Vienna Circle

Silhouette Moon

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Audio Threehouse
Website: www.viennacircle.co.uk
Luistermogelijkheid: www.viennacircle.co.uk
Tracklist
Strangers (1:41)
Envy (2:21)
Dreams Presage (13:19)
Scarlet Dance (3:16)
Wolven Wings (6:25)
Ballad Of Night (6:32)
Sea (3:35)
Eternity (2:39)
Together (5:44)
Departure (3:32)
Jack Davis: basgitaar, piano, achtergrondzang
Paul Davis: gitaar, zang, toetsen

Met medewerking van:
Gemma Davis: zang op Dreams Presage en Departure
Alex Micklewright: drums
Patch Morrison: saxofoon
Jess Shute: fluit
Dave Waller: klarinet, saxofoon
Silhouette Moon (2013)
White Clouds (2009)

In 2009 doken vanuit het niets de broers Davis op met hun formatie Vienna Circle. Hun debuutalbum “White Clouds” maakte diepe indruk op mij. Ik besloot mijn recensie met de woorden: “Als de broers dit niveau weten vast te houden en misschien zelfs wel weten te verhogen, dan zouden ze zomaar net zo indrukwekkend als Gazpacho kunnen worden”. Maar daarna bleef het stil. Even was ik bang met een ‘one-hit-wonder’ te maken te hebben, maar vier jaar later zijn de broers terug, met een imposant tweede album.

Wederom hebben de broers een conceptalbum gemaakt. Dit gaat over sterfelijkheid, realiteit en dromen. Het is jammer dat de teksten niet bij het album zitten, dat maakt het uitdiepen van het concept erg lastig. Met een tweede album is het altijd nog veel spannender welke richting een band opgaat. Het moge duidelijk zijn dat het niveau flink opgekrikt is. De mannen zijn het geluid van het debuut trouw gebleven, maar hebben dit naar een meer volwassen niveau weten te tillen.

Het componeren van muziek gaat deze jongens uitstekend af. De nummers passen perfect bij elkaar en muzikale thema’s keren regelmatig terug. Hierdoor voelt het album als één geheel aan. Dit album moet je in zijn geheel beluisteren. Af en toe een paar nummers beluisteren is geen optie. De kunst van het doseren begrijpen zij maar al te goed. De basis van de nummers is nog altijd basaal, met veel gebruik van akoestische gitaar, subtiele basloopjes en warme pianoklanken. Daarbovenop krijgt de elektrische gitaar de ruimte voor korte riffs of puntige solo’s. De toetsen neigen soms naar onvervalste neo-prog, zoals in het sfeervolle Scarlet Dance en ook de orkestraties uit het toetsenarsenaal klinken uitstekend.

Eén van de mooiste nummers is het langste Dreams Presage. Het heeft prachtige overgangen en tempowisselingen. Het instrumentale openingsdeel doet je wanen in een grote concertzaal te staan. Het heeft iets groots. Sterk is ook het gebruik van de saxofoon hier. Alle ingrediënten die deze band zo sterk en veelzijdig maken, zijn hier terug te horen. De stem van Paul Davis is soms wat bijtend. Dan doet hij wat denken aan Nick Barrett. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen even gecharmeerd is van zijn stemgeluid. Zijn gitaarspel krijgt hier wat meer ruimte om lekker te riffen. Wanneer de pianoklanken zich met de riffs mengen, is kippenvel niet meer te onderdrukken.

Bij de cd zit ook een dvd met daarop een registratie van de opnames. Die laten vooral twee relaxte broers zien die heel goed weten wat ze willen. In alle rust nemen ze hun partijen op en coachen ze de andere muzikanten. Deze ‘making off’ is met zijn 55 minuten wat aan de lange kant, maar zeker de moeite van het bekijken waard. En als je toch meer wilt zien, dan is er nog 20 minuten bonusmateriaal (meer van hetzelfde).

Niets staat een grote doorbraak in de wereld van de progressieve rock meer in de weg voor de broers Davis. Alles klopt aan dit album. Ik hoop dat deze release niet ondersneeuwt in alle andere uitstekende releases die dit jaar al zijn uitgekomen, want naar mijn mening is je albumverzameling weer een stuk verrijkt wanneer dit album er tussen staat.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend