Van Der Graaf Generator

Alt

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Esoteric Antenna
Website: www.sofasound.com
Tracklist
Earlybird (4:01)
Extractus (1:39)
Sackbutt (1:54)
Colossus (6:33)
Batty Loop (1:11)
Splendid (3:46)
Repeat After Me (7:37)
Elsewhere (4:17)
Here's One I Made Earlier (5:41)
Midnite Or So (3:32)
D'Accord (2:25)
Mackerel Ate Them (4:47)
Tuesday, The Riff (2:42)
Dronus (10:37)
Alt (2012)
A Grounding In Numbers (2011)
Trisector (2008)
Real Time (2007)
Present (2005)
Vital [live] (1978)
The Quiet Zone / The Pleasure Dome (1977)
World Record (1976)
Still Life (1976)
Godbluff (1975)
Pawn Hearts (1971)
H To He Who Am The Only One (1970)
The Least We Can Do Is Wave To Each Other (1970)
The Aerosol Grey Machine (1969)

De in 2005 verschenen reünieplaat “Present” van Van Der Graaf Generator was eigenlijk een dubbel-cd, hoewel niemand die zo beschouwd. De tweede cd bestaat namelijk uit louter improvisaties. Handen omhoog wie deze cd meer dan twee keer in zijn geheel heeft beluisterd! Niemand? Nou, “Alt” is van hetzelfde laken een pak en het is schandalig dat Esoteric Recordings ervoor gekozen heeft de cd ruim een jaar na het fantastische “A Grounding In Numbers” apart uit te brengen. Had lekker gekozen voor een luxueuze heruitgave met deze cd als bonus!

“Alt” is dus geen echte nieuwe studio-cd van deze legendarische groep, maar een kijkje in de keuken van dit trio, een soort ‘making-of’. Het is op zijn minst interessant te horen hoe de muziek van Van Der Graaf Generator al oefenend tot stand komt. Toch neemt dit ook wat weg van de mysterie rondom een cd. Dat is de reden waarom ik zelden tot nooit demo’s beluister van erkende meesterwerken. De zoveel-cd-boxen van Pink Floyd zijn dus niet aan mij besteed, en ook de bonus-cd’s van de re-issues van The Cure heb ik nog nooit geluisterd. Ik voel me dan haast voyeuristisch, en om dezelfde reden heb ik ook altijd een grondige hekel aan bandfoto’s, genomen in de studio. De lachende koppen van de leden van The Flower Kings in een Zweedse studio ontneemt bij mij de geloofwaardigheid, en verlaagt de magie.

Met muziek heeft “Alt” uiteraard helemaal niets te maken, laat staan met prog. Ook doet niets van deze exercities ook maar denken aan de muziek van Van Der Graaf Generator, reden waarom ik het feitelijk raar vind dat men dit onder die naam durft uit te brengen (of uberhaupt uit te brengen). Ik moet wel vaak aan Calexico denken, hoewel het materiaal op “Alt” qua dromerigheid niet in de buurt komt van deze woestijn-formatie. En dat is jammer, want bijvoorbeeld de relaxte klanken van Repeat After Me klinken op zich best aardig. Met wat betere ‘editing’ (zeg maar, we schrappen de helft) had dit een aardige, soundtrack-achtige ep kunnen opleveren. Zoals “Alt” nu gepresenteerd is, is het een smet op het respectabele oeuvre van één van mijn favoriete bands aller tijden en betwijfel ik of ik de cd vaker ga draaien dan de tweede cd van Present.

Markwin Meeuws

CD:
Koop bij bol.com

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend