Interview en tekst: Maarten Goossensen

Het album “Without Notice” vond ik een verademing. Symfonische rock en jazz worden er heerlijk in verweven. Ik zocht contact met gitarist en zanger Can Yildirim voor een kennismaking.

Jullie hebben onlangs het album “Without Notice” uitgebracht. Kun je ons er meer over vertellen?

We schreven het grootste deel van dit album tijdens de eerste lockdown in Frankrijk. Daarom vertegenwoordigt het album het isolement en de ontbering die we allemaal hadden, en nog steeds hebben. Dit is ons antwoord op deze onwerkelijke tijden. We wilden het iets compacter maken in vergelijking met ons debuutalbum. Zo kozen we voor één hoofdthema per nummer, ook al dicteert de aard van het genre vaak anders.

Niet iedereen zal jullie kennen. Kun je iets vertellen over de band?

De band werd begin 2019 opgericht, in Grenoble, een stad gelegen in de Franse Alpen. De formatie was enigszins willekeurig, maar toch met het idee van een conventionele progressieve rockband. Gelukkig vormen we samen een levendig mozaïek in termen van cultuur en muzikale smaken. Dit hoor je ook terug in ons geluid. Iedereen in de band komt uit verschillende delen van de wereld en deze mix is een van onze sterkste kanten. Als je daar nog een biertje bij doet en twee keer per week repeteert met de motivatie om verfrissende muziek te maken, dan ontstaat er vanzelf een hechte band!

Waar halen jullie je inspiratie vandaan en waar luisteren jullie zelf zoal naar?

We kunnen zeggen dat progressieve rockbands uit de 70’s de basis vormen. Progressieve rock/metal bands zoals Opeth en hedendaagse jazzmuzikanten zoals Tigran Hamasyan behoren tot onze belangrijkste invloeden. Wij luisteren graag naar een breed spectrum van muziek, variërend van metal tot jazz, Oost-Europese volksmuziek tot elektronische en ambient stijlen.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

We hebben het spelen van shows echt gemist en ons plan is natuurlijk om weer op het podium te staan zodra de pandemie het toelaat. In de tussentijd hebben we nieuwe dingen in de maak voor een volgend album.
Wil je nog iets kwijt aan de Progwereld lezers?

We zouden graag wat shows voor jullie spelen, maar tot die tijd hopen we dat jullie genieten van ons nieuwe album!