Vienna Circle

Secrets Of The Rising Sun

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Audio Threehouse
Website: http://www.viennacircle.co.uk
Tracklist
Golden Sunset Roulette (10:04)
Ghost Town Hideaway (2:21)
Carnival (2:04)
That Night (4:31)
Rivers *(3:03)
Sunset Revolver(5:00)
Fly Lady Fly (5:00)
Secrets Of The Rising Sun (5:00)
Canyons (7:09)
Paul Davis: toetsen, basgitaar, gitaar en zang
Alex Micklewright: drums

Met medewerking van:
Gemma Davis: zang op That Night & Golden Sunset Roulette
Secrets Of The Rising Sun (2021)
Silhouette Moon (2013)
White Clouds (2009)

Binnen de composities van Mozart zou elk element waarde kennen waardoor elke aanpassing af zou doen aan het totaalproduct. Kan hetzelfde voor albums gelden? Deze plaat beantwoordt die vraag bevestigend. Op “Secrets Of The Rising Sun” valt immers alles op zijn plaats.

Dat deze band garant staat voor goede muziek, bleek al op “Silhouette Moon”. Ruim zeven jaar later kunnen we ons verheugen op nieuwe muziek, hoewel er in de tussentijd veel is veranderd. Zo heeft medeoprichter Jack Davis de band verlaten. Het geluid is hier bovendien minder slepend en strakker van karakter. Deze vlotheid werkt goed in samenhang met de frisse melodieën, pakkende ritmes en grotere nadruk op de gitaarpartijen. De luisteraar mag verder lenteachtige klanken verwachten met af en toe een dreigende passage. De stijl van deze plaat situeert zich zo comfortabel in symfo sferen. Bij deze stijl komen bij mij namen als Camel, Moon Safari, Mostly Autumn en Mystery naar boven. Het resultaat is nochtans eigenzinnig en toegankelijk.

Zo heeft That Night de pakkende ritmes van pop zonder banaal te klinken. Het opbeurende ritme loopt op jogtempo en de zingende gitaarlijn is verslavend. Het aangename timbre van Gemma Davis geeft een gezicht aan deze compositie. De warme, luchtige sfeer is daarnaast opbeurend, waardoor dit nummer overkomt als audiosnoepwerk waaraan de luisteraar zich veelvuldig mag bezondigen. Ook een gevoelige ballade als Fly Lady Fly is smaakvol. Zo’n nummer zou in de handen van mindere muzikanten mislukken, maar werkt hier uitstekend. De slimme versnellingen geven de compositie reliëf en een aangenaam bitterzoet geluid. Het pianospel is verder heerlijk gewichtig. Vervolgens sluit de Steve Hackett’achtige gitaarsolo het nummer op indringende wijze af. Prachtig! Het echte prijsnummer treffen we echter aan het begin van het album aan. Golden Sunset Roulette rent de luisteraar tegemoet om met een zwoele gitaarlijn door te rollen. Het tempo stijgt middels trappelende gitaren en enthousiaste synthesizervluchten, waarna gevoelige zanglijnen de emotie onderstrepen. De extatische conclusie is tot slot prettig energiek.
 

Hoewel deze nummers op zichzelf overtuigen, vormen ze tezamen tevens een aansprekend geheel. Zo zijn de overgangen tussen de nummers logisch en zorgt de herhaling van thema’s voor aanvullend cement  Ook de Mozartiaanse balans tussen opgewekte en slepende composities draagt bij aan deze eenheid die merkbaar meer is dan de som der delen. Een uitmuntende prestatie mijns inziens!

Uitgekiende albums als deze bevestigen mijn enthousiasme voor progrock. “Secrets Of The Rising Sun” bevat immers virtuoze muziek die nimmer de emotie uit het oog verliest. Bovendien staat elke verhandeling in dienst van de compositie en de plaat waardoor het resultaat overloopt van karakter. Een overtuigend kunstwerk dat in geen enkele platenkast misstaat!

Send this to a friend