Wuthering Heights

To Travel For Evermore

Info
Uitgekomen in: 2002
Label: Lucretia Records
Website: www.wuthering-heights.dk
Tracklist
Behind Tearstained Ice (2:15)
The Nevershining Story (6:25)
Dancer In The Light (5:31)
Lost Realms (8:28)
Battle Of The Seasons (8:48)
A Sinner's Confession (9:37)
See Tomorrow Shine (5:13)
Through Within To Beyond (6:52)
River Oblivion (3:54)
Kristian Andrén: zang
Rune Brink: toetsen
Henrik Flyman: gitaar
Erik Ravn: gitaar, bas, toetsen
Morten Sørensen: drums

Met medewerking van:

Lorenzo Dehó: bas
To Travel For Evermore (2002)
Within (1999)

‘Wuthering Heights’ is een wereldberoemd boek van schrijfster Emily Bronte. Wuthering Heights was ook het liedje waarmee Kate Bush een grote hit scoorde. En Wuthering Heights is ook een Deense band die begin jaren ’90 is ontstaan in de metal scene van Kopenhagen.

Gitarist Erik Ravn is zonder twijfel de drijvende kracht achter deze groep. Hij is het enige overgebleven lid van de originele bezetting. Bovendien componeert hij alle nummers en schrijft tevens bijna alle teksten. Teksten waarin hij zijn fantasie de vrije loop laat.

Ondanks het feit dat Wuthering Heights al meer dan een decennium bestaat, is “To Travel For Evermore” pas de tweede plaat van dit gezelschap. In ’99 werd het debuut “Within” uitgebracht. Een cd die door de diverse relevante media goed werd ontvangen. Nu zijn we dus een dikke drie jaar (en enkele bezettingswisselingen) verder en worden we getrakteerd op het vervolg.

Het valt niet mee om een eenduidige omschrijving te geven van de gehanteerde muzikale stijl op dit album. Elementen uit tal van genres klinken door in de epische composities van Ravn. Het is een mix van speedmetal, neo-klassiek, folk en powermetal met hier en daar wat progressieve randjes. De songs zijn zeer afwisselend en worden met de nodige bravoure gebracht. Met name Lost Realms en A Sinner’s Confession zijn karakteristieke nummers. Beide titels kennen lange, instrumentale passages waarin het theatrale aspect goed tot uitdrukking komt.

Er zijn ook wel wat kritische kanttekeningen te plaatsen. De vaak bejubelde zanger Kristian Andrén (ex-Tad Morose en Memento Mori) kan hier toch niet echt overtuigen. Maar goed, dat probleempje is inmiddels opgelost; hij heeft de band na de opnames verlaten. Een ander minpuntje is de productie. De bekende producer Tommy Hansen (onder andere Helloween) heeft wel eens beter werk geleverd. Vooral het geluid van de bekkens is soms behoorlijk irritant. Bovendien had het allemaal wel wat krachtiger en meer spetterend mogen klinken.

Desondanks heeft Wuthering Heights met “To Travel For Evermore” een alleraardigst schijfje afgeleverd. Fans van bands als Blind Guardian, Angra en Rhapsody zullen deze fantasy metal zeker kunnen waarderen.

Joost Boley

Send this to a friend