Sinds het laatste  Liquid Tension Experiment (LTE)-album,met een hernieuwde samenwerking tussen Mike Portnoy, John Petrucci en Jordan Rudess, en de grote hoeveelheid vriendelijke woorden over en weer, kon je er misschien wel op wachten.
Gisteren verscheen op de Facebook-pagina van Dream Theater een verklaring dat drummer Mike Portnoy terug is op het vertrouwde nest. Mike Mangini verlaat de band.
In de verklaring vliegen heel veel lovende woorden voor elkaar over en weer, naast een ‘begripvol statement’  van Mangini.

Portnoy was vanaf het prille begin van Dream Theater drummer extraordinaire en degene die de lijnen uitstippelde tot en met 2009. Na de opnames van “Black Clouds & Silver Linings” kreeg hij het gevoel vast te zitten in een stramien van album opnemen, toeren enz……… Dat stramien wilde hij graag doorbreken, maar de andere bandleden waren daar niet voor te porren. Dat betekende het einde van Portnoy bij Dream Theater. Iets wat hijzelf niet had gewild.

Na een uitgebreide sollicitatie- en auditieprocedure werd Mike Mangini aangenomen als opvolger. Vanaf het begin kreeg deze, technisch uiterst begaafde, drummer veel kritiek op zijn speelstijl, die te klinisch zou zijn. Vijf albums verder is het lot van Mangini bezegeld.
In 2019 had Portnoy al samengewerkt met Petrucci voor diens soloalbum en beide heren waren zeer positief over die samenwerking. Twee jaar later volgde het derde album van LTE met  Rudess en Tony Levin op bas.
Achteraf kunnen we stellen dat beide hernieuwde samenwerkingen mogelijk de opmaat hebben gevormd voor de terugkeer van Portnoy in Dream Theater.