Met de oprichting van Ghost Echo is de Nederlandse progscene een interessante band rijker. De heren wisten mij aangenaam te verrassen met hun debuut “Isolated Dreams”, dus reden genoeg om contact op te nemen met Karel Witte, met de vraag of hij en zijn maat Remy de Wal zichzelf eens aan ons kunnen voorstellen.

Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

Ghost Echo is ontstaan als een gevolg van de covid lockdown, vorig jaar maart. We speelden al samen in een band. Eind februari 2020 zouden we met die band aan nieuw materiaal gaan werken. De eerste schrijfsessie was echter zonder de drummer en bassist, waardoor we een liedje schreven met behulp van beats en synth bass. Uiteindelijk is hier de eerste Ghost Echo track Dust uit ontstaan.

Kunnen jullie de band voorstellen?

We zijn een duo: Karel Witte en Remy de Wal. Door de jaren heen zijn we elkaar in het bandjes circuit en bij concerten tegengekomen en bevriend geraakt. Karel is de leadzanger en verder spelen we allebei toetsen en gitaar binnen Ghost Echo en programmeren we de beats in.

Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn of waar luisteren jullie zelf graag naar?

Onze invloeden voor Ghost Echo zijn Massive Attack, A Perfect Circle, Katatonia, Steven Wilson en de soundtracks voor beide Blade Runner films.

Daarnaast luistert Remy onder andere graag naar Queen, Gazpacho, Riverside, Opeth, Mastodon, Radiohead en andere prog/alternative bands. De laatste jaren is daar ook wat meer ambient en synthwave bijgekomen.

Karel heeft een nogal vergelijkbare muzieksmaak, veel prog/metal van alle soorten maar ook alternatieve elektronica zoals Jon Hopkins en Trentemøller, of de soul/funk van Anderson Paak en D’Angelo.

Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band

Wij geven het voor het gemak de term Cinematic Electro-Prog. Cinematic omdat we in onze muziek veel sound design / texturele elementen hebben en electro vanwege de beats en synths; prog omdat het vrij veel kanten op gaat bij ons. Onze muziek staat zeker niet bol van de onregelmatige maatsoorten, we hebben het dan meer over de sfeer en gelaagdheid van de muziek zoals je die bij bepaalde moderne prog aantreft.
Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

Tot op heden heeft Ghost Echo nog geen noot live gespeeld op een podium. Om Ghost Echo goed neer te zetten live zullen we zonder twijfel meer muzikanten nodig hebben, maar de huidige corona regels maken zo’n project momenteel niet erg waarschijnlijk. Het zou zomaar kunnen dat we binnenkort gewoon weer aan een nieuwe ep of plaat zitten te werken.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat jullie willen delen?

We hopen dat jullie ons album een leuke verrassing vinden en we vinden het erg tof dat er naar onze muziek geluisterd wordt! Verder willen we toch ook nog vermelden dat we een zeer bijzondere animatieclip hebben laten maken voor onze single Late Night, dus als je van videoclips houdt is die wellicht de moeite waard!