UT New Trolls

live@puccini.fi

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Italië
Label: Black Widow
Website: http://www.utnewtrolls.com/page/home.html

Beeld: 4:3
Geluid: Stereo
Regio: 0 (alle regio's)
Tracklist
Intro
I Cavalieri Del Lago Dell'Ontario
L'Amico Della Porta Accanto
Allegro
Adagio
Cadenza – Andante Con Moto
Improvvisazioni Nella Sala Vuota
Vivace
Andante (Most Dear Lady)
Moderato (Fare You Well Dove)
Paolo E Francesca
Chi Mi Può Capire
C'è Troppa Guerra
Oltre Il Cielo
Quella Carezza Della Sera
Gianni Belleno: drums, zang, achtergrondzang
Claudio Cinquegrana: gitaar, achtergrondzang
Umberto Dada: zang
Stefano Genti: toetsen, zang, achtergrondzang
Maurizio Salvi: toetsen, achtergrondzang
Paolo Zanetti: basgitaar

Met medewerking van:
Elisabetta Garetti: viool
live@puccini.fi – dvd (2014)
Do Ut Tres (2013)
Live In Milano – live (2012)

New Trolls is anno 2015 hard op weg naar zijn vijfde jubileum, maar daarmee is alles wat duidt op continuïteit ook wel gezegd. Na enkele succesvolle albums in de eerste helft van de jaren zeventig viel de band voor het eerst uit elkaar en ondanks tussentijdse reünies bestaan tegenwoordig twee bands die zich erfgenaam van New Trolls noemen: La Leggenda New Trolls en UT New Trolls. Dat de discografieën van beide bands nogal eens gecombineerd worden op encyclopedische websites maakt de verwarring er ook niet minder op.
De hier ter beoordeling liggende dvd is afkomstig van UT New Trolls, met in de gelederen oerlid drummer Gianni Belleno en toetsenist Maurizio Salvi, die inmiddels ook alweer ruim vier decennia deel uitmaakt van de New Trolls-bands. Deze afsplitsing, die sinds 2011 bestaat, is intussen ook alweer aan de derde bezetting toe, van de leden die in 2013 het geprezen album “Ut Dos Tres” opnamen is behalve Belleno en Salvi enkel gitarist Claudio Cinquegrana nog over.

UT New Trolls speelde op 16 oktober 2014 in het Puccini-theater in Florence in een zesmanssamenstelling, waarbij Belleno, Umberto Dada en Stefano Genti de vocalen delen. Na een lange intro en een tweetal nummers (waaronder L’Amico Della Porta Accanto van Ibis, ook een afgeleide van New Trolls) wordt violist Elisabetta Garetti op het podium geroepen voor het centrale stuk van het optreden: “Concerto Grosso”. In 1971 was dit het eerste Italiaanse album waarop een rockband samenwerkte met een orkest en alleen al om die reden geldt dit album als een van de grote klassiekers binnen de Italiaanse progressieve rock. Waar de rockers op het album duelleren met een orkest (onder leiding van de legendarische filmmuziekschrijver Luis Bacalov) moeten ze dit in Florence doen met slechts één violiste. Het resultaat is er gelukkig niet veel minder om (waardoor je je natuurlijk wel af kunt vragen of zo’n orkest eigenlijk wel zoveel toevoegt). De afwezigheid van een fluit in Allegro laat zich meer voelen, het samenspel tussen fluit en viool maakte dit nummer juist zo interessant.

Na de drie delen die het klassieke deel van het Concerto Grosso vormen, volgt het ruim twintig minuten klokkende Improvvisazioni Nella Sala Vuota, waarop ruimte is voor improvisatie, maar waar helaas ook een vrij saaie drumsolo van zeven minuten in zit. De rockinvloed van New Trolls blijkt uit de paar gespeelde maten van Smoke On The Water: Deep Purple ligt er duimendik bovenop, zeker door het Hammondspel van Salvi.
Het tweede deel van “Concerto Grosso” (1976) is eveneens vertegenwoordigd met het klassieke drieluik Vivace, Andante en Moderato, de meer popgerichte nummers worden achterwege gelaten, hetrgeen verder geen al te groot gemis is. Dan hoor ik liever het drietal nummers van mijn favoriete New Trolls-album “UT” (1972), waarbij de zang van Genti in Paolo E Francesca positief opvalt.
Het nieuwste nummer, Oltre Il Cielo van “Do Ut Tres” sluit het concert af, al vallen we tijdens de aftiteling nog middenin Quella Carezza Della Sera, waarop ineens een mij verder onbekende zanger meezingt. Dat doet dan overigens weer vermoeden dat niet het volledige concert op deze dvd staat.

Het getoonde concert lijkt me absoluut de moeite waard, maar dat kan helaas niet gezegd worden van deze uitgave. Je dvd “live@puccini.fi” noemen doet natuurlijk heel modern aan, maar al snel blijkt enkel de titel hedendaags. Het ontbreken van een surroundmix valt nog door de vingers te zien, de soms niet al te beste beeldkwaliteit is al lastiger te vergoelijken, het lijkt soms net alsof een of meerdere camera’s de benodigde resolutie niet kunnen leveren wat dan erg korrelige beelden oplevert. Ook bevat deze uitgave weinig informatie en geen extra’s. Toch zijn dat maar kleine gebreken vergeleken bij het ontbreken van een hoofdstukindeling, waardoor je niet direct naar een bepaald nummer kunt gaan. Achter de hippe titel schuilt de functionaliteit die je dertig jaar geleden van een videoband mocht verwachten en dat is voor 2014 toch wel ronduit schandalig te noemen.

Fans van de Italiaanse prog in het algemeen – en van New Trolls in het bijzonder – die bereid zijn de tekortkomingen van deze uitgave te negeren, krijgen een prima concertregistratie te horen. Voor de overige lezers is dit toch een product om links te laten liggen.

Wouter Brunner

Send this to a friend