When Prophecy Fails

Everything Ever, At Once

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Eigen Beheer
Website: www.whenprophecyfails.com
Tracklist
Rite (4:37)
Stairway Wit (4:37)
Everything Ever, At Once (6:20)
Letters From A Mute (7:52)
Robb Dixon: gitaar en programmering
Rory McKinntrick: zang
Jake Taylor: drums
When Prophecy Fails (2012)

When Prophecy Fails is een band afkomstig uit het zuiden van Engeland en deze jonge mannen kennen elkaar vanaf hun prille jeugd. Vanaf hun pubertijd maken ze samen muziek en in 2012 hebben ze een gelijknamig debuutalbum afgeleverd. Dat album is niet echt opgemerkt door de media en dat is in mijn optiek ook wel te verklaren. Dit keer komen ze met een Ep die tot op heden alleen te verkrijgen is via bandcamp, al bieden ze die wel gratis aan. Dat dan weer wel.

De band maakt een interessante mix van alternatieve metal, djent, grindcore, math rock en progressive metal. Dat is een hele bek vol en het eerde genoemde ‘interessant’ kan je ook op twee manieren opvatten. Het kan zijn dat je deze recensie leest, daarna de informatie terzijde hebt geschoven en dat dit over een paar jaar als nieuwe, toonaangevende band over het hoofd hebt gezien, óf je vindt het net als ik helemaal niets. Dat komt niet in het laatste door zanger Rory McKinntrick. Deze Rory heeft in beginsel een stem met veel karakter en kan daarmee hoge ogen gooien, maar hij zingt vaak ook wat opgefokt, provocerend (lees: schreeuwend) en buiten de lijntjes. Daar moet je van houden en kan mij dus nauwelijks bekoren. De zang is te vaak een storende factor in de muziek hoewel dat je wel bij de les houdt. Wanneer McKinntrick betere zanglijnen  en timing kiest  kan er zo maar meer toekomst in hemzelf en de band zitten dan nu.

Zo nu en dan heeft de band iets weg van Tesseract en heeft wat elementen van Karnivool, A Perfect Circle en Tool, maar heeft daarnaast ook veel  math metal randjes. De muziek is onderhevig aan verschillende tempowisselingen en plotwisselingen, strakke en brute riffs en aanwezige drums. Echter de kwaliteit die de genoemde inspiratoren leveren, is bij deze band nog heel ver weg wat mij betreft. De band laat het namelijk achterwege de sound pakkend en spannend te houden.

In de basis is dit een interessante band, het concept is goed, de zanger kan met wat bijscholing heel ver komen en er zit genoeg potentieel in het vat om uit te groeien tot een bovengemiddelde act. De productie en mastering van de muziek steekt ook prima in elkaar. De muziek hangt alleen iets teveel aan elkaar er zit nog geen echte visie in de muziek. Of een visie die ik gewoon niet begrijp. We wachten met de nodige gereserveerdheid af.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend