Victoria K

Essentia

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Australië
Label: Rockshots Records
Website: https://www.victoriakmusicofficial.com/
Tracklist
Freedom Uncharted (4:36)
Surreal (3:30)
Forsaken (3:23)
Matrix (3:45)
Shroud of Solitude (3:33)
The Haunting (3:47)
Freaks (2:40)
Mist Filled Sky (3:46)
Humanity (2:58)
Lacuna (4:53)
Lee Bradshaw: toetsen en programmering
James Davies: drums (liveband)
Brett Garsed: gitaar
Victoria K: zang
Martin Kawaler: basgitaar (liveband)
Julia Mammone: gitaar (liveband)
Rich Panaia: basgitaar
Gerry Pantazi’s: drums
Sheri Vengeance: grunts
Met medewerking van:
Michalina Malisz: hurdy gurdy
Essentia (2020)

Ik heb het al eens eerder gezegd. Waarschijnlijk…

Zo nu en dan krijg je als recensent de taak een cd te recenseren die volgepropt is met invloeden van andere bands of muzikanten. Dan kan het gebeuren dat je met een belerend vingertje je mening gaat geven.

De band Victoria K is vernoemd naar… Juist.

De donkerharige schone Victoria K is van Griekse afkomst maar al jaren woonachtig in Melbourne, Australië. Al op vroege leeftijd is zij binnen de verschillende stromingen van de metal muziek actief als zangeres . Tijdens de productie van dit album heeft ze hulp gekregen van gevestigde namen binnen de Australische muziekwereld, maar inmiddels is er ook een liveband om haar heen gevormd. Bijzonder aan de credits bij het album is dat de muzikanten van de liveband met foto’s in het boekje worden afgebeeld, maar dat de muzikanten (uitgezonderd Victoria K en gruntster Sheri Vengeance) niet worden genoemd als uitvoerende muzikanten. Dat zijn dus de sessiemuzikanten die alleen op de laatste pagina genoemd worden.

Volgens het promosheet behorend bij deze cd is de band’s meest bijzondere wapenfeit dat ze het in het voorjaar van 2019 het voorprogramma van de band Eluveitie hebben verzorgd . Die link met de band wordt nog eens versterkt doordat hurdy gurdy muzikante Michalina Malisz ook op “Essentia” participeert. Maar Victoria K klopt al sinds 2016 aan de wereldwijde muzikale deur, waar ze door middel van verschillende samenwerkingen met metal muzikanten enkele singles en demo’s uit heeft gebracht.

Dat de band naar de zangeres is vernoemd is niet heel vreemd als je haar hoort zingen. Haar stem is namelijk indrukwekkend. Victoria heeft een krachtig geluid dat continu sterk blijft op de verschillende toonhoogten en technieken. Eén vergelijking die naar boven komt drijven is Evanescence. Op muzikaal gebied zijn er raakvlakken maar zeker op het vocale vlak zou dit een nieuw album van Amy Lee en consorten kunnen zijn. Victoria K wordt op het album geassisteerd door een dame die de grunts voor rekening neemt. Ook zij scoort een dikke voldoende maar valt in het niets bij de fantastische klanken van Victoria. Ook het contrast tussen beide zangstijlen kan in de productie beter tot stand worden gebracht dan dat we nu voorgeschoteld krijgen.
Muzikaal kan je dit album plaatsen in het spectrum van Evanescence, maar ook bijvoorbeeld ook Stream Of Passion. Freedom Uncharted bijvoorbeeld heeft de afwijkende structuren en aparte melodielijnen die we ook kennen van het debuutalbum van SOP. Een aardige toevoeging aan de muziek zijn de oosterse instrumenten (Forsaken) die zorgen voor afwisseling op het album. Niet origineel maar wel aangenaam. Een andere bijzonderheid is de track Shroud Of Solitude, waar Malisz van Eluveitie haar opwachting maakt. Het zorgt voor een Keltische touch aan de ballade die tevens een orkestrale begeleiding heeft.

Enkele composities worden orkestraal begeleid door het Budapest Scoring Orchestra, wat de suggestie zou kunnen wekken dat er vergelijkingen met Nightwish kunnen ontstaan. Die worden ook genoemd in de promosheet, maar in mijn opinie komt die band niet specifiek naar boven tijdens het luisteren. Uiteraard zijn er overeenkomsten, maar de stijl is anders dan het bombastische geluid van de Finse band. Opvallend is ook dat de tracks alle een speelduur van drie, vier minuten hebben. De band lijkt een commerciële inslag te hebben of probeert wellicht in elk geval airplay te halen.

Victoria K heeft met dit album een prachtig werkstuk afgeleverd waar vooral de naamdraagster van de band een sterke indruk heeft achtergelaten. Nee, er is niet veel originele creativiteit te vinden en ja, we kennen de structuren van soortgelijke bands. Kan ik de cd dan wel positief promoten? Wat mij betreft scoort deze cd een dikke voldoende, alleen al vanwege de voortreffelijke zang van de naamdraagster.
Send this to a friend