Within Temptation

25 augustus 2011, Raalte

Locatie
Stöppelhaene, Raalte
Sharon den Adel: zang
Ruud Jolie: gitaar
Mike Coolen: drums
Martijn Spierenburg: toetsen
Jeroen van Veen: basgitaar
Robert Westerholt: gitaar
Shot In The Dark
In The Middle Of The Night
Faster
Fire & Ice
Ice Queen
Iron
Stand By My Ground
Sinéad
What Have You Done
Angels
Memories
Deceiver Of Fools
Mother Earth
StairwaY To The Skies

De regiopagina van De Stentor spreekt over een indrukwekkend optreden in hun verslag van het optreden van Within Temptation. Laten we eerlijk zijn; de kans dat een kenner van de band dit artikel heeft geschreven is niet zo heel groot. Ik acht mijzelf wat dat betreft iets meer expertise toe, ook omdat ik al veelvuldig een optreden van de band heb mogen meemaken. Maar aan de andere kant ga ik die woorden ook absoluut niet weerleggen. Want het was allemaal piekfijn verzorgt op het befaamde oogstfeest in Raalte. Zowel door de band en haar crew alswel de organisatie van het oogstfeest.

Toen ik vernam dat Within Temptation in mijn woonplaats tijdens “De  Stöppelhaene” (een jaarlijks terugkerend oogstfeest) zou optreden, fronste ik even met mijn wenkbrauwen. Deze band identificeer ik niet gelijk met een oogstfeest als dit. Dan zou Guus Meeuwis, die dezelfde avond ook optrad op het zelfde podium meer op zijn plaats zijn. Maar goed, we hebben het wel over een feest waar gemiddeld 150 duizend bezoekers op af komen gedurende vijf dagen. Maar in het dichtbije verleden hebben er ook bands als Kane, Krezip, en Blof opgetreden en artiesten als Jan Smit, VanVelzen, Ilse de Lange en Waylon. Dus echt heel vreemd dat één van de grootste Nederlandse muzikale exportproducten hier optreed is het nu ook weer niet. Toch moet ik hier wel bij vermelden dat de bezoekers 20 euro moeten hebben neerleggen voor een optreden van Guus Meeuwis en band en Within Temptation.

Hoe dan ook, zelfs voor een band als Within Temptation is een optreden voor tienduizend bezoekers (de avond was ruim van te voren volledig uitverkocht) in de openlucht natuurlijk de moeite waard. Het publiek was al goed opgewarmd door Guus Meeuwis en zijn voltallige band toen de band exact half elf s’avonds aantrad. De band had alles uitgepakt om een verpletterend optreden te garanderen. Dat wil zeggen dat er gebruik gemaakt werd van een beeldscherm over de volledige breedte van het podium waarop de korte filmpjes getoond werden die bij het concept van het laatste album “The Unforgiving” horen. Ook de nodige verhogingen en trappen maakten deel uit van het podium.

De band begint met enkele nummers van het nieuwe album. Shot In The Dark, In The Middle Of The Night en Faster. Met name laatst genoemde single maakt het publiek helemaal los in Raalte. Voor een band als Within Tempation is het belangrijk dat een gemengd publiek als in Raalte een aantal herkenningspunten kan vinden in een optreden. Daarom word al vrij snel in het optreden Ice Queen en Stand By My Ground gespeeld, waar het publiek jong en oud dan ook volledig op los gaat. Het is eigenlijk wel indrukwekkend om te zien dat tienduizend mensen met de handen omhoog staan te klappen op muziek die in de hitparades niet door iedereen omarmd wordt. Zeker niet in de leeftijd van zes tot zeventig jaar, want het publiek is ongelooflijk gemengd deze avond.

Within Temptation - Sharon den Adel 2, Raalte

Waar ik in mijn recensie nog enige twijfels had over het bereik van zangeres Sharon den Adel, wordt ik vooral later in de show min of meer op mijn plek gezet. De performance van Den Adel was wat mij betreft gewoon goed, hoewel ze vooral in het begin af en toe schreeuwerig overkwam. Dat komt uiteraard omdat het geluid weer op een te hoog volume staat. Ik moet zeggen dat ik mij elke keer weer verbaas over het feit dat nog steeds niet goed op wordt geanticipeerd door geluidstechnici. Beter het volume iets opschroeven gedurende het concert dan dat de bezoekers vanaf noot één van hun sokken worden geblazen. De geoefende luisteraar van Within Temptation kan horen dat de stem van Den Adel stem niet op het toppunt van haar kunnen is, maar in de tweede helft van het concert kan ik haar maar moeilijk betrappen op een valse noot. In het bijzonder de oudere nummers als Ice Queen en Mother Earth laat ze zelfs horen dat ze nog steeds over een uitstekende mezzo sopraan stem beschikt.

Within Temptation - Sharon den Adel, Raalte

Hoewel de band volgens het programma maar een uur zou spelen wordt dat in werkelijkheid bijna anderhalf uur. In totaal worden er 14 nummers gebracht en met nummers als What Have You Done en het haast poppy aandoend Sinéad maakt de band een enorme sier in Raalte. De band geniet van het enthousiaste publiek en omgekeerd. Met het uitstekende zomer weer heeft Within Temptation een mooi visite kaartje afgegeven in Raalte!

Verslag: Ruard Veltmaat
Foto’s: Steve Vrakking

Send this to a friend