UneXpecT

Fables Of The Sleepless Empire

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Canada
Label: eigen beheer
Website: UneXpecT
MySpace: UneXpecT
Tracklist
Unsolved Ideas Of A Distorted Guest (6:54)
Words (5:57)
Orange Vigilantes (4:55)
Mechanical Phoenix (6:55)
The Quantum Symphony (6:04)
Unfed Pendulum (7:55)
In The Mind Of The Last Whale (2:58)
Sile8nce This Parasite (5:19)
A Fading Stance (2:06)
When The Joyful Dead Are Dancing (4:38)
Until Yet A Few More Deaths Do Us Part (2:05)
Leïlindel: zang
Syriak: gitaar, zang
Artagoth: gitaar, zang
Chaoth: 9 snarige bas
Borboën: viool
Landryx: drums
Met medewerking van:
ExoD: toetsen, sampling
Fables Of The Sleepless Empire (2011)
In A Flesh Aquarium (2006)
We, Invaders EP (2003)
Utopia (1999)

Wat krijg je als je zes muzikanten met ADHD in één band stopt? Het antwoord wist je natuurlijk al toen je op de recensie klikte maar ik zal het toch verklappen: UneXpecT. Want op adempauzes moet  je met dit uurtje muziek niet rekenen!

Een groep Canadese muzikanten die een chaotische ‘avant garde metal sideshow circus’ opvoeren met een ongelofelijke precisie. En dat is maar goed ook, want als ze niet zo strak op elkaar zouden zijn ingespeeld, zou het echt helemaal nergens naar klinken. Deze waanzin spelen ze met een arsenaal aan instrumenten bestaande uit: twee gitaren, een negen-snarige basgitaar, synthesizer, piano, viool, drums en twee zangers/brullers en een zangeres. Dit alles stelt je zelfbeheersing zwaar op de proef; niet in de juiste stemming en je wordt helemaal gek van deze muzikale hyper cartoon.

Eigenlijk kan je het zo ook het best omschrijven: ‘Looney Tunes Metal’. Kinderen vinden het prachtig, ouders raken ervan overspannen. Tot welke doelgroep behoor jij? Ik bij de eerste, want zulke uitdagende muziek zet mij op het puntje van mijn stoel. Ik vind het dan ook geweldig, mits het goed gedaan is natuurlijk. En dat is het wel degelijk!

De lijn van hun vorige album “In A Flesh Aquarium” wordt doorgetrokken naar “Fables Of The Sleepless Empire” en ze doen er nog een schep absurditeit bovenop. Dillinger Escape Planachtige taferelen hoor ik in enkele nummers zelfs hun intrede doen. Nou ik zeer enthousiast kan worden van zulke herrie moet het als geheel wel goed overwogen zijn of het niet overdreven wordt, want ook voor dit soort muziek is overdaad niet goed. Ik krijg het idee dat ze af en toe uitschieten en het te groots willen maken. Alsof ze de grip op hun eigen muziek soms verliezen. Dan heb ik het vooral over de twee mannen die luid tegendraads brullen en gillen, terwijl zangeres Leïlindel er doorheen probeert te zingen. Haar rol wordt daardoor beperkt en dat is zonde. Ook sommige instrumentale passages zouden met ‘maar’ vijf verschillende ritmes en melodieën een overweldigende impact hebben.

Het is niet eerlijk om deze band te vergelijken met een Mr. Bungle of een Sleepytime Gorilla Museum, want daarvoor doet elke andere band in principe tekort, maar UneXpecT weet zeker wel een eigen plek te vinden in deze extreme muziekstijl. Voor liefhebbers van Behold The Arctopus, Diablo Swing Orchestra, Idiot Flesh, de eerdergenoemde bands en voor de gevorderde luisteraar die eens goed wakker geschud wil worden met deze extreme hyper cabareteske band.

Rutger Grotius

Send this to a friend