Guddal, Yngve & Roger T. Matte

Genesis For Two Grand Pianos Vol. 2

Info
Uitgekomen in: 2005
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Musea Records
Website: http://www.yngveguddal.com/
Tracklist
Me And Sarah Jane (6:33)
Seven Stones (4:58)
The Lamb Lies Down On Broadway (5:15)
The Battle Of Epping Forest (11:09)
Blood On The Rooftops (5:30)
Eleventh Earl Of Mar (7:25)
The Cinema Show (11:10)
Yngve Guddal: vleugel
Roger T. Matte: vleugel
Genesis For Two Grand Pianos Vol. 2 (2005)
Genesis For Two Grand Pianos Vol. 1 (2002)

 Hier zijn ze dan weer, Yngve Guddal en Roger Matte. In 2002 hebben deze Noren al het eerste volume van hun “Genesis For Two Grand Pianos”-serie gemaakt. Nummers van Genesis, de oersymfoband, worden uitgevoerd op twee vleugels, dat klinkt prachtig, dat lijkt geweldig, maar nee. Het gebodene is vrij saai en wordt veel te serieus gebracht. Dit is volume 2 en daar mag het wat mij betreft bij blijven.

De gevleugelde vrienden kunnen weliswaar een aardig potje spelen en daar hebben ze de nodige punten mee gescoord. Om het maar direct te zeggen: hun verrichtingen lijken eerder bedoeld om de liefhebber van klassiek te interesseren voor prog dan andersom.

Met het songmatige Me And Sarah Jane als openingsnummer zullen de heren trouwens al heel wat potentiële vrienden verliezen. Met het van “Nursery Crime” afkomstige Seven Stones gaat het weer de goede kant op maar eerlijk is eerlijk: in dit zwaar onderschatte nummer ontbreekt het aan de melancholie die zanger Peter Gabriel er bij Genesis in wist te leggen. Het siert de mannen Guddal en Matte trouwens dat ze ook minder voor de hand liggende nummers als Blood On The Rooftops en Eleventh Earl Of Mar hun ’20-vingerige’ behandeling hebben gegeven. Het is erg jammer dat de heren de nummers geen ander jasje hebben gegeven. Nu klinkt het allemaal zo voorspelbaar, zo weinig gedurfd. Ik noem dit saai. The Lamb Lies Down On Broadway als ingetogen ballade of zo. Dat had leuk geweest. De muziek van Genesis zit er bij velen zo ingebeiteld dat het om deze cd op z’n waarde te schatten beter zou zijn geweest als ik Genesis nooit had gekend. Maar ja, dat is wel een heel zwaar offer.

Toch valt er ook wel te genieten van deze cd. The Battle Of Epping Forest en The Cinema Show zijn prettig bewerkt en worden uitstekend uitgevoerd. Vooral het sologedeelte van The Cinema Show. Ook het hoesje, dat een prachtige creatie bevat van schilder Paul Whitehead, is genietbaar. Het is helaas niet anders. Het maakt deze cd tot een aardig hebbedingetje dat het vooral goed zal doen als de familie op de borrel komt.

Dick van der Heijde

Send this to a friend