Voyager

V

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Australië
Label: eigen beheer
Website: http://voyager-australia.com/
Tracklist
Hyperventilating (4:41)
Breaking Down (4:35)
A Beautiful Mistake (5:02)
Fortune Favours the Blind (1:02)
You the Shallow (4:33)
Embrace the Limitless (3:06)
Orpheus (4:19)
The Domination Game (4:30)
Peacekeeper (4:47)
It's a Wonder (5:11)
The Morning Light (5:57)
Summers Always Come Again (2:21)
Seasons of Age (4:40)
Alex Canion: basgitaar
Ashley Doodkorte - drums
Simone Dow: gitaar
Daniel "'Nephil'" Estrin: toetsen, gitaar en zang
Scott Kay: gitaar

Met medewerking van:
muzikant: instrumenten
V (2015)
The Meaning Of I (2011)
I Am The Revolution (2010)
Univers (2007)
Element V (2004

Onbeschaamd en zonder enig voorbehoud kan ik zeggen dat ik een goed  geïnformeerde volger van de Australische band Voyager ben. Dat resulteert in het feit dat ik bijna alle albums (behalve het debuut) voor Progwereld heb gerecenseerd, maar de band ook altijd met bovengemiddelde interesse heb gevolgd gedurende zijn bestaan. Doordat ik regelmatig lees en informeer hoe de band er voor staat, kan ik zeggen dat deze band buiten Australië nooit de publiciteit heeft gekregen die het binnen de gevestigde orde van de rock en metal muziekpers toch echt verdient. Dat komt mede doordat de band zeker op mondiaal niveau nooit echt de middelen heeft gekregen die het op basis van kwaliteit en resultaten zo langzamerhand wel eens zou moeten ontvangen.

De vorige albums zijn altijd in eigen beheer of bij relatief kleine labels uitgekomen, hoewel het bekende progrock label Sensory ooit één release heeft aangedurfd met “The Meaning Of I”. Nu komt ook dit album “V” op basis van een crowd funding actie uit en hoe eerzaam dat ook is, is het toch een teken van onderschatting van het talent van dit Australische vijftal. Gelukkig heeft de band een trouwe schare fans die het benodigde bedrag bij elkaar heeft gelegd, desondanks is een goed georganiseerd label beter in staat om de media te bereiken dan wanneer een band dat zelf moet doen. Zelf zorg dragen over de promotie legt vaak obstakels en ruis in de distributie en promotie van een nieuw album. Dat is ook gelijk de reden dat wij pas na een jaar een recensie van dit album schrijven, puur omdat de communicatie wat lastiger ligt dan wanneer er een marketingafdeling van een label achter een release staat. Dankzij een nieuw management en pr-bureau; het Britse “Incendia”, lijkt er op promotioneel gebied nu toch wat meer wind in de zeilen te komen.

Is dit album ook het promoten waard? Ja, maar ik ben helaas niet zo verrast door het nieuwe materiaal dan ik eigenlijk zou willen. En hoewel de band zichzelf nog steeds ontwikkelt, is de vooruitgang ten opzichte van “The Meaning Of I” een stuk kleiner. Nog steeds balanceert de band op het evenwicht koord van metal, prog en jaren tachtig synth popmuziek. Door tegendraadse ritmes, tempowisselingen en het waanzinnig goede basspel van Alex Canion schurkt het geluid iets meer richting de djent muziek waar Tesseract en Periphery (hoewel aanzienlijk minder hard en snel) bekend mee zijn geworden. Eigenlijk hoor je dat nog het beste in opener en single Hyperventilating,dat gelijk ook één van de sterkste nummers is.  De essentiële kracht van de band ligt nog steeds in de refreinen, waarmee Voyager aantoont meer in zijn mars te hebben dan alleen een doorsnee progrock of metal formatie. Voyager heeft het daarom in zich om door te breken naar een groter publiek, getuige nummers als Embrace The Limitless en Peacekeeper. Een vermelding waard is de nieuwe uitgave van het nummer The Morning Light, dat oorspronkelijk ook op het album “Element V” staat. Het is wat opgepompt met symfonische snufjes, maar bewijst nog steeds dat het een geweldig nummer is, zelfs na ruim tien jaar.

Ik noemde het al eerder; het gebrek aan een goed georganiseerd label zorgt er nog steeds voor dat de band in mijn ogen te klein blijft. Daarbij helpt niet dat bandleider Danny Estrin het door ervaringen uit het verleden niet zo hoog op heeft met platenmaatschappijen, dus de kans dat Voyager de volgende keer weer kiest voor een crowd funding actie is zeer aannemelijk. Het is dus afwachten hoe de bekendheid van de band uitpakt in de toekomst, maar hopelijk mag deze band nog heel lang bestaan.

Ruard Veltmaat
Koop bij bol.com

Send this to a friend