Winter In Eden

Social Fake

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Cherry Red
Website: https://www.facebook.com/winterinedenband
Tracklist
Social Fake (3:51)
Never Let Go (3:42)
Out Of Touch (4:55)
Critical Mass - Dear Diary (0:32)
Critical Mass Part 2 - The Change (4:18)
Critical Mass Part 3 - Rage (4:29)
Down (3:38)
Blind Acceptance (3:44)
Smiling Assassin (4:54)
Exclusive Invitation (4:36)
Vicky Johnsons: zang
Steve Johson: toetsen
Benji Lynch: gitaar
Ian Heddle: basgitaar
Steve Hauxwell: drums
Social Fake (2022)
Court Of Conscience (2014)
Echoes Of Betrayal (2012)
Awakening
 (2010)

De symfonische gothic metalscene is toch vooral een door Nederlands gedomineerde genre met Epica, Delain, en Within Temptation als top acts. Met sterke vrouwelijke vocalen blazen ze menig concullega omver. Een van de bands die hier wat tegengas aan geeft is het in 2007 opgerichte Winter in Eden. Dat doen ze met front zangeres Vicky Johnson die vooral een zuivere toon aanslaat. Haar bereik zit namelijk niet in het hele hoge register waarmee deze groep meer metal dan gothic aanbiedt.

Na drie studioalbums, die tussen 2010 en 2014 werden uitgebracht, werkte deze Engelse band uit Newcastle Upon Tyne tijdens de corona pandemie lange tijd aan het nieuwste album “Social Fake”.  Het titelnummer heeft als opener direct al een aantal sinistere connotaties naar de digitale wedijver en over hoe sociale media zijn tol kunnen eisen van celebrities, influencer en de volgers die niet deze vermeende roem, glorie of het geld heeft.

Waar het gaspedaal over het gehele album veelal plat ingedrukt blijft en het volume begrenzer angstvallig ontweken wordt mag het drieluik Critical Mass als het meest progressief worden gezien. Hier creëert de band een mooie balans tussen licht en donker en volgen er gepaste rustmomenten.

Verder mag u het volgende allemaal verwachten: pakkende symfonische breaks tussen krakende agressieve metal. Meeslepende zang, gespierde riffs, memorabele hooks en wervelende toetsen in combinatie met beukende bas en donderende drums. Het eindresultaat is een krachtig, modern en perfect in balans geproduceerde plaat. En ondanks het onheilspellend begin heeft Winter In Eden een vlot album gemaakt dat ingebed in een agressief geluid je direct bij de lurven pakt.
Send this to a friend