Bessels, Wouter

Voyage 31 - Porcupine Tree en Steven Wilson in Nederland

Info
“Voyage 31 - Porcupine Tree en Steven Wilson in Nederland”
Auteur: Wouter Bessels
Uitgegeven in: 2019
Meer info: https://www.facebook.com/porcupinetreeboek

Uitgever: Permafrost Publishers
Uitgever (weblink): https://www.permafrostpublishers.com/product/541610/voyage-31-porcupine-tree-en-steven-wilson-in-nederland
Land van herkomst: Nederland

Verschijningsdatum: 12 april 2019
160 pagina’s
hardback, 24x24cm
Prijs: € 29,50
ISBN 978-90-826893-2-7

Het is januari 1994 en een relatief onbekend bandje uit Engeland geeft een concert in de Nieuwe Pul te Uden. Het debuutalbum “On The Sunday Of Life…” heeft al enkele malen in mijn cd speler rond liggen draaien en als een oud buurman mij vraagt om een avondje te gaan kijken in de Pul zeg ik daar geen Nee op.

Ruim 25 jaar geleden was dit mijn eerste live ervaring met Porcupine Tree. Een band rond Steven Wilson die zal uitgroeien tot een begrip in de progressieve muziek. Wouter Bessels, collega van Progwereld, maar ook journalist en online redacteur bij NDC Mediagroep, archivaris van gitarist Jan Akkerman, auteur voor iO Pages en Platenblad en verantwoordelijk voor verschillende liner-notes van toonaangevende bands,  heeft alle sporen die Wilson heeft nagelaten in Nederland beschreven.

De geschiedenis van één van de meest toonaangevende bands uit de hedendaagse progressieve muziek wordt kleurrijk beschreven door Bessels. Hij doet dit vanuit eigen onderzoek, diverse interviews met Steven Wilson, meerdere bandleden, zaaleigenaren, boekingsbureaus, direct betrokkenen, fans, liefhebbers en ooggetuigen van live optredens. Vanuit de relatie met Nederland, maar ook de invloeden van ons land op de muziek van Wilson, beschrijft Bessels nauwkeurig de ontwikkeling van Porcupine Tree, Steven Wilson als persoon en zijn soloprojecten. Maar ook zijn overige projecten, zoals No-Man, IEM, Bass Communion en Blackfield komen aan de orde. De muzikale duizendpoot wordt prachtig gevangen in tekst en beeld.

Doordat Bessels verhaalt uit de beleving en ervaringen van de verschillende ooggetuigen wordt een eerlijk en natuurgetrouw beeld van de musicus beschreven. Sommige verhalen zijn gedetailleerd, omdat ze eerder zijn opgetekend in recensies en reviews, maar ook zijn sommige verhalen minder nauwkeurig, doordat ze zijn omschreven vanuit de herinneringen die overgebleven zijn aan een evenement, concert of ontmoeting. Zo komen er naast algemene feitelijkheden ook mooie anekdotes en ‘borrel’ verhalen naar boven. Toevalligheden hoe Charles Beterams en Glenn Povey elkaar mislopen op het eerste – toch niet zo heel druk bezochte – concert in de Pul te Uden, maar via een briefje (gewoon via PTT-post) elkaar toch weer weten te vinden. Mooie verhalen die gemakkelijk weglezen, leuke momenten die herinneringen doen herleven en waardevolle informatie die de historie van de band goed weergeven.

Chronologisch zijn de belangrijkste gebeurtenissen in de carrière van Wilson beschreven. Te beginnen bij Solo 1.0 – die de beginjaren van Wilson als muzikant beschrijft. Het Exposure-album met Nederlandse bemoeienissen speelt daarbij een grote rol. In Solo 1.1 wordt het ontstaan van het soloproject Porcupine Tree – naast zijn ‘echte’ band No-Man Is An Island Except The Isle Of Man – belicht, waarbij de in eigen beheer uitgebrachte cassettes toegelicht worden. Hoofdstuk Band 1.0 beschrijft dan de eerste concerten die Wilson met Porcupine Tree in Nederland geeft. Zo wordt het doen en laten van Steven Wilson beschreven tot en met zijn huidige Solo 2.0 periode.

Het boek “Voyage 31 – Porcupine Tree en Steven Wilson in Nederland” beschrijft op een prettig leesbare wijze de geschiedenis van één van de grootste artiesten in de progressieve rock. Doordat Bessels zelf zorgvuldig alles heeft gedocumenteerd en deze notities als een archivaris heeft bewaard is een volledig en compleet beeld ontstaan van de toonaangevende band Porcupine Tree en artiest Steven Wilson. Een waardevol (archief) document van ruim 25 jaar progressieve rockgeschiedenis.

Mario van Os

Send this to a friend