Withem

The Point Of You

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Sensory Records
Website: http://www.withemsite.com/
Luistermogelijkheid: http://www.reverbnation.com/withem
Tracklist
Point Of View (5:23)
Miracle (4:12)
Phrenesis (4:47)
Burned By Senses (5:35)
Mr. Miruz (5:32)
Born To Live (3:58)
The Paramount Of Lies (7:04)
Driven By A Blessing (5:43)
Why Me! (6:12)
Øyvind Volmo Larsen: gitaar
Frank Nordeng Røe: drums
Ketil Ronold: toetsen
Ole Aleksander Wagenius: zang

Met medewerking van:
Andreas Blomqvist: basgitaar
The Point Of You (2013)

Withem is een gloednieuwe formatie uit Noorwegen. Kennelijk worden nog steeds jonge muzikanten beïnvloed door groepen als Symphony X, Pagan’s Mind, Dream Theater en Circus Maximus. Zo ook dit Scandinavische kwartet dat in 2011 is opgericht door Vind Voldmo Larsen (gitaar), Ketil Ronold (toetsen) en drummer Frank Nordenge. Met hulp van een Zweed (Andreas Blomqvist, basgitarist van Seventh Wonder) leidde dit in 2013 tot het debuutalbum “The Point Of You”.

Binnen het genre waar deze groep zich begeeft, zie ik het mede als mijn taak om het kaf van het koren te scheiden. Er wordt in mijn ogen al (te) veel broddelwerk geproduceerd. Voor de fan van het genre een geruststelling: Withem behoort tot het koren, vol wuivend koren zelfs. Niet dat het baandoorbrekend of vernieuwend is. Nee, de heren zijn overduidelijk beïnvloed door Seventh Wonder en Circus Maximus en in iets mindere mate door Dream Theater en Pagan’s Mind (waarvan ze al in het voorprogramma speelden).

Opvallend is dat alle bandleden hun instrument perfect beheersen. Van Blomqvist wisten we dat al (na het opnemen van de cd werd Miguel Pereira als vaste basgitarist ingelijfd). Wat Ronold en Volmo Larsen op respectievelijk toetsen en gitaar laten horen, streelt de trommelvliezen.
Daarnaast heeft Withem met Ole Aleksander Wagenius een uitstekende zanger in huis. De man, die regelmatig doet denken aan Tommy Karevik (Seventh Wonder, Kamelot), heeft een bereik van enkele octaven. Ik kon hem op geen enkele misser betrappen. Bovendien is zijn uitspraak van het Engels perfect.

Een valkuil bij jonge en technisch goed geschoolde muzikanten, is dat ze kunnen doordraven in technisch gefröbel en moeilijk-doenerij. Dat gebeurt op dit album niet. De negen nummers staan als een huis. De solo’s zijn kundig en functioneel. Soms gelikt. Daarbij worden alle voetangels en klemmen soepel omzeild. Wat overblijft, is lekker in het gehoor liggende (melodieuze) progmetal. Sommige nummers schurken tegen ‘catchy’ aan, zoals Born To Live.

Je kunt concluderen dat de toekomst Withem toelacht. Of dat daadwerkelijk zo is, zal diezelfde toekomst uit gaan wijzen. Het optreden op ProgPower USA in september 2013 is hoopgevend voor de jonge groep. De geschiedenis leert echter dat van meer groepen na een sterk debuut niets meer werd vernomen.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend