Twisted Motivations

Red Shift

Info
Uitgekomen in: 2002
Label: eigen beheer
Website: www.twistedmotivations.com
Tracklist
Apocalyptic Reflections (6:21)
For The Truth (5:15)
Tide Of Hate (5:48)
Red Shift (7:13)
Marjan (9:40)
Broken Orion (5:44)
Autumn Days (2:32)
Man Of Stone (7:08)
Unbeliever (6:18)
Kevin Colo: alle instrumenten
Darrell Pingree: zang
Red Shift (2002)

Het is met de huidige stand van de techniek geen noodzaak meer om een hele band bij elkaar te zoeken. In dit computergestuurde tijdperk zijn er tal van mogelijkheden om de menselijke inbreng te reduceren. Neem nu het Amerikaanse Twisted Motivations. Je denkt te maken te hebben met een voltallige band als je de cd beluistert, maar bestudering van het hoesje leert dat het hier slechts om een duo gaat.

Twisted Motivations is dus louter en alleen een studioproject, bestaande uit Kevin Colo en Darrell Pingree. De heren hebben op hun eersteling, die de titel “Red Shift” heeft meegekregen, gekozen voor een strikte taakverdeling. Colo tekent voor de productie en ‘The Music’, zoals ze dat zelf vermelden in de bijgeleverde info en Pingree neemt, redelijk verdienstelijk, het zangwerk voor zijn rekening. Laatstgenoemde is tevens verantwoordelijk voor de teksten, die behoorlijk diepgravend zijn. Ze handelen vooral over menselijke emoties als passie, haat en woede.

De eerste track Apocalyptic Reflections zet direct de toon voor de rest van het album. Deze compositie is opgebouwd rondom zware, donkere gitaarriffs en laat vele lagen horen. Dit geldt eigenlijk voor alle songs op Red Shift, afgezien van het instrumentale niemendalletje Autumn Days. De stijl valt het best te vergelijken met Fates Warning. Helaas haalt Twisted Motivations nergens het kwaliteitsniveau van genoemde band. Het klinkt allemaal best aardig, maar er blijft na regelmatige beluistering van deze cd hoegenaamd niets hangen. Er ontbreekt een bepaalde structuur in de composities waardoor deze overkomen als knip- en plakwerk en erg ontoegankelijk worden. Misschien dat Man Of Stone hierop een gunstige uitzondering vormt, want dit liedje loopt wel enigszins lekker.

Het moge duidelijk zijn dat “Red Shift” nou niet direct een verpletterende indruk heeft achtergelaten. Aan de muzikale ideeën van de heren van Twisted Motivations ligt het zeker niet, die zijn volop aanwezig. De pijn zit hem in het op de juiste manier rangschikken van die ideeën, het componeren dus.

Joost Boleij

Send this to a friend