Yeti Rain

Discarnate

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Frankrijk
Label: Unicorn Digital
Website: http://www.yetirain.com/yetirain
Tracklist
The Veiled Daughters of Sleep (8:07)
Book of Visions (7:23)
Ebon Ebon Thalud (8:18)
Sea of Endings (10:02)
The Prophets' Needle (4:39)
Darklight (6:54)
Dreaming in the Teeth of Forever (10:26)
Roger Ebner: wind synthesizer
William Kopecky: fretloze bass

Discarnate (2007)

 

Yeti Rain is een nieuw project van William Kopecky (fretloze bas) en Roger Ebner (wind synthesizer). Wie de carrière van Kopecky een beetje heeft gevolgd weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Echter dit project wijkt in alles af in vergelijking met zijn eerdere werken. Op “Discarnate” horen we, in plaats van het stevig potje prog-rock waar Kopecky patent op heeft, dark ambient die menig thriller van een spannende soundtrack zou kunnen voorzien.

De door Kopecky geproduceerde resonant klinkende tonen in combinatie met het spookachtige spel van Ebner leveren een luisterervaring op die aan de ene kant angstaanjagend is en aan de andere kant een hallucinerend werking op je heeft.

Doordat ik voor mijn werk veel tijd in de auto doorbreng, komt het vaak voor dat de eerste luisterbeurten daar plaatsvinden. Zo ook bij deze cd. Ik ga al bijna twee jaar voor een project naar Amsterdam. Elke week het zelfde ritje. Je zou kunnen stellen dat ik de weg intussen kan dromen. Dit gevoel maakte zich dan ook van mij meester, want zonder dat ik het in de gaten heb, rij ik doodleuk achter mijn voorganger aan de verkeerde snelweg op. Om even later te constateren dat de omgeving mij wel heel erg onbekend voorkomt. Een dag later moet ik voor mijn werk naar Leeuwarden, en het zweet breekt bij me uit wanneer ik plotseling Hoogeveen op de borden zie staan: zonder dat ik me daar bewust van ben, heb de afslag naar Leeuwarden gemist. Uit lijfsbehoud heb ik de cd maar niet meer in de auto beluisterd.

De donkere soundscapes die we hier horen zijn spontaan in de studio ontstaan en opgenomen. Echter wanneer je goed luistert herken je wel een bepaalde afwisseling in intensheid tussen de verschillende tracks: bij het ene nummer krijg je het gevoel dat ze de luisteraar als het ware willen pijnigen, waarna het aansluitende nummer weer een zalvende werking heeft.

“Discarnate” is een bijzondere luisterervaring geweest, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik deze cd nooit uit eigen middelen zou hebben aangeschaft. Maar als je de kamer opnieuw wil behangen en de kat moet helpen met het verwijderen van de oude lagen, dan is dit een prima alternatief.

Ewout Boonen

Send this to a friend