Van Maanen

Shine Demo 08

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Eigen Beheer
Website: Van Maanen
MySpace: Van Maanen
Tracklist
Hit Of The Year (9:57)
Let Me In (10:37)
Shine (7:33)
David Edvardsen: synthesizers
Isak Høie: gitaar en zang
Daniel Øvrebø: gitaar en fluit
Åsmund Nesse: basgitaar
Jarle Pettersen: drums
Shine Demo 08 (2008)

Een haast oer-Hollandse groepsnaam voor een band afkomstig uit Noorwegen: Van Maanen. In 2005 ontmoette Isak Hie en Jarle Pettersen elkaar in de musical van Jesus Christ Superstar. In één van de vele pauzes kwam hun gezamenlijke liefde voor progressieve rockmuziek ter sprake. Niet snel daarna formeerden de mannen een groep, die later werd aangevuld met Daniel Evreb en David Edvardsen. Na drie minder succesvolle groepsnamen werd besloten om als Van Maanen door het muzikale leven te gaan. Uiteindelijk in 2007 werd een goede nieuwe bassist gevonden en konden eind dat jaar de opnames voor een eerste demo plaatsvinden.

Deze demo, “Shine 08”, kwam in onze handen en bevat drie nummers die alle een goed beeld geven van wat Van Maanen wil betekenen in de wonderlijke wereld van de (progressieve rock)muziek. Het beeld wat zich afspiegelt is rustige en kalme symfonische rock voor de late uurtjes. Er wordt frequent gebruik gemaakt van met behulp van de synthesizer gegenereerd pianospel. Mooi fluitspel zorgt voor rustige dromerige passages. Voor hen die graag een referentie willen hebben noem ik Echolyn. De zang van Isak Hie ie is vrij krachtig en af en toe te doordringend en geforceerd laag. Hij komt beter uit de verf wanneer hij op zijn eigen natuurlijke manier zingt.

Er is voldoende afwisseling, al zijn heftige momenten spaarzaam te vinden. Als deze er zijn, dan duren ze niet lang en wordt weer snel overgeschakeld op het kalme tempo. Op Hit Of The Year kan men nog de meest heftige kant van de groep horen. Jammer dat de zang tegen het eind uit de bocht giert. Op Let Me In en het zeer rustige Shine wordt het muzikale beeld verder bevestigd.

Van Maanen levert met “Shine 08” een eerste aardige demo af, niets meer en niets minder. Toch zou ik graag eerst nog wat meer van deze groep willen horen alvorens een definitief oordeel te geven. De volledige demo kan overigens worden beluisterd op de MySpace website van de groep.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend