Het kostte jullie meer dan tien jaar om met een nieuw album te komen. Wat is er in die tien jaar gebeurd? Waarom duurde het zo lang?
Johan Westerlund: “Een miljoen redenen, eigenlijk. In de eerste plaats zijn we gezegend met een stel kinderen. Ook verloren we een jaar in 2015 toen Tobias de band verliet, waarna Simon in 2017 wat dingen doormaakte en wilde stoppen, maar later in het jaar terugkwam. Ook de weinige tijd die we samen hebben gehad, hebben we doorgebracht met het doen van shows. We zijn een aantal keer naar de Verenigde Staten geweest voor festivals, ook naar Japan en deden een aantal optredens in Europa. En toen we in 2019 begonnen met mixen en begin 2020 vier nummers klaar hadden, sloeg de pandemie toe en werd alles stilgelegd. En wij zijn ook een tijdje stilgevallen. Daarna gingen we weer terug naar de nummers en veranderden meer dingen. Bovendien besloten we om met een andere mixer te gaan werken, Rich Mouser. Hij is op tournee geweest en heeft naast onze mix nog een heleboel andere albums gemaakt en we waren traag met het afleveren van de nummers, dus veel dingen hebben bijgedragen. Maar het album is een topper. En afgaande op de eerste reacties hebben we ons spel op veel niveaus echt verbeterd, dus het was misschien de moeite waard.”
Was het vanaf het begin duidelijk dat het nieuwe album een vervolg zou zijn op “Himlabacken Vol. 1“?
Johan: “Ja, en er waren hints in de teksten en de muziek van “Himlabacken Vol.1” op een aantal van de nummers voor “Vol. 2” waar we al in februari 2014 aan begonnen te werken, dus de albums zijn altijd met elkaar verbonden geweest.”
Hoe hebben jullie de muziek en teksten voor “Himlabacken Vol. 2” geschreven? Hoe werkt dat proces voor jullie?
Petter Sandström: “We presenteren onze ideeën voor de band individueel; van bijna klaar tot werk in uitvoering en dan helpen we elkaar en proberen we te werken met de visie van degene die het lied heeft bedacht. Johan schrijft de teksten voor zijn liedjes en ik schrijf de teksten voor de mijne en we zullen, als we samen zijn, samenwerken met de liedjes van Simon en Pontus, of we schrijven ze gewoon afzonderlijk. We hebben veel nummers en ideeën in de pijplijn en ik denk dat Johan en Pontus hun beste nummers tot nu toe in de Moon Safari-canon hebben geschreven op dit nieuwe album, dus we gaan interessante tijden tegemoet.”
Kun je ons iets vertellen over het thema van “Himlabacken Vol 2”?
Johan: “Ik denk dat het het laatste deel is van onze afrekening met het kind in onze collectieve geest. Heel nostalgisch over het dorp waar we zijn opgegroeid en de tijd die we daar doorbrachten, maar het gaat ook over groeien naar iets nieuws, het oude achter je laten of in ieder geval accepteren dat je het verleden niet kunt veranderen en dat er geen weg meer terug is. Opgroeien en toestaan dat de verhalen van onze eigen kinderen centraal staan in dit grote circus van het leven, dat is waarschijnlijk waar het verhaal eindigt.”
Teen Angel Meets the Apocalypse is een heel interessant nummer. Kun je ons hier iets meer over vertellen? Is het anders om een epic te schrijven dan een korter nummer?
Petter: “Je weet vanaf het begin ongeveer of een nummer in het langere formaat zal verschijnen. Je hebt je hoofdthema’s die je binnenstebuiten probeert te keren en als je een sterk refrein hebt, weet je dat je dat wilt hergebruiken. We schreven de muziek voor dit nummer in drie dagen. De teksten duurden echter lang. In eerste instantie probeerde ik een politiek statement te maken, maar het was onmogelijk om alle gekke dingen die er gebeurden bij te houden. Na twee concepten begon ik helemaal opnieuw toen ik een nieuwe titel voor het nummer vond. Het is een soort eerbetoon aan de rock-‘n-roll-geschiedenis, en tegelijkertijd een brief aan mijn dochter, als ze een carrière in de muziekwereld wil nastreven. Er zitten veel paaseieren in het nummer voor de fans.”
Hoe zien jullie de ontwikkeling van Moon Safari als je terugkijkt?
Petter: “Ik denk dat we veel volwassener zijn geworden in het schrijven van onze liedjes, hoewel we altijd een behoorlijk goede melodieuze gevoeligheid hebben gehad. En de melodieën vormen de basis van Moon Safari. We willen volledige vrijheid bij het schrijven van liedjes, zoals The Beatles dat hadden, of Queen. Als je een sterke melodie hebt, maakt het niet uit of het een pop-, country- of hardrocknummer of metaljazz is, we laten het hopelijk klinken als Moon Safari.”
Gaan jullie ook toeren? Hebben jullie bijvoorbeeld plannen om in Nederland op te treden?
Johan: “Ja, we komen zeker terug in Nederland, jouw prachtige land is waarschijnlijk waar dan ook de beste plek voor prog. We hebben een aantal shows geboekt voor mei 2024, maar hoogstwaarschijnlijk zullen we in de herfst in Midden-Europa spelen. Op dit moment willen we eigenlijk gewoon dat het album uitkomt en wat opschudding veroorzaakt voordat we gaan nadenken over de reikwijdte van het toeren. We zullen hiermee waarschijnlijk als band groeien, dus alle focus ligt op de release. We runnen nog steeds ons eigen label, Blomljud Records, dus we zijn behoorlijk druk bezig met het op orde krijgen van alles rondom de release en het verspreiden van de boodschap.”