Vargton Projekt

ProgXprimental

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Zweden
Label: Lion Music
Website: http://www.matshedberg.net/
MySpace: www.myspace.com/vargtonprojekt
Tracklist
Jaipur (5:28)
Ujevkoszonto (0:48)
Uggarderojr (6:36)
Rjoredraggu (2:48)
Birka Trilogy I - The Gathering (1:49)
Birka Trilogy II – Rendition (4:01)
Birka Trilogy III - Defender & Believers (8:58)
Norrsken (5:31)
Lvorna (7:49)
Capriccio (1:08)
U Playin On My Drum (5:09)
Outrott (1:09)
Allegro Vivace (3:10)
Digerrojr (1:42)
Vargton (6:49)
Naudljaus (4:28)
Tokeri 1 (5:04)
Tokeri 2 (3:10)
Morgan Ågren: drums, percussie
Mats Hedberg: gitaar, sitar, e-bow
Björn Jansson: zang

Met medewerking van:
Marco Caudai: basgitaar
Giovanni Imparato: percussie, dierengeluiden
Alessandro Gwis: toetsen, laptop sampler
Hans Lundin: orgel, toetsen (Nord Lead)
Fabrizio Sciannameo: basgitaar
Lorenzo Feliciati: basgitaar
Lars Eric Mattsson: gitaar solos op 1,3, 5 en 7
ProgXprimetal (2011)

Frank Zappa, Steve Vai, Terry Bozzio, Tony Iommi, Glenn Hughes, Mike Keneally, Dweezil Zappa, Frederik Thordendal en Roine Stolt hebben allen één ding gemeen: ze hebben mogen spelen met Morgan Ågren. Ågren is een zeer begaafd drummer, die op 7-jarige leeftijd al zijn eerste optreden verzorgde. Op 20-jarige leeftijd wordt hij persoonlijk uitgenodigd door Frank Zappa om in zijn band te komen spelen. Samen met Mats Hedberg (BFH) is Ågren dit experimentele project gestart.

Het resultaat is een album dat doorspekt is van vreemde probeersels, eindeloze jamsessies, abrupte maatwisselingen en complexe polyritmische structuren door muzikanten met een technisch hoog begaafde beheersing van hun instrumenten. Het geheel klinkt echter erg onsamenhangend en bijna net zo ontoegankelijk als de namen van de songtitels.

Het duo Ågren/Hedberg had eerst in gedachte om samen een instrumentaal album te maken, hetgeen het ook grotendeels is geworden. Op een aantal nummers horen we Björn Jansson zingen (onder andere bekend van Tears Of Anger). Alhoewel de stem van Jansson zeker aangenaam is om naar te luisteren, komt deze op dit album niet tot zijn recht. Het valt natuurlijk ook niet mee om maat te houden op een onsamenhangende melodie.
Verder is er nog een indrukwekkende reeks aan gastmuzikanten te horen op dit album. Op Uggarderojr horen we Hans Lundin op toetsen. Lundin speelt momenteel samen met Morgan Ågren in Kaipa. Uit Italië komen percussionist Giovanni Imparato(verzorgt evens de dierengeluiden op dit album), Alessandro Gwis op toetsen, laptop en diverse geluidsamples, Marco Caudai, Fabrizio Sciannameo en Lorenzo Feliciati op basgitaar. Feliciati speelde samen met Hedberg in BFH. Door de vele Italiaanse muzikanten is dit zeker een Zweeds/Italiaans project te noemen. Tenslotte speelt Lion Music baas Lars Eric Mattson ook nog een paar solo’s mee op dit album.

Lion Music schrijft over dit album “Vargton Projekt have produced an intoxicating blend of progressive thinking and intelligent design”. Een bedwelmend en intellectueel album is het Vargton Projekt zeker geworden. Als er een originaliteitprijs uit te reiken was, dan zou die voor 2011 zeker naar dit project gaan. Voor liefhebbers van Frank Zappa en muziekanalisten is het zeker de moeite waard om dit album uit te pluizen. Maar voor de ‘gewone’ muziekliefhebber, die even ontspannen naar muziek wil luisteren, is dit waarschijnlijk een brug te ver.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend