King Crimson

The Power To Believe

Info
Uitgekomen in: 2003
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Sanctuary Records
Website: http://www.king-crimson.com/
MySpace: King Crimson
Tracklist
The Power To Believe, Part 1 [A Cappella] (0:44)
Level Five (7:17)
Eyes Wide Open (4:08)
Elektrik (7:59)
Facts Of Life (Intro) (1:38)
Facts Of Life (5:05)
The Power To Believe, Part 2 (7:43)
Dangerous Curves (6:42)
Happy With What You Have To Be Happy With (3:17)
The Power To Believe, Part 3 (4:09)
The Power To Believe, Part 4 [Coda] (2:29)
Adrian Belew: gitaar en zang
Robert Fripp: gitaar
Trey Gunn: Warr gitaar, fretless Warr gitaar
Pat Mastelotto: drums, percussie
Met medewerking van:
Tim Faulkner: stem op Elektrik
The Condensed 21st Century Guide 1969 - 2003 (2006)
The Collectable King Crimson - Vol. 1. Live In Mainz, 1974 - Live In Asbury Park, 1974 [Live] (2006)
Neal and Jack And Me dvd (2004)
The Power To Believe (2003)
Eyes Wide Open dvd (2003)
EleKtriK [Live] (2003)
Ladies Of The Road (Live) (2002)
Happy With What You Have To Be Happy With (2002)
Level Five [Live] (2001)
VROOOM VROOOM [Live] (2001)
Heavy ConstruKction [Live] (2000)
The ConstruKction Of Light (2000)
The Projekcts - live (1999)
Deja VROOOM dvd (1999)
CIRKUS - The Young Persons' Guide To King Crimson [Live] (1999)
Absent Lovers - Live In Montreal, 1984 [Live] (1998)
Epitaph, Vol. 3 & 4 [Live] (1997)
The Night Watch [Live] (1997)
Epitaph, Vol. 1 & 2 [Live] (1997)
TRHaKaTTak [Live]
B'Boom Official Bootleg - Live In Argentina [Live] (1995)
THRAK (1995)
Vrooom ep (1994)
The Great Deceiver: Part Two - Live 1973 - 1974 [Live] (1992)
The Great Deceiver: Part One - Live 1973 - 1974 [Live] (1992)
In Japan Video (1984)
Three Of A Perfect Pair (1984)
The Noise - Frejus 1982 video (1984)
Beat (1982)
Discipline (1981)
USA [Live] (1975)
Red (1974)
Starless And Bible Black (1974)
Larks' Tongues In Aspic (1973)
Earthbound [Live] (1972)
Islands (1971)
Lizard (1970)
In The Wake Of Poseidon (1970)
In The Court Of The Crimson King (1969)
King Crimson is zonder enig voorbehoud geëvolueerd in een onvervalste zeldzaamheid in de huidige muziekwereld. Als één van de weinige bands van zijn generatie, en überhaupt van welk tijdperk dan ook, is dit gezelschap tijdens zijn lange carrière onafgebroken toonaangevend en baanbrekend. Ooit begonnen als één van de grondleggers van de progressieve rock is King Crimson daarmee vandaag de dag één van de weinige groepen uit dat genre waarvan de muziek voortdurend van wezenlijk belang is. Daardoor kan het Engelse ensemble uitgroeien tot één van de meest geliefde en gerespecteerde bands in de geschiedenis van de progressieve rock.

De band wordt op 13 januari 1969 in Londen opgericht en maakt met zijn revolutionaire debuut een meer dan verpletterende indruk. “In The Court Of The Crimson King” wordt nog altijd gezien als een standaardwerk uit de progressieve rock. Deze eersteling blijkt het startsein voor een buitengewoon intrigerende muzikale loopbaan, waarbij de band onder aanvoering van Robert Fripp zijn fans steeds opnieuw weet te verrassen. Ondanks dat de recalcitrante gitarist tijdens de wisselende bezettingen de enige constante menselijke factor is, wordt het geluid bepaald door alle bandleden zodat elke reïncarnatie zijn eigen, unieke identiteit heeft. Deze eigenzinnige werkwijze resulteert in het gegeven dat vrijwel alle incarnaties van deze illustere band beschikken over een sterke experimenteerdrang. Omdat King Crimson daarbij keer op keer de grenzen van het toelaatbare opzoekt en nu en dan overschrijdt, ontneemt de band echter op deze manier zichzelf van een gegarandeerd commercieel succes. Hierdoor blijft de muziek zelfs na al die jaren nog altijd energiek en fascinerend.

Vierendertig jaar na het overweldigende debuutalbum verschijnt de dertiende plaat “The Power To Believe”. Met het eerste studioalbum sinds “The ConstruKction Of Light” uit 2000 slaat één van ’s werelds meest invloedrijke progressieve rockbands aller tijden een nieuw muzikaal hoofdstuk open, waarbij gitarist/zanger Adrian Belew, gitarist Robert Fripp, bassist Trey Gunn en slagwerker Pat Mastelotto veel van het overtollige randgeneuzel van het vorige album achterwege laten. Bovendien leggen ze hun oor te luisteren bij meer hedendaagse bands als Nine Inch Nails of Tool.

Bij beluistering van de plaat valt meteen op dat de tournee met laatstgenoemde band zeker haar sporen op “The Power To Believe” heeft nagelaten. Deze zesde incarnatie van King Crimson klinkt namelijk meedogenloos en bikkelhard, maar toch ook vertrouwd. Dat komt omdat de groep deze explosiviteit weet te koppelen aan een geluid waarin twee tijdvakken uit het eigen verleden min of meer samenkomen. Het album staat bol van verwijzingen naar de twee trilogieën “Larks’ Tongues In Aspic“, “Starless And Bible Black” en “Red” (1973-1974) en “Discipline“, “Beat” en “Three Of A Perfect Pair” (1981-1984). Er is evenwel wel een belangrijke discrepantie met de platen uit die vervlogen tijden aan te duiden, want de band klinkt nu eerder gereserveerd of afstandelijk dan hartstochtelijk of gepassioneerd. Als gevolg hiervan loopt “The Power To Believe” natuurlijk al snel het risico om zo nu en dan ietwat kil of berekenend over te komen. Hier heeft het kwartet gelukkig een remedie voor gevonden, want de band weet zijn fabelachtige, doch speelse virtuositeit te koppelen aan een opgewondenheid van een stel jonge maagden.

Juist om die reden kan King Crimson ons meer dan eens overdonderen met allerlei excentrieke arrangementen, complexe instrumentaties en wonderbaarlijke toonzettingen. Het viertal laveert hierbij vrijwel onophoudelijk tussen hoop en wanhoop, licht en schaduw, hard en zacht en chaos en orde. Ondanks deze voortdurende afwisseling, blijft “The Power To Believe” als één samenhangend en uitgebalanceerd geheel klinken, waarbij we terechtkomen bij het belangrijkste onderscheid met zijn inconsistente voorloper. Het album weet namelijk een perfect evenwicht te vinden tussen pure krachtpatserij en comfortabele ingetogenheid, zonder daarbij instabiel te worden.

Er zijn jammer genoeg zeer weinig bands die in de nadagen van hun carrière nog immer uitdagende, grensverleggende én essentiële muziek (kunnen) maken. Met “The Power To Believe” toont King Crimson evenwel aan dat het ontegenzeglijk tot dit elitair gezelschap behoort. In tegenstelling tot vrijwel alle leeftijdgenoten die meestentijds op voorbije roem parasiteren, zoekt de groep van de weerbarstige Robert Fripp ook op deze plaat naar baanbrekende muzikale uitdagingen.

Voor mij persoonlijk is “The Power To Believe” juist vanwege dat gegeven het meest provocerende en intense album sinds het ongeëvenaarde “Red”. Op deze schijf bewijst de band immers dat een avontuurlijk evenwicht tussen nieuw en oud wel degelijk uitvoerbaar is, zonder overigens daarbij schaamteloos te recycleren. King Crimson kan dit wapenfeit bewerkstelligen door af en toe zijn spierballen te laten zien, waardoor zelfs de meest ongelovige bekeerd wordt.

Frans Schmidt
Koop bij bol.com

Send this to a friend