Virus

Memento Collider

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Karisma Records
Website: http://www.virusnorway.com/band.htm
Luistermogelijkheid: http://www.virusnorway.com/discography.htm
Tracklist
Afield (10:23)
Rogue Fossil(4:46)
Dripping into Orbit (6:44)
Steamer (7:44)
Gravity Seeker (6:38)
Phantom Oil Slick (9:01)
Carl-Michael Czral Eide: zang en gitaar
Petter Plenum Berntsen: basgitaar
Einar Einz Sjursø: drums en cimbaal

Met medewerking van:
Daniel Mograin: gitaar.
Memento Collider (2016)
Oblivion Clock (verzamel) (2012)
The Agent That Shaped The Desert (2011)
The Black Flux (2008)
Carheart (2003)

In de muziekwereld is het nogal lastig om origineel uit de hoek te komen. Veel bands nemen elementen over van andere artiesten. Hoorbaar sterk beïnvloed door een voorganger. An sich is daar helemaal niets mis mee. Je hoeft ook niet elke keer het wiel op nieuw uit te vinden. Toch smacht een mens soms naar een band die wat origineler uit de hoek komt. Virus is zo’n band.

Hun muziek zou ik kunnen beschrijven als de polyritmiek van King Crimson, ten tijde van de jaren ’80, gecombineerd met de onstuimigheid van Voivod. Voivod-gitarist Daniel Mograin heeft overigens zelfs een solo toegevoegd aan dit album. Desondanks doe je dit trio daarmee een beetje tekort. Dit album klinkt namelijk behoorlijk eigenzinnig. De band richt zich met name op het neerzetten van een goede groove. Bassist Petter Plenum Berntsen speelt hierbij een sleutelrol. Door het basspel wordt een heerlijke ongemakkelijke en naargeestige sfeer gecreëerd. De grooves worden verder ondersteund door de hypnotiserende drums van Einar Einz Sjurs. Ten slotte geeft zanger Carl-Michael Czral Eide behoorlijk wat persoonlijkheid mee aan de composities. Hij fluistert en declameert er op los. Zijn mysterieuze doch krachtige stem doet ergens wat denken aan die van Editors-zanger: Tom Smith. Kortom, een bijzonder sterk trio dat erg goed op elkaar is ingespeeld. Dit nieuwste album stelt dan ook bepaald niet teleur.

Vergeleken met het vorige album van Virus zijn de composities op ‘Memento Collider’ net iets beter uitgewerkt. De arrangementen swingen ook een stuk meer. Dit merk je eigenlijk al gelijk op het eerste nummer. Afield opent het album met een tien minuten lange trip die de luisteraar in een soort trance weet te krijgen. Heftige muziek die de aanhoorder compleet onderdompelt in een absurde wereld. De interessantste compositie is daarentegen Phantom Oil Slick. De wendingen zijn hier fenomenaal en laten mij op het puntje van mijn stoel zitten. De modderige, enigszins smerige sound van beide nummers is daarnaast ook bijzonder prettig. De arrangementen ratelen en spartelen alle kanten op. Erg verfrissend, aangezien menig progband de neiging heeft om zijn muziek net iets te klinisch op te nemen. Een van de valkuilen van perfectionisme die deze band handig ontwijkt.

Als ik een kritiekpunt kan noemen, is het toch wel dat er net iets te weinig gevarieerd wordt op dit album. De muziek blijft te veel hangen in sluimerende toonzettingen. Dit kan makkelijk opgelost worden als de band hier en daar een melodische passage toevoegt. Het is echter maar een klein punt, het doet weinig af aan de zeer interessante, swingende en spannende muziek die Virus hier biedt. “Memento Collider” weet de aandacht de volle vijfenveertig minuten vast te houden.

Al met al is dit een heel spannend en origineel album. Vervreemdende doch meeslepende muziek. Virus is een band voor de avontuurlijke luisteraar. Degenen die een lust hebben voor bijzondere metal moeten “Memento Collider” eens een kans geven. Wellicht kan, door net wat meer variatie, de muziek naar nog grotere hoogtes gestuwd worden. Desondanks is ‘Mememto Collider’, mijns inziens, al een van de betere progmetal platen van dit jaar!

Luke Peerdeman
Koop bij bol.com

Send this to a friend