Vandenberg

The Complete Atco Recordings 1982-2004

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Nederland
Label: Cherry Red Records
Website: https://vandenbergband.com
Tracklist
CD1: Vandenberg (1982)
Your Love Is In Vain (4:15)
Back On My Feet (3:55)
Wait (5:09)
Burning Heart (4:10)
Ready For You (3:56)
Too Late (4:11)
Nothing To Lose (3:23)
Lost In A City (3:56)
Out In The Streets (4:07)

CD2: Heading For A Storm (1983)
Friday Night (3:37)
Welcome To The Club (3:29)
Time Will Tell (3:45)
Different Worlds (4:30)
This Is War (4:00)
I’m On Fire (4:16)
Heading For A Storm (4:01)
Rock On (4:01)
Waiting For The Night 4:28)

CD3: Albi (1985)
All The Way (3:49)
Pedal To The Metal (4:29)
Once In A Lifetime (3:52)
Voodoo (3:19)
Dressed To Kill (3:33)
Fighting Against The World (4:15)
How Long (4:10)
Prelude Mortale (00:36)
Alibi (4:21)
Kamikaze (5:04)

CD4: Rarities & Live Tracks (1982-2004)
Back On My Feet (Demo) (3:46)
Ready For You (Demo) (3:58)
Nothing To Lose (Demo) (3:25)
I’m On Fire (Demo) (4:12)
Out In The Streets (Demo) (4:06)
Out Of Cash (Demo) (3:20)
Help Me Thru The Night (Demo) (6:55)
Burning Heart (Stereo Edit) (3:35)
Once In A Lifetime (Special Mix) (3:43)
Burning Heart (Mono Edit) (3:36)
Ready For You (Live) (4:05)
Lost In A City (Live) (5:05)
Friday Night (Live In Japan) (3:45)
Welcome To The Club (Live In Japan) (3:48)
Roll Through The Night (Live In The USA) (3:36)
Too Late (Live) (5:35)
Burning Heart (2004 Unplugged) (3:31)
Bert Heerink: zang
Dick Kemper: basgitaar, baspedalen, achtergrondzang
Adrian Vandenberg: gitaren, toetsen, achtergrondzang
Jos Zoomer: drums, achtergrondzang
+
Omar Dupree: achtergrondzang
Peter Schön: toetsen
Piet Souer: achtergrondzang
2020 (2020)
The Definitive Vandenberg (2004)
The Best Of Vandenberg (1988)
Alibi (1985)
Heading For A Storm (1983)
Vandenberg (1982)

Het blijft leuk en geeft een zeker gevoel van trots als een buitenlands platenlabel de catalogus van een Nederlandse band onder handen neemt. Cherry Red deed dat in de afgelopen jaren onder de vlag van Esoteric Recordings met onder meer het oeuvre van Earth & Fire, Supersister, Solution, Alquin en Kayak. Nu is Vandenberg aan de beurt, de hardrockband uit de jaren tachtig die bijna vier jaar lang de wereldwijde hitlijsten beklom en door Amerika en Japan toerde. “The Complete Atco Recordings” bevat de drie studioalbums uit de jaren tachtig, plus een cd met demo’s livemateriaal en het opnieuw opgenomen Burning Heart. Het liedje waar Vandenberg altijd aan herinnerd zal blijven worden.

Alhoewel oprichter Adriaan ‘Adje’ van den Berg zijn groep vorig jaar met een stel nieuwe en jonge musici nieuw leven in blies, richt deze box set zich op de ‘klassieke’ jaren tussen 1982 en 1985. Van den Berg had al eerder een plaat gemaakt met zijn groep Teaser, maar begon begin jaren tachtig met Vandenberg aan een nieuw avontuur. Heerink en Kemper kende Adje nog van Threshold, terwijl Zoomer al drummer was in de laatste maanden van Teaser. Nadat Vandenberg een demo in de Arnhemse Stable Studio van wijlen Roel Toering opneemt – waarvan er een paar op cd4 staan – komt een geluidsbandje daarvan in handen van Oor-journalist Kees Baars. Hij krijgt de groep in de smiezen en stuurt een kopie naar Atlantic Records. Dat leidt tot een platencontract en het mogen opnemen van het eerste album in de Sol Studio van Jimmy Page.

Op het eerste album is de sound van de groep in volle glorie te horen. Geen maandagmiddagproduct van een Nederlands bandje dat in Engeland een plaat mag maken. Nee, de groep produceert de plaat samen met technicus Stuart Epps zelf en toont zich sterk in zowel rockballads als stevige hardrock. Een hecht geluid dat ook op het podium indruk maakt. Rook Teaser al middels support gigs voor AC/DC aan het ‘leven on the road’, in Amerika toert Vandenberg met Ozzy Osbourne en Kiss. Ondertussen wordt aan het tweede album gewerkt dat bij vlagen een herhalingsoefening is van het eerste, maar bij tijd en wijle ook een wat progressiever geluid laat horen, zoals in het titelstuk en Waiting For The Night.
Toch blijft het geluid van Vandenberg van dik hout zaagt men planken en producer Jaap Eggermont zorgt op het derde album “Alibi” voor de langverwachte koerswijziging. Met een veel gestileerder geluid vol toetsen, meerstemmige zang en een lading studiogalm maakt Vandenberg – onder invloed van Def Leppard, Journey en een tikkeltje Duran Duran – een album dat de groep enerzijds minder als zichzelf laat klinken, maar anderzijds de tijdgeest van de jaren tachtig heel goed bij de horens pakt. Stevige, behoorlijk progressieve, maar ook wat klinisch klinkende AOR, waarin Van den Berg nog altijd de kroon spant met zijn elektrische én akoestische gitaarspel. Ook de hoes, met daarop een afbeelding van een schilderij van de gitarist, is en blijft een memorabele.

Ondertussen rommelt het in de groep. Heerink verlaat de band en de groep probeert het met een andere zanger (Peter Struijk), maar dat leidt tot niets. Het doek valt in de loop van 1986, nadat Adje het aanbod aanneemt om bij Whitesnake te komen. De rest is geschiedenis. Pas in 2004 steken Van den Berg, Heerink, Zoomer en Kemper de koppen weer bij elkaar voor een nieuw opgenomen versie van Burning Heart – waarvan de ‘unplugged’ versie op cd4 staat – en een aflevering van het tv-programma Single Luck. De reünie is kortstondig, optredens blijven uit en de bandleden gaan weer ieder zijns weegs.

Voor deze box verzamelt Cherry Red de drie platen die Vandenberg voor Atlantic Records maakte en voegt daar een cd toe aan met demo’s, singleversies (Burning Heart in mono!) en livemateriaal opgenomen tijdens de tournees in Nederland, Amerika en Japan in 1984. Een aantal tracks verscheen in 2004 al op de compilatie “The Definitive Vandenberg”. Deze box set biedt in feite dus niets nieuws onder de zon, maar is wel nu wel compleet, inclusief het originele artwork en een boekje met het hele verhaal opgetekend door Adje zelf. Ook de dvd “Live In Japan” had wel een plek in de box mogen krijgen, maar is geen Atco-uitgave, dus valt buiten de boot. Al met al is het werk van Neerlands’ hardrockvlaggenschip uit de jaren tachtig weer wereldwijd verkrijgbaar. Het woord viel al in de eerste regel: trots.

Send this to a friend