Dream Theater

Systematic Chaos

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Roadrunner Records
Website: http://www.dreamtheater.net/
MySpace: Dream Theater
Tracklist
In The Presence Of Enemies · Part I (9:00)
Forsaken (5:36)
Constant Motion (6:55)
The Dark Eternal Night (8:51)
Repentance (10:43)
Prophets Of War (6:01)
The Ministry Of Lost Souls (10:57)
In The Presence Of Enemies Part II (16:38)
James LaBrie: zang
John Myung: bas
John Petrucci: gitaar, achtergrondzang
Mike Portnoy: drums, achtergrondzang
Jordan Rudess: toetsen
Greatest Hit... And 21 Other Pretty Cool Songs (2008)
Systematic Chaos (2007)
Score 2DVD (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan DVD (2004)
Live At Budokan (2004)
Images And Words: Live In Tokyo/5 Years In A LIVEtime 2DVD (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Metropolis 2000 DVD (2001)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LIVEtime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
A Change Of Seasons (1995)
Awake (1994)
Live At The Marquee (1993)
Images And Words (1992)
When Dream And Day Unite (1989)

dream-theater-systematic-chaos-se.jpg

Een nieuw licht op oude verhalen!

In de TV-wereld kennen we het fenomeen compilatie-uitzending. Voordat een populair programma zijn volgende seizoen in gaat, wordt er dan eerst nog eens teruggeblikt op de belangrijkste gebeurtenissen en hoogtepunten uit de afleveringen van het jaar daarvoor. Ook Dream Theater lijkt dat principe te hebben omarmd. “Systematic Chaos”, hun eerste cd voor Roadrunner, heeft namelijk alles weg van een compilatie-uitzending. In de acht, of eigenlijk zeven, composities die “Systematic Chaos” sieren komen zo’n beetje alle facetten uit Dream Theater’s muzikale verleden voorbij. Bijna ieder album uit het omvangrijke oeuvre van de band schiet, voor langere of kortere tijd, wel even door je hoofd bij de beluistering van “Systematic Chaos”. Maakt deze, misschien onbedoelde, ode aan het bloemrijke bandverleden de weg vrij voor nieuwe invalshoeken en frisse ideeën in de nabije toekomst? Wie zal het zeggen! Het enige nummer dat overigens niet in deze chaostheorie past is het verrassend afwijkende Repentance, de bekende uitzondering op de regel. Maar hierover straks meer.

Laten we eerst maar eens vaststellen dat “Systematic Chaos” klinkt als een klok. De vergelijking met de precisie van een willekeurig Zwitsers uurwerk is snel gemaakt. Producenten Portnoy en Petrucci hebben op dat gebied, in samenwerking met mixer en engineer Paul Northfield (Rush, Queensryche, Porcupine Tree) het beste bij elkaar naar boven gehaald. Waarvoor hulde. Ook het idee achter het hoesontwerp is heel goed verdedigbaar. “Systematic Chaos” kent weliswaar twee verschillende hoezen, maar het gebruik van de mieren, als treffend visueel beeld voor ‘georganiseerde chaos’, komt in beide terug. Waarom twee hoezen? Omdat er twee verschillende versies van “Systematic Chaos” verkrijgbaar zijn. De normale cd-variant en een speciale cd-uitvoering met toegevoegde dvd. Op die dvd staat het complete album in 5.1 surrround sound mix, en is “Chaos In Progress – The Making Of Systematic Chaos”, een negentig minuten durende documentaire onder regie van Mike Portnoy, terug te vinden. Niet geheel oninteressant om eens te bekijken.

En dan de teksten. De woorden van In The Presence Of Enemies, The Ministry Of Silly Walks, of beter The Ministry Of Lost Souls, Forsaken en Dark Eternal Night hebben John Petrucci als afzender, en handelen over de strijd tussen goed en kwaad, maar ook over fictieve fantasiewerelden waarin vampiers en duistere krijgsheren de boel op stelten zetten. Vrij luchtig dus. Minder luchtig zijn de onderwerpen van Repentance en Prophets Of War. James LaBrie heeft zijn teksten van Prophets Of War gebaseerd op het boek “The Politics Of Truth” van de Amerikaanse diplomaat Joseph Wilson. In het kort komt het er op neer dat deze Wilson de opdracht had gekregen om in Nigeria bewijzen te verzamelen voor de Irakese zoektocht naar nucleair interessante materie aldaar. Wilson vond niks, maar zijn rapport verdween in de versnipperaar omdat zijn bevindingen niet pasten in de strategie van de Amerikaanse regering. Er moest tenslotte iets gevonden worden om Irak een kopje kleiner te kunnen maken. De echte waarheid kon derhalve maar beter verzwegen worden. Repentance is deel vier van de dranksaga van Portnoy, die begon met Glass Prison van “Six Degrees” (2002). Het Twaalf Stappen Plan van de Anonieme Alcoholisten, Portnoy’s hulpmiddel om de drank voorgoed af te zweren, is met deze track inmiddels gevorderd tot stap 8 en 9.

Het gaat natuurlijk in eerste instantie om de muziek bij een cd, maar het zou zonde zijn om nu alle nummers van “Systematic Chaos” in detail te gaan bespreken. Zeker bij een band als Dream Theater is het niet echt nodig om precies aan te geven wat je kunt verwachten. Vandaar dat hier slechts een dunne leidraad volgt. Het uit twee delen bestaande In The Presence Of Enemies en The Ministry Of Lost Souls zijn typische epics, zoals je die van Dream Theater mag verwachten. Heel afwisselend, met veel instrumentaal machtsvertoon en het nodige solowerk van het duo Rudess/Petrucci. De eerste single Constant Motion ligt in het verlengde van As I Am, en is wederom een song waar Metallica tegenwoordig alleen maar van kan dromen. Zelfs nog een tikkeltje harder is Dark Eternal Night, met zijn Pantera-achtige gitaarriffs. Voor de liefhebbers van het wat lichtere werk heeft Dream Theater de songs Forsaken en Prophets Of War in de aanbieding. Die laatste track zal bij velen de gedachte aan Muse maar moeilijk kunnen onderdrukken. Wel knap gedaan overigens. En dan hebben we nog Repentance, de vreemde eend in de bijt. Als je gecharmeerd bent van Porcupine Tree of “Damnation” van Opeth zal dit zeker een feest der herkenning zijn. Het schijnt dat Steven Wilson, Mikael Akerfeld en vele andere collega-muzikanten in dit nummer allemaal een gesproken spijtbetuiging hebben achtergelaten over iets dat ze ooit beter niet hadden kunnen doen. Al dat gebrabbel maakt echter wel dat deze song de helft te lang duurt, waardoor de potentiële kracht van het liedje enigszins wordt aangetast. Jammer!

Ook dit album van Dream Theater zal ongetwijfeld weer voor vele uiteenlopende reacties zorgen, maar zal, als de eerste storm geluwd is, vast en zeker tot de toppers uit het oeuvre van de band gerekend gaan worden. “Systematic Chaos” is een meesterwerk, echter geen grootmeesterwerk.

Joost Boley

Send this to a friend