Na Steve Hogarth en Richard Barbieri en hun prachtige album “Not The Weapon But The Hand” komt het Kscope label met een nieuwe samenwerking. Dit keer is het aan Bruce Soord (The Pineapple Thief) en Jonas Renkse (Katatonia) om de krachten te bundelen. Een combinatie die alleen al op papier interessant is. Renkse timmert met het Zweedse Katatonia flink aan de weg. Deze band groeit met elk album dat ze uitbrengen. Bruce Soord gaat met zijn Pineapple Thief al lang mee. Ook zijn albums zijn van grote kwaliteit, maar doen het wisselend bij het publiek. Voor dit album schreef hij alle muziek en teksten.
‘Post progressive sounds’ zo omschrijft Ksope de muziek uit haar stal. Een omschrijving die bij dit album zeker opgaat. Soord mixt dance, trip-hop en prog en maakt er een interessante smeltkroes van. Zo voorziet hij de nummers veelal van een beat en is alleen de gitaar dienend aanwezig. Af en toe een horen we een riff of een korte solo. De toetsen klinken vooral elektronisch met flink wat sequenses en bliepjes. Soms gooit Soord het ook over een meer traditionele boeg, zoals in het prachtige Frozen North. Hier bestaat het eerste deel vooral uit akoestische gitaar en zachte orkestraties. Dit wordt afgewisseld met pittige erupties met zwaar gitaarwerk en dito drums. Vakkundig smelt hij verschillende stijlen samen en maakt er een indrukwekkend geheel van.
De wisselwerking tussen de elektronisch georiënteerde muziek en de warme stem van Jonas Renkse pakt verrassend sterk uit. De muziek kan af en toen flink bombastisch uitpakken en stevig knallen, maar de stem van Renkse blijft een rustpunt in het geheel. Dat geeft een prachtige wisselwerking. In een nummer als The Light komen al deze ingrediënten mooi samen. Heftige erupties, swingende beats en de rustige stem van Renkse. Het nummer kent daarbij ook een mooi ingetogen gitaarsolo van Bruce Soord. Het album doet soms aan dat van label-collega’s Hogarth & Barbieri denken, maar ook namen als Fjieri en Pure Reason Revolution komen boven wanneer je naar dit album luistert.
Het nummer Flows Through You kent een hidden track. Ik heb echt een broertje dood aan dat soort grappen! Wat wel opvallend is, is dat het nummer dat na een dikke minuut stilte opduikt, een van de mooiste nummers van het album is.
Het nadeel van de stem van Renkse is dat hij op een gegeven moment wat kan gaan vervelen. Er zit weinig dynamiek in zijn stem en hij heeft soms de neiging wat monotoon over te komen. Dat gevaar schuilt ook in het beluisteren van dit album. Bruce Soord geeft met dit album echter wel weer zijn visitekaartje als enorm veelzijdig muzikant af. Het is aan hem te danken dat het album gevarieerd en boeiend blijft. Wellicht is het even wennen, maar naar mate je het vaker hoort, zal het zeker aan kracht winnen.
Maarten Goossensen