Univers Zero

Live

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: België
Label: Cuneiform Records
Website: www.univers-zero.com
Tracklist
Xenantaya (12:53)
Civic Circus (7:33)
Electronica Mambo Musette (7:20)
Kermesse Atomique (6:04)
Bonjour Chez Vous (5:00)
Méandres (10:33)
Falling Rain Dance (8:53)
Toujours Plus à l'Est (8:21)
Michel Berckmans: hobo, Engelse hoorn, fagot
Kurt Budé: klarinet, basklarinet, tenorsaxofoon
Daniel Denis: drums, percussie
Martin Louwers: viool
Eric Plantain: basgitaar
Peter van den Berghe: toetsen
Live (2006)
Implosion (2004)
Rhythmix (2002)
The Hard Quest (1999)
Heatwave (1986)
Uzed (1984)
Crawling Wind (1983/2001)
Ceux Du Dehors (1981)
Heresie (1979)
1313 (1977)

Mijn vrienden zullen gegarandeerd kunnen bekrachtigen dat ik helaas nog wel eens de vervelende hebbelijkheid heb om vanwege uiteenlopende redenen allerlei potentieel interessante concerten bewust mis te lopen. Soms moet ik me dan ook naderhand met enige vertwijfeling afvragen waarom ik die optredens in hemelsnaam moedwillig aan mij voorbij heb laten gaan. Desalniettemin ben ik gelukkig ook herhaaldelijk getuige geweest van enkele onvergetelijke optredens. Ik zal jullie een lijst met deze memorabele concerten besparen, maar het Belgische Univers Zero staat redelijk hoog op dit overzicht.

In 2004 vierden onze zuiderburen met het fraaie “Implosion” hun dertigjarige bestaan. Naar aanleiding van dit verrukkelijke verjaarpresentje verzamelde oerlid Daniel Denis een select gezelschap om zich heen teneinde (een bloemlezing van) dit nieuwe plaatwerk ook op de planken ten gehore te kunnen brengen. Om de feestvreugde nog meer kracht bij te zetten werden de concerten op 18 juni 2005 in Les Lilas (Frankrijk) en op 24 juni 2005 in Brussel (België) opgenomen met de intentie (een deel van) deze opnamen binnen afzienbare tijd op de markt te brengen. Dit leidt nog geen jaar later in het eenvoudig, maar passend getitelde “Live”, dat daarmee de eerste liveplaat in de geschiedenis van dit bijzondere collectief is.

Hoewel het gezelschap vandaag de dag op het podium beslist niet dezelfde obsessieve bezetenheid als voorheen ten toon spreidt, weet deze meest recente incarnatie toch een even onheilspellende als aangrijpende hevigheid aan de dag te leggen. Deze onbeteugelde intensiteit gekoppeld aan een compromisloze toewijding is inmiddels één van de handelsmerken van Univers Zero geworden. Het is misschien juist om die reden dat de welhaast unieke eenwording van contemporaine elektronica, antieke Oost-Europese folk, modern klassiek en (avant-)progressieve (jazz)rock zich buitengewoon eenvoudig naar het podium laat vertalen.

Naar aanleiding van deze nieuwe liveplaat ligt de conclusie voor de hand dat de muziekcomposities van Univers Zero ook op de planken voortdurend in ontwikkeling zijn. Onder de bezielende leiding van Daniel Denis en zijn rechterhand Michel Berckmans geeft de band immers een aanzienlijk deel van zijn indrukwekkende repertoire een verfrissende verjongingskuur middels het interpoleren van afwijkende instrumentaties, atypische arrangementen en tegendraadse elektronische experimenten. Een optreden van Univers Zero is dan ook voor de avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber zonder meer een buitengewoon aangenaam auditief avontuur.

Voor de fortuinlijke aanwezigen wordt deze bijzondere belevenis nog eens extra vergroot door de vaak verbluffende videoprojecties van de Belgische cineast Philippe Seynaeve. In samenspel met de meermaals magistrale muziek brengen zijn expressionistische beelden een sensorisch spektakel op gang die menig bezoeker moeiteloos in opperste extase kan brengen. Het is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat veel fans (waaronder ondergetekende) reikhalzend uitzien naar een dvd van een optreden van dit ensemble uit België.

Tot het zover is zullen we echter met deze liveplaat genoegen moeten nemen. Nu is dat met zoveel schoons niet echt een beproeving te noemen. “Live” is dan ook een album dat ik zonder voorbehoud aan iedere muziekliefhebber kan aanbevelen. Vanwege bovengenoemde redenen is de plaat immers zowel voor niet-ingewijden als voor trouwe volgelingen van Univers Zero een meer dan uitstekende aankoop.

Frans Schmidt
Koop bij bol.com

Send this to a friend