Univers Zero

Clivages

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Belgë
Label: Cuneiform Records
Website: www.univers-zero.com
MySpace: www.myspace.com/universzero
Tracklist
Les Kobolds (4:15)
Warrior (12:10)
Vacillements (3:35)
Earth Scream (3:11)
Soubresauts (7:59)
Apesanteur (3:40)
Three Days (5:53)
Straight Edge (13:57)
Retour de Foire (7:42)
Les Cercles d'Horus (3:45)
Michel Berckmans: fagot, hobo, Engelse hoorn, melodica
Kurt Budé: klarinet, basklarinet, altsaxofoon
Pierre Chevalier: toetsen, glockenspiel
Daniel Denis: drums, percussie, samples
Dimitri Evers: elektrische bas, fretloze bas
Andy Kirk: gitaar (2 en 5), percussie (2)

Met medewerking van:
Nicolas Denis: drums op Les Cercles d'Horus
Philippe Thuriot: accordeon op Les Kobolds en Les Cercles d'Horus
Aurelia Boven: cello op Les Cercles d'Horus
Clivages (2010)
Relaps – Archives 1984 – 1986 (2009)
Univers Zero (1977/2008)
Live (2006)
Implosion (2004)
Rhythmix (2002)
The Hard Quest (1999)
Heatwave (1986)
Uzed (1984)
Crawling Wind (1983/2001)
Ceux Du Dehors (1981)
Heresie (1979/2010)
1313 (1977)

Eindelijk! We kunnen nog eens een echt nieuw album van België’s bekendste progband, Univers Zero, verwelkomen. Hier hebben we maar liefst zes jaar op moeten wachten. Akkoord, we werden tussendoor wel verwend met een livealbum (“Live”), een remaster (“Univers Zero”) en een archiefalbum (“Relaps -Archives 1984 – 1986”), maar dat is toch niet hetzelfde als een nieuw album. Het hoeft dan ook geen betoog dat menig avontuurlijk muziekliefhebber, waaronder ondergetekende, naar deze release heeft uitgekeken.

Het is natuurlijk zo dat er naar geen enkele andere band binnen het genre zo wordt uitgekeken als naar Univers Zero. Tenslotte zijn zij de band waar enorm veel huidige R.I.O. of Avant-Prog bands hun mosterd hebben gehaald. Univers Zero is voor vele bands de inspiratiebron bij uitstek geweest, en als zij dan ook een nieuw album uitbrengen, is dit de moeite waard om nader te bekijken.

Tijdens de zes jaar die voorganger “Implosion” scheiden van “Clivages” is best wel wat gebeurd qua personeelswisselingen. Onder meer Pierre Chevalier (Present) heeft zich bij Univers Zero aangesloten als toetsenist. De belangrijkste wijziging daarentegen is ongetwijfeld de terugkeer van Andy Kirk. Enfin, tussendoor was hij al eerder teruggekeerd en weer vertrokken, maar nu is hij dus wederom volwaardig bandlid.

In tegenstelling tot “Implosion” hebben we hier nu ook met tien echte volwaardige composities te maken. En dat is eerlijk gezegd een verademing. “Implosion” was best een sterk album, maar kwam toch fragmentarisch over door al die korte ’tussendoornummers’ op dat album. Dat komen we op “Clivages” dan ook niet tegen.

Een ander groot verschil met de voorganger is de sfeer van het album. Waar de drie latere albums, vanaf hun comeback met “The Hard Quest” in 1999, gekenmerkt werden door een ietwat luchtigere sfeer, is er bij “Clivages” meer sprake van een terugkeer naar het meer donkere geluid van voorheen. Qua sfeer zouden we dus “Clivages” het makkelijkst kunnen plaatsen bij albums als “1313”, “Ceux du Dehors” of “Heatwave”.

De vraag die daar dan ook op volgt is of dit album het ook muzikaal waard is om in de voetsporen van die grote albums uit hun verleden te staan. Is dit met andere woorden een zeer sterk waardig Univers Zero album geworden of eerder een middelmatige poging tot terugkeer naar het oude geluid?

Ook op “Clivages” vinden we nog steeds invloeden van ondermeer Béla Bartok, Igor Stravinsky, King Crimson en Magma terug. Dat geeft dus aan dat de muziek van Univers Zero nog steeds typisch Univers Zero is. De enige bands die in de buurt komen van hun geluid zijn de gelijkgestemden Art Zoyd en Present. Dit is natuurlijk zo voor elk van de albums tot nu toe, en geeft geen antwoord op de eerder gestelde vraag.

Het kan dus nuttig zijn om deze door middel van enkele sterke composities van op “Clivages” te beantwoorden. Het door Andy Kirk geschreven Warrior is hier een eerste voorbeeld van. Dit is een erg sterk nummer dat in de beste traditie van de ‘klassieke’ Univers Zero. Een vreemd dissonant nummer dat ook op “Ceux Du Dehors” zou gepast hebben. Ja, dit is Univers Zero in topvorm, beste lezers! Een ander erg goed nummer hier is afsluiter Les Cercles d’Horus, een compositie van Daniel Denis. Zonder twijfel het donkerste nummer op deze plaat, onder meer begeleid door cello hier. En ook ondersteund door drums van gastmuzikant Nicolas Denis. Jawel, de zoon van… De appel valt weer niet al te ver van de boom.

Enfin, het moge duidelijk zijn dat het antwoord op mijn vraag is dat “Clivages” een zeer sterk album geworden is. Een album dat meer teruggrijpt naar de Univers Zero van voor de comeback, en zich qua sfeer een beetje bevindt tussen “Ceux Du Dehors” en “Implosion” in. Als ik even voor mezelf mag spreken: ikzelf vind namelijk dat de band met “Clivages” zijn sterkste album sinds het in 1986 verschenen “Heatwave” heeft afgeleverd.

Dus ja, “Clivages” is alweer een zeer sterk album geworden van één van de meest vooruitstrevende progbands. Een absolute aanrader voor al wie houdt van avontuurlijke muziek en verder wil kijken. Dit album kan overigens ook dienstdoen als ideale instap. Het is niet zo donker en zwaar als “1313” of “Heresie”, maar wel op en top Univers Zero. En als ik het nog even mag vermelden, ben ik toch weer trots dat deze band uit België komt.

Peter Van Haerenborgh
Koop bij bol.com

Send this to a friend