Plaat van het jaar in 2019 én 2020!
Kan dat? Zeker en vast! Gewoon je briljante album in 2019 in eigen beheer uitbrengen, een heuse undergroundhype creëren en daarmee de interesse van een gerenommeerd label als Century Media wekken, die vervolgens medio juli 2020 de plaat opnieuw, maar dan wereldwijd, lanceren. Dit keer gelukkig ook op het steeds populairder wordende zwarte goud, ook wel vinyl genoemd. Maar over welke groep gaat deze lofzang eigenlijk? Welnu, we hebben het hier over het uit Boston, Massachusetts (VS), afkomstige vijftal dat luistert naar de naam Wilderun, een verder betekenisloze kreet uit een willekeurig fantasy boek.
Eerst maar eens wat historie. Zanger/gitarist en hoofdcomponist Evan Anderson Berry was in 2008 de grondlegger van Wilderun, destijds met een totaal andere line-up dan heden ten dage. Aanvankelijk lag de nadruk vooral op folkmetal, een mengelmoes van inheemse Amerikaanse en traditionele Europese invloeden, maar daar kwam in 2012 verandering in met de komst van gitarist Wayne Ingram (tegenwoordig alleen nog verantwoordelijk voor de zeer typerende orkestrale componenten), drummer Jon Teachey en bassist/toetsenist Dan Müller. Gitarist Joe Gettler volgde wat later (na het debuut). Dat resulteerde in 2012 in de debuutplaat “Olden Tales & Deathly Trails”, waarop de folkinvloeden nog flink de boventoon voeren. Op de meesterlijke opvolger “Sleep At The Edge Of The Earth” (2015) wordt de transitie naar de huidige sound van Wilderun al duidelijk hoorbaar. Langzaam maar zeker raken de folkelementen wat meer op de achtergrond en wint de orkestrale pracht en praal terrein. En met het huidige album, “Veil Of Imagination”, lijkt de bandsound volledig uitgekristalliseerd, hoewel met een eigenzinnige band als Wilderun weet je het maar nooit. De heren zelf laten hier en daar al doorschemeren dat de volgende plaat juist weer meer folkelementen zal bevatten. Zo blijft het spannend en interessant.
Hoe vang je de sound van Wilderun op “Veil Of Imagination” nu in een (relatief) korte, maar krachtige omschrijving? Dat blijft bijzonder lastig, maar met de typering ‘orkestrale progmetal met de nodige folkinvloeden en goed gedoseerde deathmetal oprispingen’ is de overweldigende lading aardig gedekt. Het is muziek met een enorme verbeeldingskracht, waarbij de beelden tijdens beluistering als vanzelf in je hoofd ontstaan. Eigenlijk zijn videoclips hier overbodig (scheelt de band ook een hoop tijd en geld), want iedereen kan hier zijn eigen filmpjes bij fantaseren. Acht vloeiend in elkaar overgaande tracks zorgen voor een achtbaan aan emoties, waarbij de band, ondanks de muzikale drukte, nergens uit de bocht vliegt. Alles past en elk detail is een kleine bouwsteen in het grotere organische geheel. Verstilde zang, intieme pianopassages, geciviliseerde grunts (ze bestaan echt), gewelfde gitaarmuren, massale koorzang en orkestrale pracht gaan hier hand in hand. Het is afwisselend, uitdagend, overrompelend, energiek, vertederend en klinkt bovenal als de inmiddels bekende klok. Met namen als Dan Swano (mix) en Jens Bogren (mastering) komt dat niet echt als een verrassing natuurlijk. Afzonderlijke songs ontleden heeft weinig zin. Je kunt deze wildemansrit het beste zelf ondergaan en na afloop je eigen conclusies trekken.
En hoewel we hier niet te maken hebben met een conceptplaat in de traditionele zin van het woord, loopt er wel een rode draad door de teksten van het album. Het gaat over een poging om de wereld te aanschouwen met een frisse blik. Stilstaan bij de dingen die we als normaal zijn gaan beschouwen. Terug naar de verwondering over de wereld die je als opgroeiend mens hebt. Het loskomen van vaste stramienen en aannames. Ja, ook hier is over nagedacht door tekstschrijver Evan Anderson Berry.
IJs, weder en covid dienende zal Wilderun in oktober 2021 live te bewonderen zijn tijdens ProgPower in Baarlo. Eigenlijk had dat al dit jaar moeten gebeuren, maar u kent inmiddels de geschiedenis. Tot die tijd zullen we het moeten doen met het magnifieke meesterwerk “Veil Of Imagination”. Voorwaar geen straf. Integendeel zelfs.