Ulver

Atgclvlsscap

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Noorwegen
Label: House Of Mythology
Website: http://www.jester-records.com/ulver/
Luistermogelijkheid: https://ulver.bandcamp.com/album/atgclvlsscap
Tracklist
England's Hidden (7:39)
Glammer Hammer (4:49)
Moody Stix (6:44)
Cromagnosis (9:48)
The Spirits That Lend Strength Are Invisible (3:16)
Om Hanumate Namah (7:42)
Desert / Dawn (8:34)
D-Day Drone (9:21)
Gold Beach (4:52)
Nowhere (Sweet Sixteen) (5:56)
Ecclesiastes (A Vernal Catnap) (9:01)
Solaris (2:12)
Daniel O'Sullivan: gitaar, basgitaar, toetsen
Kristoffer Rygg: zang, elektronica
Jørn H. Sværen: toetsen, elektronica
Tore Ylwizaker: toetsen, elektronica
Messe I.X- VI.X (2013)
Childhood's End (2012)
The Norwegian National Opera (dvd) (2011)
Wars of the Roses (2011)
Shadows of the Sun (2007)
Blood Inside (2005)
Svidd Neger (soundtrack) (2003)
A Quick Fix of Melancholy (ep) (2003)
1993-2004: First Decade in the Machines (2003)
Lyckantropen Themes (2002)
Teachings in Silence (ep) (2002)
Silencing the Singing (ep) (2001)
Silence Teaches You How to Sing (ep) (2001)
Perdition City (2000)
Metamorphosis (ep) (1999)
The Trilogie: Three Journeyes Through the Norwegian Netherworlde (1998)
Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell (1998)
Nattens Madrigal: Aatte Hymne til Ulven i Manden (1996)
Kveldssanger (1996)
Bergtatt: Et Eeventyr i 5 Capitler (1995)
Vargnatt (demo) (1993)
Rehearsal (demo) (1993)

Het is al laat. Morgen moet je weer vroeg op. Je doet de lichten en de tv uit. Dan hoor je een gerommel bij de voordeur gevolgd door een zachte plof. Post op dit tijdstip? Op de deurmat ligt een klein pakketje. Het is ingepakt in een wit psychedelisch geheel met allemaal zwarte cirkels. Je maakt het open en je haalt er een klein apparaatje uit, niet veel groter dan je duim. Er zit een headphones aansluiting aan en bovenop zit een play knop. Meer niet. Wat is dit? Je nieuwsgierigheid wint het direct van de vermoeidheid. Je pakt je koptelefoon, gaat op de bank zitten, doet een klein schemerlampje aan en je drukt op play.

Langzaam zwelt het geluid van luidende klokken aan. Ambient landscapes mengen zich op zijn beurt door het geluid van de kerkklokken heen en nemen vervolgens alles over. Wat is dit? Je voelt direct aan dat dit wel eens heel erg goed zou kunnen gaan worden. Percussie en drums komen vanuit de verte opzetten en zwellen aan. Samen met de spaarzame toetsen en gitaar hebben ze een sterk aanzuigende kracht. Je voelt hoe je langzaam aan wegzakt. Dit is geen slaap. Je beseft dat je wegzakt in een heerlijk soort trance. De drums en percussie zwellen aan tot een geweldige climax, terwijl de spanning voelbaar aanwezig blijft. Opeens ebt het weg en hoor je vogeltjes fluiten en water kabbelen.

Deze muziek is zo gelaagd, vol sfeer en gevoel en doet zo filmisch aan dat beelden van landschappen aan je voorbij trekken. Je hoopt dat dit nooit zal stoppen. De drums en gitaar die even weg geweest zijn, komen weer terug en nemen je mee naar een nieuwe scene. Je vliegt over het wilde landschap van de Grand Canyon met zijn rode gloed en verraderlijke kloven. Gitaar, drums en toetsen vormen samen een psychedelisch geheel. Je zakt alleen maar dieper weg. Er wordt steeds meer van leer getrokken en kleuren en veranderende vormen trekken aan je voorbij. Dit gedeelte klinkt als postrock van de hoogste kwaliteit. Steeds sneller en sneller zwelt de muziek aan om je daarna versuft achter te laten. Er volgt een spookachtig stuk met onheilspellende geluiden. De spaarzame gitaarakkoorden zorgen echter dat je kalm blijft.

En zo gaat het maar door. Wat een zalige trip, wat een vibe. Er volgt een deel met toetsen die je doen denken aan Jean Michel Jarre, het klinkt bezwerend en intrigerend tegelijk. De toetsenmuren die worden opgetrokken zijn overweldigend. Later is de muziek vooral ambient, vol warmte en sfeer. Na ruim een uur hoor je opeens een zanger! Je bent opeens weer bij kennis. Dit klinkt zo gaaf! Wat een mooie en warme stem heeft deze kerel. De muziek zwelt heerlijk aan en klinkt opvallend groots. Eén conclusie kun je al trekken voor jezelf: dit gezelschap maakt progressieve rock in de meest zuivere zin van het woord. Ook hier zijn de postrock invloeden niet van de lucht. De adrenaline pompt door je aderen!

Er volgt een rustig maar toch ook intens stuk. Je hebt geen idee in welke taal de zanger spreek, laat staan wat hij zegt, maar het klinkt toch hoopvol en geruststellend. Na een elektronisch ambient stuk is het opeens stil. Wat een ervaring, wat een trip! Je kijkt op de klok, het is 80 minuten later. Even bijkomen. Dit smaakt naar meer. Nog een keer! Maar de play knop is verdwenen. Op de plek waar eerst de play knop stond staan nu alleen een paar letters: Atgclvlsscap.

Maarten Goossensen

CD:
Koop bij bol.com

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend