Vasil Hadzimanov Band

Lines In Sand

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Servië
Label: Moonjune Records
Website: www.vhband.com
Tracklist
Lines In Sand (5:42)
Mr. Moonjune (6:59)
San Snova (4:36)
Lost (5:26)
Kaži (2:26)
Kaži Gradiska (4:39)
Maklik (5:27)
For Clara (6:02)
Waiting For... (1:46)
Freedom From The Past (4:45)
Ratnic Podzemlja (4:21)
Rege Hadzi (7:15)
Vasil Hadzimanov: toetsen
Bojan Ivkovic: percussie, zang
Pedje Milutinovic: drums
Miroslav Tovirac: basgitaar
Branko Trijic: gitaar

Dean Bowman: zang
Marta Hadzimanov: zang
Rastko Obradovic: saxofoon
Lines In Sand (2019)
Alive (2016)
Can You Dig It? (2013)
Zivota Mi (2009)
Sega Mu e Majkata (2007)
Kafanka (2003)
11 Razloga Za... (2001)

De meeste platen die op het Moonjune label verschijnen hebben een zekere mate van moeilijkdoenerij gemeen. Vaak levert dat nog steeds wel erg mooie muziek op, maar atonale chaos ligt altijd op de loer en op zijn minst heeft de luisteraar er een hele kluif aan om de muziek onder bedwang te krijgen. Met de Vasil Hadzimanov Band is dit laatste gelukkig niet aan de hand.

Toetsenist Vasil en zijn mannen maken onvervalste jazz, die vooral zal aanslaan bij liefhebbers van het Amerikaanse mega-gezelschap Snarky Puppy. Dan weten kenners genoeg: dit is zeer hoogstaande, briljant gespeelde jazz die altijd, hoe virtuoos ook, toegankelijk blijft. De definitie van ’toegankelijk’ wordt een enkele keer wel een beetje opgerekt, het blijft Moonjune, maar echt zeer doet het nergens.

Hadzimanov is een fantastische pianist, organist en synthesizerbespeler die moderne en wereldinvloeden in zijn muziek verwerkt. Vanaf opener Lines In Sand, met zijn oosterse thema, is het duidelijk dat deze band niet voor één gat te vangen is. De overige bandleden zijn dienstbaar aan het bandgeluid, ze spelen erg sterk maar treden nergens op de voorgrond waar het niet hoeft. Drummer Milutinovic is geweldig, maar speelt hier heel functioneel en dat geldt ook voor gitarist Trijic, die zijn opleiding aan het conservatorium in Amsterdam kreeg.

De band is funky, maar speelt ook coole lounge waarin de hele band ten dienst staat van de muziek. For Clara is bijna dub, met prachtige zang van Dean Bowman, maar halverwege gaat de band los voor een potje furieuze toeterjazz. Lekker!

De Vasil Hadzimanov Band is veelzijdig, virtuoos en verveelt nooit: een dynamische jazzband die met regelmaat weet te verrassen. Daarbij blijft de muziek, op een paar momenten na, ook voor niet-jazz liefhebbers goed te pruimen. Het mooiste stuk is Freedom From The Past, waarin de Balkanmuziek van oud-Servië doorklinkt, naast jazz-rock uit de jaren ’70. Ook afsluiter Rege Hadzi, waarin reggae doorklinkt, laat horen hoezeer deze mannen van alle markten thuis zijn. Prachtig gedaan!

Erik Groeneweg

Send this to a friend