Xystus

Equilibrio

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: Hellion Records
Website: Xystus
MySpace: Xystus
Tracklist
Act 1 sc. 1: My Song Of Creation (3:03)
Act 1 sc. 3: The Traveller (3:40)
Act 1 sc. 5: Last Breath (4:50)
Act 1 sc. 6: Divided We Stand (4:56)
Act 1 sc. 8: The Conflict (4:29)
Act 2 sc. 1: Destiny Unveiled (6:32)
Act 2 sc. 3: My Time Of Need (5:26)
Act 2 sc. 4: Forever Bound (4:10)
Act 2 sc. 5: The Message (3:46)
Act 2 sc. 6: Balance Restored (3:07)
Act 2 sc. 7: God Of Symmetry (6:38)
Mark Brekelmans: bas
Bas Dolmans: zang
Joris Van Der Kerkhof: toetsen
Ivo Van Dijk: drums
Bob Wijtsma: gitaren
Met medewerking van:
George Oosthoek: grunts
Simone Simons: zang
Michelle Splietelhof: zang
John Vooijs: zang
US Concert
Equilibrio (2008)
Surreal (2007)
Receiving Tomorrow (2004)

Een gebrek aan ambitie kan je de jonge Nederlandse band Xystus niet ontzeggen. Het is namelijk niet niets om met je derde cd aan te komen met een heuse rock / metal opera waarin er ook nog eens een prominente rol is weggelegd voor een orkest. Xystus durfde het aan en voor me ligt het blinkende resultaat.

Onder de naam “Equilibrio” brengt Xystus in samenwerking met het Utrechtse studentenorkest (dat door het leven gaat als US Concert) een opera in rockvorm. Naast het vijftal bandleden zijn er ook prominente gastbijdragen van Simone Simons (Epica), de grunts van George Oosthoek (Orphanage), Michelle Spliethof (musicalzangeres in onder andere Les Miserables) en John Vooijs (musicalzanger in onder andere Tarzan). De hoofdreden van de release van “Equilibro” is de 185ste verjaardag van het orkest US Concert dat officieel het oudste orkest is dat Nederland rijk is. Echter zijn alle muziek en teksten wel voor rekening van Xystus.

Het fantasieverhaal is in elk geval opvallend te noemen. Hoofdpersoon is Diegu (een rol voor Xystus zanger Bas Dolmans) die een zoektocht is gestart naar de balans op aarde en het leven in het algemeen. Dit is niet gemakkelijk, want hij leeft in een land dat verscheurd is in twee helften. Aan de ene kant hebben we het kwaad in de persoon van Primos (John Vooijs) en aan de andere kant het goede in de vorm van Aveline (Michelle Splietelhof). Om het kwade rijk nog meer kracht bij te zetten sluit Primos een verbond met de dood (uiteraard mag hierbij George Oosthoek zijn gruntkwaliteit laten horen). Tijdens het verhaal komt echter naar voren dat de twee uitersten ooit een sterk team vormden onder leiding van Lady Sophia (Simone Simons). Het is dezelfde Lady Sophia die Diegu de opdracht geeft om beide tegenpolen weer te verzoenen.

De band zoekt het muzikaal in een vorm van pure metal vermengd met musical aspecten. Aan de ene kant ruige gitaren die razendsnel afwisselen met zeer epische muziekstukken waar het orkest de boventoon voert. Op zijn tijd heb je het idee dat je midden in een soundtrack bent beland van het vierde deel (?) van The Lord Of The Rings trilogie. Helaas is het tegenwoordig zo dat het bijna niet meer te betalen valt voor een band om een heel orkest in te huren, maar als je “Equilibrio” keer op keer beluistert, kan je er toch niet omheen dat deze aanpak veel voordelen heeft ten opzichte van bands die alles uit de computer halen. Het geheel komt veel ‘echter’ over en er is over de gehele linie veel meer diepgang te horen. Dit heeft er uiteraard ook mee te maken dat US Concert gewoon een prima orkest is dat zonder veel ervaring te hebben met progrock / metal, bewijst dat het letterlijk met alle (gitaar)winden mee kan en wil waaien.

Alle zangers en zangeressen krijgen genoeg tijd om hun zangtalenten te tonen. Dat Simone Simons een fraaie strot heeft wisten we al, maar dat wordt tijdens deze ‘show’ weer eens flink onder de aandacht gebracht. Ze zingt erg gemakkelijk en laat horen tot de top te behoren van de Nederlandse gothic / metal scene. De grunts van de ervaren George Ooshoek (welke ook al ‘rochelend’ te horen was op releases van ondermeer Within Temptation, Ayreon en Delain) gaan door merg en been en laten precies horen waar zijn gespeelde alter ego ‘death’ voor staat. De twee musicalsterren vallen binnen dit muzikale geweld eveneens niet buiten de boot. Beide karakters brengen op overtuigende wijze de verhaallijnen van Primos en Aveline. De zanger met de meeste tekst is uiteraard van Xystus zelf, namelijk Bas Dolmans. Tijdens de harde en felle stukken lijkt Dolmans soms wat lucht en power te kort te komen, maar over het algemeen zet de jonge zanger een prima prestatie neer tijdens deze opera.

Wat na veelvoudige beluistering overblijft is dat “Equilibrio” een nationaal product met internationale allure is. “Equillibrio” komt met enige regelmaat dicht bij het ‘over de top’ randje, maar blijft toch steeds keurig binnen de lijnen. De liefhebbers van rockopera’s en progmetal met een thema kunnen hun hart ophalen bij deze release en we mogen alle initiatiefnemers dankbaar zijn dat dit nog steeds mogelijk is in Nederland.

Sander Kok

Koop bij bol.com

Send this to a friend