld. Trigon is ook tevens een groep die je graag live tegenkomt als je toevallig in een rokerig cafeetje binnenstapt. Je koopt in de pauze misschien wel de cd.

Gitarist Rainer Lange is een fabelachtig goede gitarist met een prettig eigen geluid, en de muziek bestrijkt zowel het rock- als het jazzspectrum. Hoewel de muziek een jam-achtig karakter heeft, en Lange aardig tekeer gaat op zijn gitaar, krijgt het toch nergens een onbeluisterbaar, Satriani-achtig karakter. Soms lijkt het wel als Lange met zijn gitaar probeert te praten, zoals in het interessante Roter Mond.

In de band zit verder zijn broer Stefan Lange op bas, die helder ronkend zijn achternaamgenoot ondersteunt met prettig hoorbaar basspel. Het trio wordt gecomplementeerd door drummer Rudi Metzler, die beschikt over een metronomisch gevoel voor ritme, en daarnaast nog laat horen aardig te kunnen soleren, zoals je kunt horen in Trommeltraum, dat overloopt vanuit het Oosters klinkende Fata Morgana.

Nadeel van dit soort muziek zonder enige pretentie is dat het nogal eenvormig wordt. De cd duurt ook nog eens vrij lang, zodat het zinnig is de cd soms eens halverwege aan te zetten, of op shuffle af te spelen. Het is ook zo dat ik me kan voorstellen dat Trigon elk jaar wel zo’n cd zou kunnen uitbrengen, zonder dat de muziekwereld op enige mate zal veranderen.

Echter, dat is ook de stijl waarin Trigon zich beweegt. “2011” is geen baanbrekende plaat, en Trigon zal nooit een legendarische groep worden. Daarvoor is de muziek toch te eendimensionaal. Dat betekent niet dat het slecht is, integendeel, “2011” laat vooral het opmerkelijke talent van Rainer Lange horen, en is in dat opzicht een aanrader. Lekker voor tijdens de afwas, of tijdens het koken. Leuk voor op de camping, met een biertje erbij. Gewoon normaal bier dan graag.

Markwin Meeuws

Send this to a friend