De Nederlandse band At First balanceert met het debuutalbum tussen verschillende genres, metal, alternatieve rock en progressieve rock. Opvallend aan de band is dat de naast de bewonderingswaardige hoge kwaliteit op het eerste album de band volledig zelfstandig de video’s ter promotie van het album produceert. At First bestaat inmiddels vijf jaar, maar is qua instelling op weg een topper in de nieuwe muzikale wereld te worden. Reden te meer voor Progwereld om zangeres Jamie Jochems eens aan de tand te voelen over de band, de motivaties en de toekomst.
Jamie, At First bestaat inmiddels vijf jaar maar jullie zijn nog relatief onbekend in Nederland en België, kunnen jullie jezelf even voorstellen aan de lezers?
Wij zijn At First, vijf progressieve metalheads uit Breda. Onze naam verwijst naar het begin van een verhaal, omdat we altijd een verhaal proberen te vertellen met onze muziek, maar ook naar de gezamenlijke herkomst van alles. We proberen met onze muziek de grenzen op te zoeken van alternatieve rock en metal en de laatste jaren zijn onze composities moderner en complexer geworden. We maken graag gebruik van gevarieerde sounds en zangstijlen om het publiek te blijven boeien.
We zijn in 2015 begonnen als band in een jeugdhonk. Toen maakte het ons eigenlijk nog niet uit wat we speelden zolang er maar gitaren werden gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat we besmet waren geraakt met het metalvirus. Op gegeven moment ging het om meer dan alleen maar hard te willen klinken en gingen we schrijven over maatschappelijke thema’s met een sciencefiction randje. De afgelopen jaren hebben we meer en meer onze eigen sound ontwikkeld.
De ep “Dreams Inc” kwam in 2017 uit, maar ondertussen hebben jullie allesbehalve stilgezeten. Naast het produceren van deze nieuwe hebben jullie aardig wat optredens gedaan.
Ja, dat kan je wel zeggen. Het begon voor ons allemaal in de rockcafés, underground podia en met het winnen van bandcompetities. Waar we het meeste hebben opgetreden is in onze stamkroeg rockcafé De Speeltuin. Daar hebben we gedurende ons bestaan al zeven keer opgetreden inmiddels, haha. Op gegeven moment zijn de podia wat met ons meegegroeid. We hebben onder andere de aftershow voor Bring Me The Horizon mogen spelen in AFAS Live. Daarnaast hebben we op een aantal festivals gestaan, waaronder Turf Festival, FEMME, twee keer Popelucht en twee keer Breda Barst. We hebben ook in mooie zalen mogen spelen zoals PAARD in Den Haag, Bibelot Dordrecht en Mezz Breda. In Mezz Breda hebben we in februari een uitverkochte releaseshow gegeven voor ons nieuwe album Deadline. Dat was nog net voordat het coronavirus in Nederland toesloeg.
Zijn jullie tevreden over de recensies die tot dusver zijn verschenen, maar ook over de hoeveelheid daarvan?
Ja, zeker. Tot nu toe hebben we erg positieve reacties gehad. Soms wel met een kritische noot natuurlijk, maar wel feedback waar we iets mee kunnen. Veel muziekjournalisten hebben echt de tijd genomen om in onze nummers te duiken.
Hoe vinden jullie het zelf dat jullie plaat beoordeeld wordt door een website als Progwereld? Vinden jullie de progressieve elementen binnen jullie muziek net zo aanwezig als de metal elementen? Immers, vaak zijn metalbands ook een beetje bang voor de sticker ‘prog’. Hoe denken jullie daar zelf over?
Onze muziek is wel steeds meer de progressieve kant op gegaan de afgelopen jaren, dus ik denk dat het zeker een goede match is. De metal invloeden overheersen nog steeds wel, maar wij zijn zelf in elk geval niet bang om het label ‘progressief’ te gebruiken. Bij ons staat de muziek en creativiteit sowieso voorop en welk labeltje we hier dan aan koppelen is bijzaak voor ons.
Wie schrijft jullie muziek of komen de nummers tot stand tijdens een jamsessie?
Vaak beginnen we met een riff en bouwen we hieromheen de rest van het nummer. We schrijven bijna altijd onze eigen partijen, dus Barry schrijft de baslijn, ik de zangmelodie en de tekst, Ramses de drumpartijen, enzovoorts. Vaak sturen we online onze ideeën al door, zodat we er thuis aan kunnen werken en tijdens de repetities verder uit kunnen werken. De afgelopen maanden tijdens de coronapandemie hebben we eigenlijk alleen online kunnen schrijven.
Door welke bands of artiesten zijn jullie zelf beïnvloedt en in hoeverre is dat in jullie eigen muziek te horen?
We hebben best wel wat verschillende invloeden. Instrumentaal vind ik dat invloeden zoals Northlane, TesseracT en Alter Bridge goed terug te horen zijn. Qua zang zou je invloeden zoals Halestorm, Rage Against The Machine en Guano Apes kunnen horen. Muziekjournalisten zeggen onder andere dat we klinken als Rush, Jinjer en Tool. Je zou dus wel kunnen zeggen dat we invloeden uit verschillende hoeken van metal en rock hebben.
Ik ben zwaar onder de indruk van de track More, maar ik sta eigenlijk versteld dat dit niet als video of single is uitgebracht. Wat mij betreft is de track bijzonder origineel en laat de veelzijdigheid van jullie als band horen.
Dank je wel voor het compliment! More hebben we eind 2018 al een keer uitgebracht als single. Dit is ook het enige nummer op het album dat we opnieuw hebben uitgebracht. Voor de albumversie hebben we de track opnieuw opgenomen en de productie van de track is aangepast door onze gitarist Kevin. Een videoclip zou altijd nog kunnen natuurlijk.
Hebben jullie een doelstelling voor ogen met jullie muziek? Zien jullie dit puur als uit de hand gelopen hobby, of is er stiekem ook hoop op meer faam?
We zijn sowieso altijd bezig met het schrijven van nieuwe nummers en de geboorte van elk nieuw nummer blijft gewoon iets moois. Vooral op het moment dat je denkt, nu valt alles op z’n plek. Om dit dan te kunnen delen met de wereld is een geweldig gevoel en we zijn altijd op zoek naar manieren om meer mensen te bereiken. Een stadionconcert in Zuid-Amerika waar iedereen meezingt is dan wel een mooi droombeeld waar we stiekem op hopen, bijvoorbeeld.
Is een doorbraak voor een band als At First realistisch, in dit download- en stream tijdperk, maar ook doordat jullie muziek natuurlijk in een niche markt zit?
Een mainstream doorbraak in Nederland is voor een metal band sowieso lastig natuurlijk. Je zal met onze stijl niet zo gauw wereldberoemd en stinkend rijk worden, maar dat is niet wat wij ambiëren. Toch geloven wij dat je als band met volharding en toewijding succes kunt boeken.
Hebben jullie geprobeerd een platenlabel te vinden of willen jullie het beheer van de band bewust in eigen hand houden?
Een platenlabel in de toekomst zou leuk zijn, maar het is momenteel nog niet noodzakelijk. Als een platenlabel ons zou benaderen dan zouden we het zeker wel overwegen.
Ik ben onder de indruk van jullie YouTube kanaal, jullie produceren alle video’s van de tracks zelf en dat gebeurt ook op een zeer kwaliteitsvolle manier. Is die kennis en knowhow al lang binnen de band en hebben jullie je gedurende de afgelopen jaren daarin verdiept om kosten te besparen?
We hebben vooral geluk dat er binnen onze band zo veel specialisaties te vinden zijn, denk ik. Meestal produceert onze gitarist Youri de videoclips en daar is hij al een aantal jaren erg vaardig in. Hij heeft een eigen bedrijf gericht op merkstrategieën, genaamd YV Concepts, en ook voor de band weet hij onze identiteit goed naar voren te brengen middels design en video. Met de band verzinnen we samen het concept van de videoclip.
Hebben jullie nog een boodschap voor de lezers van Progwereld?
Deze zomer zijn er helaas minder festivals door de coronamaatregelen, maar zeker online is er nog genoeg nieuwe muziek te ontdekken. Ik zou zeggen, zoek de zon op, pak er een lekker drankje bij en luister naar de muziek die voorbijkomt op Progwereld!
De recensie van het album kunt u hier lezen.
Foto’s: Wilfred van Tilburg