Votum

Time Must Have A Stop

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Polen
Label: ProgRock Records
Website: www.votumband.pl
MySpace: www.myspace.com/votumband

zie ook: Progwereld mini-interview
Tracklist
Me in the dark (6:05)
The Pun (5:09)
Passing scars (4:28)
Train back home (6:01)
The hunt is on (6:52)
Away (5:55)
Look at me now (5:49)
Time must have a stop (10:49)
Adam Kaczmarek: gitaar
Maciej Kosinski: zang
Adam Lukaszek: drums
Alek Salamonik: gitaar
Zbigniew Szatkowski: toetsen
Bartek Turkowski: basgitaar
Time Must Have A Stop (2008)

Elke dag, elke droom, elk leven, elke soort, onze planeet, ja zelfs het immer uitdijende universum is eindig. Betreft het nu een etmaal of in geval van ons heelal zo’n 62 miljard jaar – waarvan we er inmiddels ongeveer 12 miljard gehad hebben – elk begin krijgt een eind. En alle materie, hoe sterk de onderlinge aantrekkingskracht ooit ook geweest is raakt van elkaar verwijderd. Zie hier de parallel met het conceptalbum “Time Must Have A Stop” van het Poolse Votum. Een donker, emotioneel verhaal over verlangen, pijn, obsessie en angst.

Het in 2003 door Adam Kaczmarek en Alek Salomonik opgerichte Votum zette zijn eerste muzikale stappen in de richting van heavy metal, geïnspireerd door een band als Metallica. Met de komst van toetsenist Zbyszek Szatkowski in 2006 evolueert Votum zich op ongedwongen wijze richting een atmosferische, progressieve sound welke op treffende wijze aansluit op de behoefte van het beschreven concept.

Voor de uiteenzetting van het donkere thema heeft Votum acht songs gecomponeerd, voorzien van een zware doch goed gedetailleerde productie. Basgitaar en drums hebben een primaire positie in de mix gekregen wat goed past maar zo nu en dan ietwat vermoeit. Het gitaarwerk is stevig en warm, doeltreffend, niet geforceerd complex maar mooi in dienst van de songs. Overwegend subtiel maar onmisbaar – want sfeerbepalend – is het geschakeerde toetsenwerk van Zbigniew Szatkowski. De acht tracks houden dit album 50 minuten lang goed in balans, kennen voldoende rustpunten en dynamiek en boeien zonder uitzondering. Naar mijn smaak zijn de aan Alice In Chains refererende vocalen soms te emotioneel maar echt storend wordt dit nergens.

Mede door de gemeenschappelijke afkomst is een link naar Riverside snel gelegd. Ook flarden Opeth zul je herkennen. Votum speelt echter aanzienlijk compacter dan deze bands wat het tempo ten goede komt. Naast het genoemde Alice In Chains zijn ook jaren ’80 vleermuizen The Mission neergestreken in een aantal songs waardoor het geheel uiteindelijk een eigen gezicht krijgt.

Ondersteund door een boekje met fraai artwork, gelardeerd met treffende oneliners van grote denkers uit onze geschiedenis, baart Votum met dit debuutalbum opzien. “Time Must Have A Stop” richt zich op een breed publiek en openbaart de aanwezige potentie. Té grote woorden zijn hier niet gepast; beter bewaren we deze voor het tweede album.

Govert Krul

Send this to a friend