Violent Attitude If Noticed

Ourselves And Otherwise

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Brazilië
Label: Progressive Gears
Website: http://vainattitude.com/
Luistermogelijkheid: https://progressivegears.bandcamp.com/album/ourselves-and-otherwise
Tracklist
Time Waster (5:08)
Useless (6:18)
Redemption (3:51)
White. Yellow. Red. (10:32)
The Tower (8:54)
Ever-Ticking Clock (6:53)
Ground Zero (5:16)
Will Geraldo: zang, gitaar, piano en programmering
Allessandro Queler: synthesizer en piano
Guilherme Saba: basgitaar, bass synth en achtergrondzang

Met medewerking van:
Cléo: zang op White, Yellow, Red
Tercie Jr.: drums
Ourselves And Otherwise (2017)
Eight (2014)
Timeline (2011)
You Never Met My Fears (2009)
V.A.I.N. EP (2008)

Het Braziliaanse Violent Attitude If Noticed – of kortweg V.A.I.N. – brengt met “Ourselves And Otherwise” hun vierde volledige album uit. Werden de eerdere albums nog uitgebracht in eigen beheer, het nieuwste album komt nu uit op het Progressive Gears label. De muziek van dit trio is moeilijk in een hokje te plaatsen en heeft invloeden vanuit diverse stijlen, zoals jazz, bossa nova, new wave en natuurlijk prog.

Dit alles zorgt ervoor dat de muziek erg divers klinkt, en het vergt meerdere luisterbeurten voordat één en ander op zijn plek valt. We horen op dezelfde plaat invloeden van Porcupine Tree (periode “Stupid Dream” en “Lightbulb Sun”) en OMD, maar ook Marillion en Depeche Mode. Deze laatste is misschien wel de grootste inspiratiebron op dit album, getuige ook de cover van het nummer Useless.

Lekker rockende nummers zoals opener Time Waster worden afgewisseld met new wave-achtige nummers als Redemption, terwijl in het ruim tien minuten durende White. Yellow. Red. Pink Floyd ook nog even kort voorbij komt. Het is het pronkstuk van het album. Het gebruik van de vrouwelijke zang aan het begin van het nummer doet in de verte een beetje aan The Great Gig In The Sky denken. Het nummer steunt tevens op sterk drumwerk van gastdrummer Tercio Jr. die op vijf van de zeven nummers te horen is. Voor het overige wordt gebruik gemaakt van geprogrammeerde drums, iets wat op de voorgaande albums ook het geval was.

De zang van Will Geraldo is in opvallend goed Engels en de teksten worden gebruikt om ons duidelijk te maken dat we toch vooral ons eigen plan moeten trekken en de tijd die ons gegund is goed moeten benutten. En hoewel de band zo nu en dan lekker van leer trekt met gitaar en bas – het nummer Ever-Ticking Clock bevat een fijne gitaarriff – zijn het vooral de keyboards en soundscapes die hier domineren.

V.A.I.N. produceert met hun nieuweling een album met voldoende afwisseling om de aandacht de hele zit vast te houden. De verschillende stijlen en invloeden zijn mooi geïntegreerd in een eigen geluid. De band dient wellicht nog wat te sleutelen aan de zang en in het componeren van nummers die net wat meer pakkend zijn. De variatie zit de toegankelijkheid van de nummers af en toe een klein beetje in de weg. Los daarvan is dit een prima plaat voor de avontuurlijk ingestelde luisteraar.

Ralph Uffing

Send this to a friend