Pink Floyd, opgericht in 1964, is waarschijnlijk de meeste bekende progressieve rockband ter wereld. Een album als “The Wall” verkocht ruim 30 miljoen exemplaren en is daarmee zelfs ver buiten de progressieve muziekstroming bekend. De geschiedenis van deze vijftigjarige band wordt op een verhalende wijze beschreven door Wouter Bessels en het is daarmee het enige boek dat de volledige historie van deze band en zijn losse delen in de Nederlandse taal vastlegt.
Het boek begint met de wijze waarop Bessels op 10-jarige leeftijd voor het eerste kennis maakt met de muziek van Pink Floyd. Ik denk dat de meesten van ons een vergelijkbare ervaring hebben met de eerste keer dat we de muziek van Pink Floyd horen, of op z’n minst met een andere favoriete band. Deze bekentenis in het Voorwoord en zijn steeds groeiende interesse in Pink Floyd en alles wat er mee te maken heeft, de impact die de band heeft op de muziekwereld en de invloed op andere bands, geeft dit boek een persoonlijk tintje en zorgt voor een achtergrond bij de beleving van de schrijver met deze muziek.
Bessels heeft ruim twee jaar gewerkt aan het boek, maar hij heeft er wel voor gezorgd om het verhaal actueel te houden. Het recentelijk uitgekomen album van David Gilmour, dat slechts één maand voor het verschijnen van het boek uitkwam, is dan ook gewoon meegenomen in het verhaal over deze gitarist. Het eerste hoofdstuk Eindeloos beschrijft het vorig jaar uitgekomen album “The Endless River”, waarmee het boek dus begint waar Pink Floyd geëindigd is. De rest van het eerste deel gaat chronologisch door de geschiedenis van de band heen; vanaf de jeugdjaren van de bandleden tot de erfenis die de band nalaat aan de (muziek)wereld. De sfeer van de geboorteplaats van de band, Cambridge, wordt prachtig omschreven en is aangevuld met foto’s die Bessels zelf maakte tijdens zijn zoektocht naar de oorsprong van de groep. In het tweede deel van het boek wordt stilgestaan bij de solocarrières van de vijf vaste bandleden die de band heeft gekend: Syd Barrett, Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason en Richard Wright.
Naast de verhalende tekst over de band, hun albums, de achtergrondverhalen en sfeerbeelden, maakt Bessels veelvuldig gebruik van vertaalde quotes van de bandleden of dicht bij de band betrokken personen. Dit maakt dat het verhaal een stuk realistischer wordt en bijna autobiografisch. Geen verhaal van een idolate fan, maar een eerlijk verhaal dat een toelichting geeft op meerdere kanten van de band; de roem en glorie maar ook de keerzijde. Daarnaast worden ook stukken van songteksten van de nummers van Pink Floyd of de bandleden gebruikt. Dit geeft het verhaal een diepere context en wordt de geschiedenis van de band verbonden met zijn nummers.
Natuurlijk wordt het boek verfraaid met mooie foto’s, die door Bessels zelf of door Peter Koks zijn gemaakt, aangevuld met foto’s en hoesontwerpen uit het grote archief van Wouter Bessels en Henk Snoek. De foto’s zijn niet storend door en tussen de tekst verwerkt, maar vormen een logische (hoofdstuk-) afscheiding of zijn een goede aanvulling op de tekst. Het leesplezier van het boek wordt hierdoor niet verstoord.
Nou kun je je natuurlijk afvragen wat de toegevoegde waarde is van een boek over Pink Floyd, in een tijd van internet, Wikipedia en websites als Progarchives en natuurlijk Progwereld. Alle feiten over de band zijn terug te vinden via Google of een andere zoekservice. Maar dit boek is meer dan een verzameling van feiten die je kunt nazoeken op het internet. Het is een goed geschreven leesboek dat je door de geschiedenis van de band voert, die een grote invloed heeft gehad op de progressieve én rock muziek. Het boek neemt je mee en laat je niet meer los, het boeit net zoveel als de muziek van Pink Floyd zelf. Een tip van de schrijver is dan nog om het boek te lezen met de muziek van Pink Floyd op je koptelefoon. En ja, zo heb ik deze recensie ook geschreven.