Tully Monster

Sightseeing

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Luisteren kan je hier: https://soundcloud.com/user-976189055
Website artiest: https://www.facebook.com/thetullymonster/
Tracklist
Wire (4:19)
White Fish (8:34)
In My Arms (4:58)
Sightseeing (7:00)
Schelte Eppinge: gitaar
Marike Groot: zang
Wieger Janse: gitaar
Wolter Jonkman: drums
RJ van der Woud: basgitaar
Sightseeing (EP-2017)

Tully Monster is een rock/prog/metal formatie uit Noord-Holland (Hoorn, Purmerend en IJmuiden) en is min of meer voortgekomen uit Little Mary Big. Little Mary Big was een ‘alternatieve gitaarband’ die in de begin negentiger jaren een tweetal demo cassettes uitbracht en die eind 1990 in de finale van de Grote Prijs van Nederland staat en daar opvalt door hun extreme optreden, voor die tijd dan. Zangeres Marike Groot en bassist Robert Jan van der Woud – die nu ook bij Tully Monster spelen – zijn sterk bepalend voor de muziek en leggen de basis voor Little Mary Big. In een mooi artikel/interview met Van der Woud beschrijft Marco van Dalfsen beide demo’s van Little Mary Big.

Waarom deze introductie met een verwijzing naar een band die circa 25 jaar geleden ophield te bestaan. Dit omdat de muziek die Tully Monster nu maakt erg sterke gelijkenis vertoont met deze band. Dezelfde meeslepende muziek met sterke invloeden van geïmproviseerde jazzrock en een fusion van pop, grunge en soul, met diepe bastonen, opvallende gitaarriffs en de heldere indringende stem van Marike Groot. Marike Groot zouden we overigens ook kunnen kennen van het debuutalbum “Always …” van The Gathering. Mede door haar bijdrage op dit album heeft de Female fronted Metal een flinke boost gekregen. Haar wisselwerking met de gruntstem van Bart Smits is legendarisch en baanbrekend te noemen.

Tully Monster is ergens in 2014 opgericht en heeft nu zijn eerste ep uitgebracht die via Digital Distribution Netherlands wordt verspreid via diverse online muziekdiensten, zoals Spotify, iTunes en Soundcloud. De ep bevat vier nummers die gezamenlijk 25 minuten klokken, met het openingsnummer Wire, een radiovriendelijke vier minuten en een epische track, White Fish van ruim acht minuten. Het meest interessante nummer op deze ep is toch wel het titelnummer, Sightseeing. Hier horen we zware bas, drums en gitaren in een opzwepend ritme met tempowisseling, rustpuntjes en solerende gitaren die steeds steviger opbouwen naar een climax.

Tully Monsters treedt met deze ep in de voetsporen van zijn 25-jarige oudere zus Little Mary Big en combineert de (post-)grunge tonen uit die tijd met een modern poppy jasje en progressieve metal invloeden. Voor de liefhebbers van deze muziekstromingen adviseer ik om deze ep eens te gaan beluisteren op één van de genoemde streaming diensten.

Mario van Os

Send this to a friend