Zylver

Van Verre

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer
Website: www.zylver.nl
Tracklist
Utopia (4:22)
Gekaapt (3:12)
Stoet (2:53)
Als (5:15)
Foto (3:58)
Controle (3:50)
Rivier (5:40)
Lente (5:19)
Wonderman (3:39)
Vrijheid (5:27)
Dromen (3:55)
Iets (6:02)
Kaptafel (2:44)
Gitaar (6:05)
Zwaard (3:40)
Kraag (3:26)
Jij (5:53)
Auke Busman: zang
Tom Janssen: toetsen, gitaar, basgitaar, drums, achtergrond zang
Jan van Geerenstein: teksten
Timo Somers: gitaar

Met medewerking van:
Ewout Dercksen: saxofoon op Kraag
Floor Kraaijvanger: zang op Wonderman
Collin Leijenaar: drums op Als
Cor Mutsers: akoestische gitaar, banjo op Vrijheid, Kaptafel en Dromen
Andy Scheele: piano op Kaptafel
Van Verre (2012)

Hier wacht ik al elf jaar op! Nederlandstalige progressieve rock. Nederland is relatief groot als het om prog bands gaat, maar nog nooit stond er een band op die besloot in het Nederlands te zingen. Op zich is dat al vreemd omdat Nederlandstalige muziek al jaren een opmars maakt en steeds serieuzer wordt genomen. Dat Nederlandse progmuziek van hoogstaande kwaliteit kan zijn hebben wij al bewezen met het verzamelalbum “Prognl” dat wij in 2011 uitbrachten in verband met ons 10-jarig bestaan. De oplage van 500 exemplaren is bijna uitverkocht (er zijn er nog een paar. Je kan nog bestellen via info@progwereld.org).

Maar nu is daar de Nederlandse progband Zylver. In het voorjaar van 2010 begonnen multi-instrumentalist Tom Janssen en tekstschrijver Jan van Geerenstein aan dit project. Janssen ken je misschien van het album “Scenes From The Box” dat hij onder de  naam ‘Bittertown’ in 2008 uitbracht. Later sloten ook zanger Auke Busman (Twarres) en gitarist Timo Somers (Delain, Vengeance) zich aan. Het album bevat 17 nummers die tekstueel zijn gebaseerd op het verhaal “Van Verre” van Jan van Geerenstein.

Het eerste dat opvalt is de fraaie verpakking. Deze is iets langer dan een normale cd en bevat naast de songteksten ook het complete verhaal. Het geheel is voorzien van mooie illustraties. De teksten zijn bijzonder sterk. Nergens zoetgevooisd, maar steeds weldoordacht. Met name de persoonlijke tekst op het nummer Lente maakt diepe indruk. Op de blog die de band heeft bijgehouden lees je meer over de teksten.

Ook muzikaal maakt de band indruk. Er zijn best wat nummers die iets minder aanspreken, maar over het geheel gezien verdient Zylver alle lof. Pittige nummers met een duidelijke kop en staart. Progressieve pop is een prima etiket. Het doet soms denken aan de muziek van Alan Parons Project, Harvest, Timelock, For Absent Friends en Fish On Friday. Het gros is lekker uptempo en kent fijne tempowisselingen.

De band is gezegend met een zanger als Auke Busman. Zijn wat theatrale stem past uitstekend bij de muziek. Daarnaast heeft hij een geweldige articulatie. De teksten zijn daardoor moeiteloos te volgen. Ook gitarist Timo Somers is een smaakmaker. Hij is in elk nummer prominent aanwezig en laat regelmatig heerlijke solo’s horen. Luister maar eens naar het pakkende Utopia of het slepende iets waarin hij kort en fel van zich laat horen en tegen het einde een heerlijke solo speelt. De ritmesectie is sowieso uitstekend en dat komt enkel en alleen op het conto van Tom Janssen die zowel de drums als de basgitaar voor zijn rekening neemt. Ook drummer Collin Leijenaar (Affector, Neal Morse) neemt een nummer (Als) voor zijn rekening en geeft daarmee een uitstekend visitekaartje af.

Productioneel is het geheel om door een ringetje te halen! Het klinkt als een klok. De mix werd dan ook gedaan door Guido Aalbers die eerder samenwerkte met bijvoorbeeld Muse, Coldplay, No Doubt en Within Temptation. Met zijn dik 73 minuten is het album wel iets aan de lange kant. Een paar nummers korter had het album net wat krachtiger gemaakt.

Alle lof voor Zylver. Heel erg stoer dat ze het aangedurfd hebben om in het Nederlands te zingen. Het pakt allemaal bijzonder goed uit. Dit is nu echt een verrijking van je cd collectie.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend